Op onze reis naar Roemenië doorkruisen we het voor veel Nederlanders onbekende Duitse wijngebied Saksen. Dit kleine wijngebiedje ligt in het voormalige Oost-Duitsland, nabij de grens met Tjechië. De wijngaarden liggen langs de oevers van de rivier de Elbe, van Pillnitz in het zuiden, via de dorpjes rondom Dresden tot iets voorbij het stadje mooie stadje Meissen ten noorden van Dresden. We brengen een bezoek aan Weingut Schloss Proschwitz.

Wijngaard Proschwitz

Weingut Schloss Proschwitz, de wijngaarden

We hebben een afspraak met Claudia Haase, verantwoordelijk voor de ‘international sales’. We ontmoeten elkaar bij de hoogst gelegen wijngaard van het bedrijf, vanaf waar we een prachtig uitzicht hebben over de stad Meissen met zijn historische kasteel en kerk. Bij Schloss Proschwitz zijn, zoals in dit hele wijngebiedje, voornamelijk witte druiven aangeplant, zo’n 90%. De grond hierboven bestaat uit löss, klei en graniet is heel vruchtbaar. Het is ook een goede bodem voor pinot, die hier dan ook staat aangeplant. Schloss Proschwitz is zelfs beroemd om zijn pinot. Niet alleen om de ‘blanc’ en ‘gris’, maar ook de ‘noir’. De pinot noir, oftewel Spätburgunder, wint zelfs prijzen in de VDP.Grosse Lage! (Meer over wat VDP is lees je in de links onder dit artikel) Het totale wijnbouwgebied in Saksen beslaat ongeveer 500 hectare. Schloss Proschwitz bezit daar zo’n 100 van en ‘de staat’ hetzelfde aantal. Als je weet dat er totaal zo’n 2500 wijnbouwers zijn kun je nagaan dat de rest van de percelen heel klein zijn. De coöperatie is dan ook belangrijk in Meissen.

Proschwitz uitzicht

Het Schloss

Dan neemt Claudia ons mee naar het ‘Schloss’, waar een bus Amerikanen bijna klaar is met een ‘tour & tasting’. In het kasteel wordt geen wijn gemaakt, noch wordt het bewoond door de eigenaar, Dr. Georg Prinz zur Lippe. “Daar is het onderhoud te duur voor”, vertelt Claudia lachtend. We zien ‘de prins’ wel even in een flits op het terras, waar hij druk in gesprek is met een zakenrelatie. Zijn woning bevindt zich naast het kasteel. Het kasteel zelf wordt voornamelijk gebruikt voor wijnproeverijen en andere evenementen. En het is, uiteraard, enorm populair als trouwlocatie.

Schloss Proschwitz

De wijnkelder

We rijden achter Claudia aan naar de wijnkelder en het proeflokaal in Zadel über Meisssen. Hier zijn ook een restaurant en overnachtingsmogelijkheden van het wijnhuis gevestigd. We nemen plaats op het terras waar het op dit uur van dag, zo rond de klok van zessen, heerlijk vertoeven is in het avondzonnetje en proeven een aantal mooie wijnen. Schloss Proschwitz maakt wel zo’n 40-50 verschillende wijnen, e.e.a. afhankelijk van het jaar. De wijnmaker sinds 2013 is een jonge Zuid-Afrikaan, Jacques du Preez. Hij was hier voor een stage en toen de toenmalige wijnmaker een bedrijf voor zichzelf begon mocht hij blijven.

Anne-Wies en Claudia Schloss Proschwitz

Proeverij: Goldriesling en Elbling

GoldrieslingElblingGoldriesling Trocken 2015. Goldriesling is een druif die typisch is voor deze streek. Het is een kruising tussen riesling en grüner veltliner, volgens Claudia. Hij is licht, met een beetje citrus. Lentefris, schoon, met een prettig bittertje na. Een mooi aperitief. Het jaar 2015 was heet en droog, maar daar had deze Goldriesling, door zijn diepgaande wortelstelsel, geen last van, verzekert Claudia ons. Daarna proeven we de Elbling 2015. Elbling, een van oorsprong Italiaanse druif, is de eerste druif die monniken al in de middeleeuwen hier aanplantten, zo vertelt Claudia ons. Er is hier een landklimaat met heel warme zomers maar vaak heel koele nachten. Dat maakt dat de wijnen van elbling hier zijn, net als die gemaakt van het werkpaard müller thürgau, droger zijn en meer frisse zuren hebben dan bijvoorbeeld diezelfde wijnen in de Moezel. Deze heeft iets meer citrus dan de Goldriesling, met name grapefruit. Hij is mooi droog, fris, crispy en heeft een fijne zuurgraad.

Nieuwsgierig naar mijn verdere proefervaringen bij Schloss Proschwitz? Lees vooral door !

