Op de jaarlijkse proeverij van Poot Agenturen in januari mocht ik een aantal wijnen laten proeven uit Bordeaux. Naast mij stond de Oostenrijkse Roman Josef Pfaffl (de junior Roman) om zijn wijnen aan te prijzen. Daar hoefde hij niet veel moeite voor te doen: iedereen die aan zijn tafel kwam (en dat waren er véél, geloof me) genoot van zijn mooie wijnen. Ik was dan ook heel blij dat hij mij uitnodigde voor een rondleiding en proeverij als ik eens ‘in de buurt’ was. En laat ik dat nu zijn.

Pfaffl Roman bij Poot

Roman laat zijn wijnen proeven op de proeverij van Poot Agenturen

Wiegt Pfaffl, een snelle groei

Weingut R&A Pfaffl is een redelijke nieuwkomer in de wijnmakerij. En snel gegroeid. De ouders van Roman Josef, Heidemarie en Elisabeth (laatstgenoemde verantwoordelijk voor de administratieve kant van het wijnbedrijf), Roman en Adelheid, namen in 1978 het bedrijf over van Romans’s ouders. Toen was het nog een gemengd landbouwbedrijf met, naast druiven, ook aardappelvelden en fruitbomen. Roman en Adelheid wisten echter al snel dat hun liefde lag bij het wijnmaken en gingen daarvoor. Inmiddels zijn de 0,75 hectaren waarmee ze begonnen uitgegroeid tot meer dan 60, verspreid over 10 wijngaarden in de districten Weinviertel en Wien.

 Pfaffl huis

Warm welkom 

Als we het kleine dorpje Stetten binnenrijden zijn we verbaasd als we het uithangbord ‘Weingut Pfaffl’ zien bij een klein, vrolijk geel geverfd, huis direct aan de weg. Is hier het bedrijf gevestigd dat meer dan 60 hectare wijngaarden bezit en meer dan 20 soorten wijn maakt? We worden direct heel vriendelijk ontvangen door Heidemarie Fischer, een van de twee zussen van Roman. Zij is verantwoordelijk voor de ‘marketing & sales’.
Het kleine huis blijkt heel diep en uit verschillende ruimtes te bestaan. Ze zijn allemaal uiterst modern en licht. Een ontvangsthal, verschillende proefruimtes en een kleine binnenplaats. Maar eerst neemt Heidemarie ons mee naar de overkant van de straat, waar de wijnmakerij is. Hier hebben we dezelfde ervaring. Een smal pand maar wat daar allemaal achter ligt! We zien ruimtes met blinkende RVS-tanks en ruimtes met eikenhouten vaten. Zelfs een ‘kelder’ waar fonteinen zorgen voor de juiste luchtvochtigheid, een idee van Heidemarie. Mooi en nuttig!

Pfaffl RVS

Een indrukwekkend aantal grote RVS tanks achter een kleine gevel

Vatenkelder Pfaffl

Mooie vatenkelder. Links dozen met zojuist gearriveerde nieuwe wijnstokken

Fontein Pfaffl

De luchtvochtigheid wordt door twee fonteinen op een natuurlijke manier op peil gehouden

Botteldag bij Pfaffl

We lopen daar ook Roman Pfaffl tegen het lijf die loopt te sjouwen met dozen in de bottelarij. Tussen het harde werken door neemt hij even tijd neemt voor een gesprekje en een foto. Hij had zich al verontschuldigd, omdat er vandaag gebotteld moet worden en hij betrokken is bij en verantwoordelijk voor het hele proces van het wijnmaken. ‘Hij is niet alleen de wijnmaker, hij werkt overal mee!” lacht Heidemarie.

Heidemarie, Roman en AW

Het Pfaffl familiegevoel

Heidemarie neemt alle tijd voor ons en blijkt oprecht geïnteresseerd in wat wij vinden. Van van alles. Dat voelt fijn. Dat voelt warm. Als een familiegevoel. Een gevoel dat de familie Pfaffl ook al heel wat jaartjes heeft met hun importeur, de familie Poot, zo laat Heidemarie weten. We gaan proeven. We beginnen de proeverij met Wien.1 2015, een blend van riesling, grüner veltliner en pinot blanc. De druiven komen uit de wijngaarden rondom Wenen. Sappig, kruidig, licht bloemig, een mooi fris begin.

Grüner Veltliners

Daarna proeven we een viertal Grüner Veltliners, de wijn waar Pfaffl (en Oostenrijk) om bekend staat. Hier laat Heidemarie ons de diversiteit in bodemsoorten proeven. De Grüner Veltliner Weinviertel DAC Zeiseneck 2015 ligt aan de rand van een bos met een bodem van fossielen. Hij is lekker fris, rond en mineralig, met een voor GV kenmerkend pepertje.

