Van 3 tot en met 9 maart 2025 vindt de achtste editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel plaats, dé duurzame eetgedragsveranderingscampagne van Nederland. Dit jaar ligt de focus op een lokale aanpak; zo hoopt de campagne in te spelen op de verschillende houdingen rondom vlees- en zuivelconsumptie in Nederland, en deelname in achterlopende regio’s extra te stimuleren.

Sinds de start in 2018 inspireert de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel heel Nederland om een flexitarisch eetpatroon te omarmen. Door vlees, vis en zuivel af te wisselen met plantaardige gerechten ervaren deelnemers hoe eenvoudig en lekker plantaardig eten is. De campagne leidt tot langdurige gedragsverandering: in 2024 deden 2,8 miljoen Nederlanders mee, waarvan 80% ook daarna van plan was minder vlees te eten en 59% om minder zuivel te consumeren1. Op die manier draagt de campagne haar steentje bij aan de uitdagende klimaatdoelstellingen.

Hummus: altijd een goed idee

Of je meedoet aan de Week zonder Vlees of niet: hummus is altijd een goed idee. Hummus is een puree op basis van kikkererwten, tahin (een saus van sesamzaadjes), knoflook, citroensap en olijfolie, aangevuld met andere ingrediënten. Hummus heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot het Midden-Oosten en de mediterrane regio. De exacte oorsprong is moeilijk te achterhalen, maar het gerecht wordt al eeuwenlang gegeten in landen als Libanon, Palestina, Israël, Syrië, Turkije en Egypte. En natuurlijk nu ook in Europa en de rest van de wereld. Het wordt vaak met pitabrood gegeten, maar geniet er ook van als dip met een schaaltje rauwkost met bijvoorbeeld bloemkoolroosjes, wortel, selderijstengels of paprikarepen.

Welke wijn is lekker bij hummus?

Wij dronken bij de onze hummus een Portugese Encruzado. Dat is een wijn uit de Dao regio. Encruzado is de naam van het druivenras. De wijn is licht bloemig en heeft in de neus en mond perzik en, hoewel droog, iets zoets van rijp fruit. Hij is vol, rond en heeft een lange, frisse, licht kruidige afdronk. Vooral door de ingetogen bloemigheid en de lichte zoete kruidigheid past hij heel mooi bij de knoflook en de aromatische kruidigheid van de hummus. Deze wijn past overigens ook goed bij een gegrild of gerookt visje, een salade met lichtgekruide kip (Ceasar Salad bijvoorbeeld) of couscous. Kun je een Encruzado niet vinden? Dan zijn een Spaanse Albariño, een Griekse Assyrtiko,  een Roemeense Feteasca Alba of een lichte Provencaalse rosé ook leuke wijnen bij hummus. Kies je voor rood? Pak dan een lichte fruitrijke bijvoorbeeld een wijn de Beaujolais of een niet-houtgerijpte Merlot.

Hummus, het recept

Wat je nodig hebt:

  • 240 gr. kikkererwten (ik had ze uit blik) uitgelekt (het vocht nog even bewaren!)
  • 2 grote tenen knoflook
  • 1 tl gemalen komijn
  • 2-3 el olijfolie of het vocht van de kikkererwten
  • 1 el citroensap
  • 1 el gehakte koriander
  • 1 tl scherpe paprikapoeder
  • 2-3 el tahin
    • Deze sesampasta is kant-en-klaar te koop maar als je het zelf wilt maken heb je nodig:
      • 125 gr sesamzaadjes
      • 40 ml olijfolie
      • wat fijn zeezout
      • citroensap

IMG_1474     Hummus peterselie

Eerst even de tahin

  • Verwarm je oven voor op 180 graden
  • Spreid de sesamzaadjes spreid je uit op een bakplaat met bakpapier
  • Laat ze een minuut of 10 roosteren onder af en toe omroeren tot ze goudbruin zijn

IMG_1465     IMG_1467

  • Laat de zaadjes ietsje afkoelen en mix ze dan met de olijfolie in de keukenmachine tot een gladde stevige massa
  • Doe er een beetje zout en citroensap bij en je tahin is klaar

En dan de hummus

  • Doe de kikkererwten, de tahin en de uitgeperste knoflooktenen samen met de komijn, koriander, paprikapoeder, olijfolie en citroensap  bij elkaar in een ruime mengbeker en maal tot een stevige mousse is verkregen
  • Als hij te dik is kun je er extra olijfolie bijdoen, maar omdat ik het dan te vet vind worden kies ik ervoor wat vocht van de kikkererwten te gebruiken
  • Tot slot voeg je naar smaak wat zout (en eventueel wat meer van de komijn, koriander of paprikapoeder) toe en je kunt gaan smullen

#vegetarischrecept