Op weg naar Krakau voor het International Rosé Championship (waar ik mag jureren) rijden we door het wijngebied Saale-Unstrut. Meer dan dat Saale-Unstrut het meest noordelijk gelegen wijngebied van Duitsland is heb ik er eigenlijk niet over geleerd. Tijd dus om hier een tussenstop te maken. En ik kan je verzekeren: dat blijkt de moeite waard!

Saale en Unstrut, de rivieren

Ons overnachtingsadres bevindt zich in Grossjena, een klein dorpje tussen Freyburg en Naumburg. Dit is een belangrijk punt in het wijngebied Saale-Unstrut, want hier komen de rivieren Saale en Unstrut samen en stromen als Unstrut vrolijk verder. Zoals wij later leren hebben de bodems langs beide rivieren een andere samenstelling waardoor ook de wijnen anders smaken.

Rivieren Saale Unstrut

Foto genomen vanaf het pondje op de Saale. Links de Saale, rechts de Unstrut, die hier samenkomen.

Strausswirtschaft

Op het moment dat ik dit schrijf, Hemelvaartsdag, is het in dit kleine dropje een drukte van belang. Wandelaars, fietsers, tractoren en zelf in elkaar geknutselde bierwagens trekken van ‘Strausswirtschaf‘ naar ‘Strausswirtschaft’. Gedurende enkele maanden van het jaar mag een wijnboer op het terrein van zijn wijngoed eigen wijnen aan gasten schenken en hierbij kleine gerechtjes aanbieden. Zo’n wijnbedrijf heet een ‘Strausswirtschaft’. ‘Strauss‘ verwijst naar een bos takken die de wijnbedrijven vroeger boven hun deur hingen om aan te geven dat je bij hen kon binnenlopen om wijn van eigen oogst te proeven. Van dorpje naar dorpje is een route uitgezet die je leidt langs die bedrijven. Dat bier echter waarmee iedereen vandaag rond loopt vinden wij dan ook vreemd. Tot we iets ontdekken… vandaag blijkt het “Herrentag in der Straußenwirtschaft” te zijn en wordt er naast wijn ook bier geschonken.

Strausswirtschaft

Weingut Pawis, een klooster en brunnenhaus  

Wij komen echter voor de wijn en hebben een afspraak gemaakt bij Weingut Pawis, wellicht een van de beste wijnbedrijven in dit gebied. Het bevindt zich in Freyburg, waar we worden ontvangen door Marcus Pawis, een van de twee zonen van eigenaar en wijnmaker Bernard Pawis. Het bedrijf bestaat niet alleen uit een wijnmakerij: een gerenoveerd klooster dient als proeflokaal – evenementenlocatie en in een ‘Brunnenhaus‘ (met een put van wel 90 meter diep!) worden op dit moment hotelkamers gerealiseerd. Het ziet er prachtig uit allemaal. Met een studie event-management achter de rug is zoon Marcus is hier de verantwoordelijke. “Mijn kleine broertje van 18 wil in de voetsporen van onze vader treden en wijn gaan maken”. Hij gaat binnenkort studeren aan de Universiteit van  Geisenheim, dé wijnuniversiteit van Duitsland.

Pawis entree Saale-Unstrut

Weingut Pawis, een stukje geschiedenis 

De grootvader van Marcus begint in 1990 als hobby met een cultiveren van wijndruiven op een stukje grond van nog geen halve hectare. Hij krijgt daar steeds meer plezier in en gaat zijn eigen wijn verkopen in zijn Strausswirtschaft. Marcus’ vader Bernard raakt serieus geïnteresseerd en neemt in 1998 het bedrijf, inmiddels gegroeid tot zo’n 6-7 hectare, over. De wijnmakerij in Freyburg wordt te klein en in 2007 wordt de prachtige locatie waar wij ons nu bevinden de woon- en werkplek van de familie Pawis. Het wijngoed beslaat nu 16 hectare, verdeeld over zo’n 12-13 percelen.