We proeven vervolgens de Weingut Schloss Proschwitz Riesling en Scheurebe 2014 en de Kloster Heilig Kreuz Weisser Burgunder 2014. Er worden drie classificaties gemaakt, vastgelegd in de VDP.Klassifikation, een verbond waarbij Schloss Proschwitz als enig in Saksen is aangesloten. Deze classificatie heeft alles te maken met het terroir en de daarmee samenhangende kwaliteit van de wijn. Hier is de top de ‘Schloss Proschwitz VDP.GROSSE LAGE’, een wijn van een enkele top-wijngaard, een van de oudste in Saksen. De wijnen met het predikaat ‘Kloster Heilig Kreuz’ VDP.ERSTE LAGE komen van de oorspronkelijke hellingen van het Benedictijner klooster. De ‘instappers’ heten Weingut Schloss Proschwitz VDP.GUTSWEIN. Deze wijnen komen allemaal wel van de eigen wijngaarden, maar niet specifiek is bepaald van welke.
De Riesling heeft 9 gram restsuiker (Claudia: “tja, dat wordt van een Duitse Riesling verwacht”), maar hij heeft een hoge zuurgraad, waardoor het prettig drinkt. Hij is zelfs een beetje ziltig. Lekker als aperitief of bij een schaaltje aardbeien.
De Scheurebe is, door zijn specifieke karakter de ‘signature-wine’ van Schloss Proschwitz. Liefhebbers bestellen hem al ruim van tevoren. In 2013 is er weinig van gemaakt doordat men veel last had van nat weer, wat veel rotte druiven opleverde. Ter illustratie: normaal produceert men 2500 flessen, in 2013 slechts 4000! De wijn die wij nu proeven heeft even tijd nodig, volgens Claudia. Hij heeft veel neus, is een beetje spritzig wat wel weer snel weg is. Honing, bloemig, droog, vol en bijna romig te noemen. Lekker bij Aziatische gerechten, schotels waarin vruchten als perzik zijn verwerkt, of bij asperges!
De Weissburgunder heeft een tikje hout gehad. Hij is romig, vol en zacht en toch lekker fris. De afdronk is lang en fris met een klein grapefruitbittertje. Vanaf deze wijn hebben de flessen die we proeven overigens geen schroefdop maar een kurk. Wat in houdt dat je ze langer kunt bewaren dan de ‘Gutsweinen’.

Drie wijnen Proschwitz

De tonnetjes van Schloss Proschwitz

Weingut Schloss Proschwitz Grauburgunder Spätlese 2013 en Weingut Schloss Proschwitz Traminer Riesling Spätlese 2014 proeven we hierna. De Grauburgunder is hee aromatisch. Hij is gerijpt op acaciahout. Op het etiket van de diverse wijnen is overigens te zien of ze op hout gerijpt zijn door een afbeelding van houten vaten. Handig! “Now we got something special”, kondigt Claudia de Traminer-Riesling aan. De rieslingdruiven komen van aparte heel oude stukjes wijngaard waar de traminer-druif aangeplant stond. Door vorst en andere schade is een deel vervangen door riesling. Niet echt een ‘gemischter satz’ dus, maar iets gelijkends. “Whatever nature gives us”! Bijzonder leuke wijn: gewurztraminer in de neus met de frisheid van riesling. Heerlijk!

Proschwitz twee wijnen Schloss Proschwitz

Zoet maar toch ook nog wat rood

TraminerEr komt een half flesje op tafel: Kloster Heilig Kreuz Traminer Auslese 2012. Prachtige wijn, mooie neus. Zoet maar niet log. Hiervan zijn maar 500 flesjes gemaakt. Advies van Claudia: bij ‘iets met’ nougat! Als liefhebber van pinot noir vind ik het leuk nog iets van de pinots van Proschwitz te proeven. De Kloster Heilig Kreuz Frühburgunder 2011 die Claudia inschenkt is volgens haar nog veel te jong. Zij proefde onlangs de 2006: die is nu perfect! Ik vind de 2011 inderdaad nog erg gesloten en hard. Maar proef het potentieel. Wordt mooi! De Weingut Schloss Proschwitz Spätburgunder 2012 is ook nog heel jong. Hij is sappig, met kersenfruit, kruidig, ziltig. Ik word hier wel blij van. Zoals zovelen met mij. Deze wijn is meestal al uitverkocht voordat hij op de markt komt!

rood Schloss Proschwitz wijnen

Na dit in alle opzichten heerlijke bezoek nemen we afscheid van Claudia. Maar niet voor lang. De wijnen van Schloss Proschwitz zijn verkrijgbaar bij HANOS en Claudia laat ze daar bij gelegenheid graag proeven!

Links:

Horecagroothandel HANOS
Meer over Duitse wijn en het wijnbouwgebied Sachsen: Duits Wijninstituut
Meer over Duitse wijn op deze site: klik op Anne-Wies.NL
Meer over de VDP: Website VDP