Glooiende heuvels, wijngaarden, palmen en olijven. Slingerende weggetjes, slaperige dorpjes en pastel gekleurde huizen. Hermen Jansen* bezoekt voor Anne-Wies.NL tijdens een door het Informatiebureau voor Duitse Wijn georganiseerde persreis diverse wijnhuizen in de Pfalz. Deze keer: Weingut A. Christmann in Gimmeldingen.

In de wijnmakerij in het slaperige Gimmeldingen is het een drukte van belang. De voorbereidingen voor de oogst zijn in volle gang. Karren met kratten worden klaargezet, tanks zorgvuldig gereinigd en slangen af- en aangesleept. In deze hectiek ontmoet ik Steffen Christmann en zijn dochter Sophie. Beide ogen onder deze omstandigheden bijna onnatuurlijk ontspannen. Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met de zorgvuldig gekozen strategie van het bedrijf. ‘We doen alleen dingen waar we blij van worden.’

Christmann schoonmaken en kratten

Strategische focus

Terwijl we over een lange oprijlaan met strak gesnoeide cipressen en bijna Zuid-Afrikaans aandoende gebouwen naar de wijnmakerij lopen, vertelt Sophie: “In de Pfalz is het gebruikelijk om van alles een beetje te doen. Een beetje van dit en een beetje van dat”. Als Steffen Christmann als 7e generatie het oude wijngoed overneemt, besluit hij focus aan te brengen. Wijngaarden die niet kwalificeren als Erste of Grosse Lage worden verkocht of verpacht. Christmann zelf behoudt circa 20 hectare aan wijngaarden, beplant met vooral riesling en spätburgunder.

Christmann oprijlaan en kelder

Focus: rood en/of wit

Vader en dochter Christmann 2Als Sophie 25 is, treedt ze toe tot het familiebedrijf. Die samenwerking verloopt niet direct vlekkeloos. Het was zoeken naar de juiste balans. “Samenwerken met je vader heeft voor- en nadelen. Het is makkelijker om dat je elkaar goed kent. Tegelijkertijd is het daardoor moeilijker om het zakelijk te houden. Met een aanstekelijke lach beaamt Steffen de aanvankelijke wrijving, maar hij ziet ook de toegevoegde waarde: “Zonder wrijving geen glans”. Inmiddels hebben ze hun modus operandi gevonden. Focus lijkt het sleutelwoord: Sophie richt zich de rode wijnen, Steffen op witte.

Die keuze is niet geheel toevallig. Sophie studeert samen met Friederich Keller – van Weingut Franz Keller uit de Kaiserstuhl – en doet bij hem ervaring op met de vinificatie van spätburgunder. Sophie maakt haar wijnen met circa 10 tot 30% hele trossen en hanteert korte extracties. Steffen: “Mijn rode wijnen waren stevig en tanninerijk. De wijnen van Sophie zijn delicater. Onze Spätburgunders hebben nu dezelfde stijl als onze Rieslings: ze hebben ‘tanzende Eleganz’.”

Focus op het terroir

Dat is niet altijd zo geweest. Steffen: “In het begin was Smaragd uit Wachau ons voorbeeld. Wijnmakers als Franz Hirtzberger oogsten als de druiven bruingeel zijn. Tegenwoordig oogsten we veel eerder, als de druiven nog frisgeel zijn”. Christmann wordt geholpen door het terroir. Gimmeldingen heeft een relatief koel microklimaat met kalkrijke bodems en een groot verschil in dag- en nachttemperaturen. Dit resulteert in frisse en precieze wijnen met genuanceerd wit fruit en goede terroir expressies.

Focus op de natuur: biodynamie

Naast Riesling maakt Christmann ook wat Grauburgunder en Weissburgunder. “Ik twijfelde over Weissburgunder, maar ik heb van Julian Huber van Weingut Bernard Huber geleerd hoe ik goede ‘salzige’ Weisburgunders kan maken. Vader en dochter werken volledig biodynamisch. De handgeplukte druiven worden streng geselecteerd en spontaan vergist. Alle wijnen van dezelfde druif worden op dezelfde manier gevinifieerd. “We zijn afhankelijk van wat de natuur ons biedt, het is niet aan ons om daar nog iets aan toe te voegen.”

Focus leidt tot samenwerken

Tot zover niets aan de hand. Totdat de Christmann’s opeens 12 hectare aan wijngaarden op toplocaties aangeboden krijgen. “We hadden geen groeiambitie, maar wijngaarden van dit niveau krijg je niet elke dag aangeboden.’” Steffen besluit contact op te nemen met Mathieu Kauffmann, voormalig Chef de Cave van Bollinger en op dat moment technisch directeur van Reichsrat Von Buhl. Kauffmann wil de druiven wel kopen voor Von Buhl, maar het loopt anders. In 2019 richten Christmann en Kauffmann samen een nieuw bedrijf op: Sektgut Christmann & Kaufmann is geboren.

Christmann Cuvee 203

Hansjörg Rebholz – verantwoordelijk voor de kwaliteitsbewaking van VDP Sekt en nauw bevriend met de Christmann’s – is lovend. “Voor Sekt is het productieproces bepalender dan de herkomst van de druiven. Fouten zijn snel gemaakt. Kennis en ervaring van het productieproces is onontbeerlijk. Kauffman heeft een schat aan kennis en ervaring en is bereid die te delen.”

Weingut A. Christmann, de wijnen

Cuvée 203 Brut Nature NV
Genuanceerde autolysetonen, volle en zachte aanzet, witte perzik, sappig, zuren, goede lengte, aangename fruitbitters

Aus den Lagen Weissburgunder 2022
Aromatisch, iets reductie, zacht, aangenaam fruit, levendig, zoutig, mooi droog

Aus den Lagen Riesling 2022
Zacht, genuanceerd, liefelijk, ronde zuren, elegant, compacte prikkelende kern

Gimmeldinger Kappelenberg Riesling 1e Lage 2022
Wit fruit, schoon meloenfruit, volle aanzet, prachtige zuren, prikkelend

Gimmeldinger Kappelenberg Riesling 1e Lage 2015
Mooie ontwikkeling, meer open, goede zuren, veel concentratie, prikkelend, heel lang

Meerspinne Riesling GG 2021
Expressief, evenwichtig fruit, bloemig, citrus, explosieve zuren, precies, kristalhelder, heel lang

Köningsbach Idig Riesling GG 2016
Rijk, volle aanzet, bloemig, complex, prachtige zuren, gewichtloos weelderig, heel lang

Aus den Lagen Spätburgunder 2020
Zoetig rood fruit, sappig, licht, elegant, zoutige mineraliteit, zachte tanninestructuur met mooi fruit

Konigsbacher Ölberg Spätburgunder 1e Lage 2020
Veel fruit, sappig, elegantie, krachtig, delicate structuur, prikkelend, lang

Konigsbacher Ölberg Spätburgunder 1e Lage 2018
Beheerst fruit, mooi ontwikkelt, veel sap, goede zuren, licht drogend, lang

Christmann alle wijnen

De wijnen van Weingut A. Christmann en Sektgut Christmann & Kauffmann worden in Nederland geïmporteerd door Anfors Imperial.

Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks artikelen over de Duitse Pfalz. Lees ook de artikelen van Hermen over Weingut Dr. Bürklin-Wolf en Ökonomierat Rebholz.
Artikelen over de Pfalz door Anne-Wies: Weingut Von Winning, Sekthaus Krack, Weingut Gies-Düppel en  Weingut Frank John.

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

*Hermen Jansen is, naast jurist, WSET-3 gediplomeerd wijnadviseur, wijndocent en wijnschrijver. Deze ‘Wine Advocate’ vertelt onder de naam Origine Wijnen het verhaal over de herkomst van elke wijn. Lees hier de artikelen van Hermen.

 

#hermen