De Grüner Veltliner Weinviertel DAC Reserve, Hundsleiten 2015 heeft ook dat pepertje, de mineraliteit en is iets steviger. Hij heeft duidelijk hout gehad maar dat is heel mooi geïntegreerd in de wijn. De druiven komen van oude wijnstokken van heel steile, stenige hellingen, wat de naam ‘Hundsleiten’, aan de wijn geeft.

Grüner Veltliner Weinviertel DAC Reserve Goldjoch 2015 komt van een bodem van een warme bodem waar zand de hoofdrol speelt. Hij is sapppig, vol en rond en ook weer, ja… dat pepertje.

De Grüner Veltliner Wienviertel DAC Reserve Hommage 2015 die we als vierde proeven is een hommage aan de man die Pfaffl groot heeft gemaakt: vader Roman. De druiven voor deze wijn zijn de beste druiven uit de beste delen van de wijngaarden die Pfaffl bezit. Het is een rijke wijn, met volop mineraliteit, heerlijk fris, rond en nog jaren op te leggen. 

Pfaffl bodemsoorten

De verschillende bodemsoorten zijn hier goed te zien

Rieslings

De Riesling Terrassen Sonnleiten 2015 komt van een op het zuiden gelegen stenige terrassenwijngaard. Heel mineralig en fris. Voor de Riesling Reserve Passion 2015 is alles uit de kast gehaald: de druiven komen van de oudste stokken van de beste hellingen. Ze zijn zo laat mogelijk geoogst en met de hand geselecteerd. Er is slechts één (acaciahouten) vat van gemaakt. Hij is nu al geweldig, maar nog jaren op te leggen en plezier aan te beleven. Wordt alleen maar mooier.

Wien.2 en Zweigelt

Dan stappen we over op de rode wijnen. Als eerste de proeven we de Wien.2 2015, een blend van zweigelt en pinot noir. Hij is lekker sappig met veel kersenfruit. De Zweigelt Sandstein 2015 heeft iets houtrijping gehad. Hij is lekker sappig. De tannines zijn nog ietsje aan de stroeve kant. Een jaartje rijpen kan geen kwaad.De druiven voor de Zweigelt Reserve Burggarten 2012 worden zorgvuldig met de hand geselecteerd en zo laat mogelijk geplukt. Het resultaat is een sappige wijn met spierballen die nu mooi op dronk aan het komen is.

St. Laurent

De beide St. Laurents, Altenberg 2011 en Waldgärten 2013 zijn krachtig, vol en fruitrijk met vooral donker bessenfruit naast koffie, iets tabak en een lichte houttoon. De eerste geeft zich wat meer, maar dat komt waarschijnlijk voornamelijk doordat die al iets ouder is.

De Pfaffl blends

De Excellent Reserve 2012, is een blend van zweigelt, merlot en cabernet sauvignon. De zweigelt geeft hem zijn fruit. De cabernet komt van de stenige terrassenwijngaard Sonnleiten en geeft de wijn zijn kracht. De merlot tenslotte maakt de wijn mooi rond. Een sappige wijn met ruggegraad. De Heidrom Grand Reserve 2012 is een echte ‘snuffelwijn’. Een wijn waaraan je kunt blijven ruiken, zoveel kun je er in ontdekken. Het is een blend van merlot en cabernet sauvignon, een typische Bordeaux-blend dus. Hij heeft echter meer sap, ronde tannines, kersenfruit en tabak dan je meestal in een ‘traditionele’ Bordeaux aantreft. Een heerlijke wijn die nu al redelijk op dronk komt.

Pinot Noir Reserve 2012

Die Heidrom had een mooie afsluiting geweest van een prachtige proeverij. Ware het niet dat ondergetekende nogal een pinot-liefhebber is en erg nieuwsgierig naar de Pinot Noir van Pfaffl. Heidemarie laat ook die nog graag proeven. Hij komt van de warme, kalkrijke wijngaard in de wijnregio Wien. Van deze wijn zijn slechts 1500 flessen gemaakt. Hij stelt me niet teleur. Elegant rood fruit, milde houttonen, een zachte kruidigheid en soepele tannines. Een mooie besluit van een mooie middag!

IMG_0904

LINKS:

Meer lezen over wijnbezoeken in Oostenrijk? Klik hier! 

Verkoopadressen wijnen Pfaffl in Nederland: Poot Agenturen

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Oostenrijk