Schelp-kalksteen en gekleurd zandsteen

Marcus vertelt over het belang van de rivieren in Saale-Unstrut. De bodem rondom Freyburg, waar de Unstrut stroomt, bestaat vooral uit schelp-kalksteeen, wat de wijnen hun frisse, minerale karakter geeft. In Naumburg, langs de Saale, is gekleurd zandsteen te vinden, waardoor de wijnen minder mineralig en wat bloemiger zijn. In de wijnkelder zien we veel roestvrijstalen vaten en slechts een beperkt aantal barriques: “Die zijn voornamelijk voor de rode wijnen. De witte willen we vooral fris!” Als ik opmerk dat het er erg schoon uitziet allemaal grapt Marcus: “Mijn vader zegt dat hij wel wijnmaker is maar 2/3 van zijn tijd schoonmaker”. Hygiëne is heel belangrijk.

Een kort filmpje over dit bezoek en het bedrijf bekijk je hier:

Weingut Pawis in Saale-Unstrut, de proeverij

Pawis heeft 80% witte druiven aangeplant, waarvan voor deze streek opvallend veel riesling: 30%! Ander druivenrassen zijn onder meer de weissburgunder, grüner silvaner, müller thurgau, bacchus, kerner, zweigelt, spätburgunder, dornfelder en pinotin. We vragen Marcus ons wat wijnen te laten proeven die typisch zijn voor deze streek. Én een paar Rieslings natuurlijk!

1) Grüner Silvaner 2016, DQW Trocken
“Typisch een druif ‘van hier'”. Wij in Nederland noemen deze wijn gewoon Silvaner, zonder dat Grüner ervoor. Hij is fris, rond, romig en bloemig. Een wijn voor alledag, volgens Marcus. Een heerlijke zomerwijn. Én lekker bij de asperges die hier volop worden aangeboden in deze tijd van het jaar.

Fris, rond, romig en bloemig
Anne-Wies: 7,5/10

2) Weissburgunder 2016, DQW  Trocken
Mooie neus, fris, rond, sappig.

Mooie neus, fris, rond, sappig
Anne-Wies: 7,6/10

3) Bacchus 2016, DQW
Fruit, fris, kruidig, granny, limoen. Volgens mijn Wvd: “Lekker! Doet me denken aan een Pouilly Fumé!” En dat hij een goede proever is blijkt uit de aanbeveling van Marcus: “Dit is onze ‘Sauvignon Blanc: de Sauvignon Blanc van het noorden!”

Pawis Bacchus Saale-Unstrut

 

Fris, fruit, kruidig, limoen: ‘De Sauvignon Blanc van het noorden’
Anne-Wies: 8/10

4) Riesling 2016 Muschelkalk DQW Trocken
Hier laat Marcus ons het verschil tussen de beide bodemsoorten proeven. Deze van de schelp-kalkstenen bodem is mineralig en heeft een hoge zuurgraad. Heel lekker fris en strak.

Mineralig, strak met  frisse zuren.
Anne-Wies: 8/10

5) Riesling 2016 Buntsandstein DQW
Deze van de zandsteen bodem is beduidend anders, maar ook erg lekker. Hij heeft ook een mooie mineraliteit, maar is ronder en bloemiger, minder strak.

Naast mineraliteit ook heel bloemig.
Anne-Wies: 7,9/10

6) Grauer Burgunder 2016 DQW Himmelreich Zscheiplitz Muschelkalk, VdP. Erste Lage
Rond, fris, bloemig, anijs, iets zilt (mineralig?)

Rond, fris, bloemig, anijs, iets zilt
Anne-Wies: 8/10

7) Riesling 2015 Edelacker Freyburg GG VDP. Grosse Lage
Rond, romig, fris, mineralig, zacht, sap, iets groens, gele appel. Enorm lange afdronk. Nog veel te jong!

Romig, fris, mineralig, zacht, sap, iets groens, enorm lange afdronk.
Anne-Wies: 8,5/10 

Dit was een mooi bezoek. Eigenlijk best jammer dat veel wijnliefhebbers uit Nederland wel de nabij gelegen wijngebieden van Duitsland bezoeken: Pfalz, Mosel, Rheinhessen. Ik zeg: rijd eens even een paar uurtjes door en je ontdekt nog veel meer mooie Duitse wijnen! 

LINKS:

Weingut Pawis: klik hier 

Meer over bezoeken aan Duitse wijnbedrijven vind je hier 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!