Tijdens het jureren bij de Mundus Vini wijncompetitie in Neustadt, in de Duitse wijnregio Pfalz, ontmoette ik vorig jaar een enthousiaste wijnmaker: Sebastian John. Hij wilde me graag zijn winery en wijngaarden laten zien maar dat is toen niet gelukt. Dit jaar was de herkansing. Ik ben onder de indruk…
Na een snelle lunch pikt Sabastian me op en verontschuldigt zich dat hij nog een paar dingen moet doen voordat we bij de wijngaard zijn. Even langs de garage voor zijn auto en naar een geitenhouderij-kaasmakerij. Helemaal niet erg, ik vermaak me wel met de geitjes terwijl Sebastian een kar met stro wegrijdt.
Frank John
De winery heet naar Sebastian’s vader: Frank John. Frank was werkzaam bij de bekende winery Reichsrat von Bühl, waar hij startte met de Sekt productie. Hij wilde meer biologisch werken, maar dat was binnen het bedrijf niet mogelijk. Dus besloot hij voor zichzelf te beginnen. Naast de winery is Frank ook werkzaam als consultant voor andere wineries binnen Europa. Niet minder dan 180 (!) wineries maken van zijn diensten gebruik.
Weingut Frank John bezit 10 ha, waarvan 8 ha is beplant met druivenstokken, verspreid over 40 (!) verschillende plaatsen. In 2003 is het bedrijf gestart. Naast Sebastian werkt ook zijn zus Dorothea in de winery. Sinds de eerste vintage werkt men volledig biodynamisch, CO2 neutraal en in 2012 is het DEMETER-keurmerk afgegeven. Sebastian straalt een enorme energie uit. Heerlijk om te ervaren, evenals, zo zal later blijken, ook zijn wijnen.
Kalksteen
Het draait hier om riesling en pinot noir, maar dit jaar is er voor het eerst ook wat chardonnay aangeplant en een kleine plot souvignier gris, om uit te proberen of en hoe dat hier gaat lukken. De bodem van de wijngaard waar wij ons bevinden, de Gimmeldinger Biengarten bestaat vooral uit zandsteen. Er doorheen loopt een strook kalksteen. Op een steile helling is de bodemstructuur zichtbaar gemaakt door puin op te graven. Als je voor deze kalksteengroeve staat, kun je alle gesteentelagen duidelijk in dwarsdoorsnede zien en krijg je een indruk van hoe de huidige bodemstructuur zich in de loop van miljoenen jaren heeft ontwikkeld. De kalksteenlaag heeft een sterke invloed op druiven, en daarmee op de wijn, vooral bij Bourgogne-variëteiten.
Permacultuur en Biodiversiteit
Over om me heen zie ik amandelbomen. “Als die in bloei staan straks kun je hier over de hoofden lopen, zo druk is het dan”, vertelt Sebastian. Enthousiast vertelt hij over de permacultuur in hun wijngaarden. Tussen de druivenstokken staan niet alleen grassen en ander onkruid, ook kleine tomaatjes, melisse, uien en andere groentes zijn verspreid over de perscelen te vinden. Voor vogels zijn speciale vogelhuisjes geplaatst en voor bijen ‘bijenbalken’.
Met een plant en een kluit aarde in de hand vertelt hij over het belang van micro-organismen in de bodem. “Dat wat een plant door de wortels aan de bodem geeft, dat trekt ze ook weer aan”. Zo geeft de plant door haar wortels suikers (glucose) aan de aarde, waarmee schimmels zich voeden die op hun beurt weer voedingsstoffen teruggeven aan de plant.
Frank John, de proeverij
In dezelfde sneltreinvaart als waarin Sebastian vertelt rijden we naar de winery in het dorpje Königsbach onder de rook van Neustadt. Schoenen uit en proeven.
Frank John – Pinot Noir Trocken 2019
Pfalz, Qualitätwein b.A.
2018, 2019 en 2020 waren superdroge jaren. 2019 is de ‘slankste’ wijn van die drie jaren.
Schoon, elegant, sap, rond, fris, cassis, tabak, bosgrond, Bourgogne stijl.
Frank John – Pinot Noir Trocken 2017
Pfalz, Qualitätwein b.A.
De laatste fles van deze jaargang, die, net als de jaren erna, ook warm was.
Dezelfde kenmerken als de 2019, maar deze is ietsje boerser, heel fris nog.
Frank John – Riesling Trocken 2021
Pfalz, Qualitätwein b.A.
Volgens Sebastian een klassieke stijl voor hen. Net als alles druiven met de hand geplukt, , natuurlijke gisten, spontane malo, geen lactische tonen, 1 jaar op de lie, heeft tijd nodig. 2400, 1200 en 3600 liter vaten.
Strogeel met hint van groen. Mineraliteit, fruitig, fijne gele vruchten, marillen, beetje tropisch fruit, salie, zoete kruidigheid
Op mijn vraag of er over wordt gedacht de wijnen onder schroefdop te produceren antwoordt Sebastian met een een stellig ‘nee’. Ook dat past in het beleid van de winery. Het gebruik van kurk heeft volgens de wijnmaker namelijk verschillende positieve redenen:
- Sociaal aspect, landelijke gebieden, zorgt voor arbeid in mediterrane landen, en Noord-Afrika, waar ze met de hand worden gemaakt, vooral door en voor vrouwen.
- Bomen zijn belangrijk voor de natuur: ze hebben geen kunstmest etc nodig: elke 7 jaar worden ze geschild, alleen maar 1 x in 7 jaar.
- Biodiversiteit is te vinden aan de rand van eenbos. Bomen staan ver uit elkaar dus is in het hele bos biodiversiteit qua dieren te vinden.
- Voor kwaliteit van de wijn maar, het moeten uiteraard wel goede kurken zijn. Deze zijn 1,20 stuk puur natuur. “Diam kurken zijn een catastrofe.” Zij gebruiken Spaanse kurken.
- 37 x meer energie nodig voor schroefdop.
- Afval van kurken wordt nog gebruikt.
Frank John – Riesling Sekt Brut Nature
Deutscher Biosekt. Traditionele methode: 2e gisting in de fles. Minimaal 41 maanden op de lie, zero dosage, degorgement november 2022. Gelimiteerd aantal flessen (15.000/jaar, van deze editie 4.695). Volgens Sebastian is het niet eenvoudig een mooie sekt te maken van riesling druiven. Lastig vooral om een fijne mousse te krijgen met voldoende kracht.
Met deze Riesling is dat zeker gelukt. Droog. Fijne, mousse met voldoende power, die lang blijft.
Frank John – Riesling Sekt Brut 36, 2018
Deze sekt rijpte 36 maanden op de lie.
Fris, sap, citrusfruit, salie, brioche, zilt, verfijnde, elegante mousse, mooie zuren.
Frank John, de wijnkelder
Dan dalen we nog even af in de kelder, die stamt uit 1604. Groot is de kelder niet, de vaten wel: 1200, 2400, 3600 en voor de basis sekt een vat van 8000 liter. Er niet te vergeten amforen. Veel tijd hebben we niet, er moet een vat worden verschoond en er wacht een andere gast. Ja, ook een jurylid van Mundus Vini.
Meer over Duitse wijnen op deze website? Kijk hier even rond!
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Geef een reactie