Op maandag 2 en dinsdag 3 december 2019 vindt in de Amsterdams RAI voor de elfde keer de WBWE plaats: de World Bulk Wine Exhibition. In twee dagen tijd kun je niet alleen het grootste aanbod bulkwijnen wereldwijd proeven en ontdekken, er is veel meer te beleven. Lees maar even mee!

Bulkwijnen hebben nog vaak een negatief karakter, hoewel er ook in ‘bulkwijnenland’ langzamerhand steeds meer kwaliteit wordt aangeboden. Je kunt er hoe dan ook niet omheen. Nog altijd koopt de gemiddelde Nederlander zijn of haar wijn in de supermarkt. En vaak zijn dat wijnen die worden aangeboden onder het eigen label van die supermarkt. Deze consument is tevreden, want hij of zij koopt maanden en zelfs jaren achtereen ‘zijn’ of ‘haar’ vertrouwde wijn.

“Wijn in bulk: misschien niet sexy, wel realiteit”

De WBWE is een wijnexpositie met de nadruk op bulkwijnen. Meer dan 200 producenten/wijnmakers laten je graag kennis maken met hun wijnen. Dit is niet alleen voor inkopers een goede gelegenheid om bulkwijnen te kiezen, je kunt je ook goed in het algemeen oriënteren op de onderzijde van de markt. Dat geldt op het gebied van kwaliteiten maar ook op prijzen van de verschillende landen en druivenrassen.

“Grote voordelen van bulk zijn de veel lagere transportkosten
en de lagere belasting van het milieu”

De WBWE is niet alleen van belang voor grote inkopers. Het is tevens een unieke gelegenheid voor iedereen die is geïnteresseerd in wijn om zich op de hoogte te stellen van de nieuwste (technologische) ontwikkelingen. Veel van die ontwikkelingen beginnen immers aan de onderkant van de markt maar sijpelen wel degelijk door naar boven. Dit kan door het extra programma (de presentaties) te volgen maar ook door met producenten te spreken die hierin vooroplopen.

“Bij een ‘terroir gerichte’ producent van witte wijnen in Italië zag ik iets nieuws.
Hij gebruikt een speciale machine om bij lage temperatuur water uit wijn te halen”

Tijdens de twee dagen van de WBWE vindt een interessant programma plaats. Enkele highlights:

International Bulk Wine Competition

Voorafgaand aan de WBWE vindt de International Bulk Wine Competition plaats. Een internationaal juryteam (waar ook ondergetekende deel van mag uitmaken) beoordeelt tijdens een blindproeverij de ingezonden wijnen in verschillende categorieën. Tijdens de WBWE worden de winnaars bekend gemaakt.

WBWE competition compilatie

The Art of Blending Wine

Tijdens deze sessies word je meegenomen in de wereld van het blenden van wijn. Mediterrane druivenrassen, Chinese wijnregio’s, Tjechische versterkte wijnen zijn slechts een paar onderwerpen die ter sprake komen. Check deze link voor het complete programma.

Round Table Discussions

  • De bulk wine business in de US met o.a. Debora Parker Wong.
  • Klimaatverandering en mogelijkheden voor Oost-Europese wijnlanden met Maria Karakanova, Adrian Digolean en Agnes Nemeth.
  • Trends, New Wines and New Consumers met Tugba Altinöz, Mi Yeuh Hong, Fabio Piccoli en Paul Robert Blom.

Silent Tasting Room

Als je gewoon zelf wilt proeven is er tijdens de WBWE de Silent Tasting Room. Zo’n 400 wijnen staan ter beoordeling op de proeftafels voor je klaar zodat je in je eigen tempo en naar eigen keuze de wijnen kunt proeven die voor jou interessant kunnen zijn. Alle benodigde info is bij de wijnen aanwezig.

WBWE silent tasting room

The Bulk Wine Club

Een speciale plek is ingeruimd voor de Bulk Wine Club. In deze netwerkclub kunnen leden van gedachte wisselen, kennis delen, informatie vergaren over prijzen van bulkwijnen, trends en meer.

Gourmet Area

In de Gourmet Area zwaait chef Francisco Piñeiro uit het Spaanse Galicia de scepter. Hier vinden workshops en tastings plaats geïnspireerd op de wijnregio’s van de deelnemende landen.

WBWE gourmet area

En verder…

Ook in de Conferences hall neemt onder meer Martín López je mee naar Uruguay en de TANNAT en andere druivenrassen en Pardon Taguzu van het Scheveningse African Wines naar het project voor kleine wijnmakerijen in ‘zwart’ Zuid-Afrika. Alle conferences en tastings vind je hier.

Houd deze website in de gaten,
want het programma wordt aangevuld.

Meer informatie:

info@worldbulkwine.com
www.worldbulkwine.com
facebook.com/bulkwine
twitter.com/worldbulkwine
Instagram.com/worldbulkwine
youtube.com/user/WBWEAmsterdam
www.linkedin.com/in/bulk-wine-exhibition

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit artikel is tot stand gekomen ism WBWE