Op zondag 15 juni 2025 vindt het Open WBQA Nederlands Culinair BBQ Kampioenschap plaats op het prachtige Landgoed De Salentein in Nijkerk. Die locatie is niet voor niets gekozen. Wie denkt aan Argentinië, denkt immers al vrij snel aan barbecue. Hoe kan het dan ook anders dat het landgoed in Nijkerk, van de gelijknamige Argentijnse wijnen, de host mag zijn van deze prestigieuze internationale barbecue wedstrijden. Niet alleen deze editie, ook de aankomende drie jaar zal het WBQA Nederlands kampioenschap culinair BBQ (de Dutch open) plaatsvinden op Landgoed de Salentein. 

Grill days by Salentein bbq compilatie huis

De Argentijnse roots van Salentein gaan al even terug. Oprichter Mijndert Pon kwam er in de jaren ’90 op een wereldreis. Hij raakte verliefd op het land en zag de mogelijkheden. Niet alleen om druiven te verbouwen en hoge kwaliteit wijnen te maken. Ook voor om de beroemde Black Angus runderen.
Lees via de knop hieronder meer over het wijnhuis Salentein. Anne-Wies bezocht Salentein in Argentinië in 2015. (Té lang geleden! Tijd voor een revisit 😎!)

WBQA: Barbecue op hoog niveau

“Fantastisch! Maar misschien ook niet meer dan logisch”, aldus Rik Jansma, chefkok van Landgoed de Salentein. “In Argentinië hebben ze de asado (de Argentijnse BBQ) tot een kunst verheven. Ook in Nederland delen we die liefde voor de BBQ en is het niveau soms serieus hoog”. Iets wat John van de Ven, voorzitter van de WBQA (World BBQ Association), zonder meer beaamt: “De afgelopen jaren hebben wij het wedstrijdniveau in Nederland enorm zien stijgen. Met name in de culinaire hoek. Het is zelfs zo dat onze reglementen inmiddels internationaal worden gebruikt als standaard voor de wedstrijden en jury”.

De wedstrijd wordt één van de hoofdonderdelen van de GRILL DAYS, hét event voor alles wat met BBQ en outdoor cooking te maken heeft.

GRILL DAYS

Een landelijke dag voor alles wat met BBQ en outdoor cooking te maken heeft miste nog in Nederland. Daarom het initiatief ‘de GRILL DAYS’. Een event waar, naast verschillende wedstrijden, masterclasses, workshops en demo’s een volledige outdoor cooking fair te vinden is. Zondag 15 juni 2025 staat de eerste editie van de GRILL DAYS gepland. Het event (m.u.v. de wedstrijden) wordt georganiseerd door Studio Friday. Nadere informatie, een volledig overzicht van de activiteiten en planning van de dag volgt, aldus de organisatie.

“Letterlijk alles wat met BBQ en outdoor cooking te maken heeft. Heel gaaf dat dit event nu compleet is met de Nederlandse Kampioenschappen! En op welke dag kunnen we dit nu beter organiseren dan op 15 juni, vaderdag?” aldus Jansma.

Meedoen?

Dit unieke evenement biedt jou en je team, vrienden of familie de kans om je BBQ-kunsten te tonen en de strijd aan te gaan met andere gepassioneerde grillmeesters. Tijdens deze prestigieuze wedstrijd draait alles om culinaire perfectie. De reglementen en de categorie waarin gestreden wordt, kun je HIER  vinden. De ingrediënten voor de opdrachten worden eind maart bekendgemaakt, maar alvast een tipje van de sluier: de deelnemers zullen aan de slag gaan met een gerecht waarin schaal- of schelpdieren centraal staan, een typisch Hollands vleesgerecht, een verrassend groentegerecht en een spannende mysterybox vol onverwachte ingrediënten.

Grill weeks salentein bbq compilatie

Bezoekers kunnen een toegangskaart bemachtigen via: eventbrite.nl

Over WBQA

WBQA staat voor World Barbecue Association. WBQA is een internationale barbecue organisatie die wereldwijd actief is en waarbij culinair barbecuegenot, informatieverstrekking en vriendschap centraal staan: Fire, Food, Friendship and Fun.
In tegenstelling tot anderen concentreert WBQA zich niet alleen op langzaam en op lage temperatuur garen van gerechten (low&slow). Er is binnen de WBQA ook aandacht voor grilltechnieken, presentatie (bordopmaak) en het verbeteren van alle barbecuetechnieken om zo het eindgerecht op een hoger niveau te tillen. Daarnaast is WBQA continu actief om barbecueën te promoten en mensen te informeren. WBQA-NL, de Nederlandse divisie, is opgericht is op 30 april 2014 en zetelt in Son en Breugel.
Meer hierover lees je via wbqa.nl

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook