Dat champagne een feestelijke wijn is, daarover zijn we het wel eens. Maar wat eet je er nu bij? De ene champagne is immers de andere niet. Champagne kan droog zijn, zoet of er tussenin; hij kan stevige bubbels hebben of juist niet. Hij wordt gemaakt van rode en/of witte druiven. En van veel verschillende druiven. Hij kan jong zijn of gerijpt. We zetten een paar feiten en wijn-spijs combinaties op een rijtje.

Weetjes over mousserende wijn

  • Mousserende wijn verfrist je mond, maakt hem weer schoon. Daardoor past hij vaak goed bij vette gerechten.
  • Let vooral op de stijl van de wijn en het gerecht.
  • Bij een verfijnd gerecht past een elegante wijn, bij een krachtig gerecht een complexere wijn.
  • Combineer zilt met zilt, zoet met zoet.
  • Koolzuurbubbels versterken de pittige smaken in een gerecht, dus pas op met té spicy gerechten.

Wijn-spijs tips met champagne

Champagne Brut Nature – Extra Brut

Kaviaar wat eet je bij champagneBij deze strakdroge, ziltige stijl passen zeevruchten perfect. Denk maar eens aan een heerlijk oestertje. Als je er echter een vinaigrette met rode uitjes en balsamico aan toevoegt kun je beter voor een iets minder droge stijl zoals een Brut kiezen. Het geheel wordt dan immers zoeter.
Geniet van deze champagne ook bij sushi, ceviche of… kaviaar! Als je dat laatste echter eet op een blini met room zoals op de foto kun je er weer beter een brut bij drinken

Champagne Brut

Hartige-oliebollen-met-sambal-wat eet je bij champagneDe meeste Brut champagnes zijn fris, droog  en vriendelijk en hebben voldoende zuren. Geniet hiervan tijdens een  borrel met vrienden. En snoep daarbij een oestertje, een blini met gerookte zalm, of zoute stengels van bladerdeeg. Of de hartige oliebollen met sambal waarvan ik het recept eerder plaatste. Een combinatie met eiergerechten doet het meestal ook goed bij een Brut . Drink hem bij een feestelijk ontbijt of brunch bij een omeletje, gepocheerd ei, een quiche of een soufflé. Kazen die lekker zijn bij een Brut: Chaource, Boursault, Brillat Savarin of een jonge zachte geitenkaas. En verder… kroketjes, antipasti, scampi, kerststol of…. Italiaanse bitterballen. Daarbij past heel goed een verfrissende mousserende wijn. Die spettert je mond weer lekker schoon. Voor het recept klik je hier.

Champagne Blanc de Blancs

Kalkoen kerst gekocht shutterstock bij champagne

Een Blanc de Blancs is voor 100 % van chardonnay gemaakt. Dat leidt tot een champagne met een wat hogere zuurgraad en een frisse, elegante stijl. Als de wijn jong is pasen daarbij oesters,  of andere zeevruchten, witvis of een frisse salade heel goed. Is de champagne wat ouder, dan kan het gerecht wat voller van smaak worden.  Eet bij deze champagne dan bijvoorbeeld dimsum, kreeft, kip, patrijs of kalkoen.

Champagne Blanc de Noirs

Truffel op pasta pixabay bij champagneDit is een champagne van alleen rode druiven en is meestal voornamelijk gemaakt van pinot noir, eventueel aangevuld met wat meunier. Het is een stevige champagne met body en structuur.
Deze smaakstijl vraagt dan ook om gerechten met body en structuur.
Geniet hiervan bij gegrilde vis, kalkoen kalfsvlees en…. truffel! Kaas: een halfgerijpte bergkaas zoals Comté, Etivaz, Beaufort.

Champagne Rosé

LangoustineDe meeste rosé champagnes zijn gemaakt door het blenden van een brut met wat rode wijn. Dat verandert niet heel veel aan de smaak, meer aan de ‘sfeer’ van de champagne. Wel wordt er vaak ietsje meer suiker aan de dosage toegevoegd. Je kunt dus putten uit de combinaties die ik al omschreef bij een Brut, maar denk bij Rosé ook aan rivierkreeftjes, lamsvlees, paté, langoustines of een dessert van cake met frisse tonen, taart. Kies als kaas een roombrie of een andere witschimmel.

Champagne Vintage

BergkaasBij een champagne met een jaartal proef je, vooral als hij al wat ouder is, duidelijk gisttonen. Hij is complexer, ‘vineus’. Bij een jonge wijn kies je de combinaties zoals bij een ‘gewone’ Brut, maar bij een gerijpte passen complexere gerechten. De sauzen mogen rijker zijn, de ingrediënten meer aanwezig. Krab, kreeft, kalfsvlees, makreel, kalkoen, wild, truffelrisotto en andere gerechten met truffel. Een mooie Serranoham en gerijpte bergkazen zoals Comté, Beaufort en Etivaz smaken hier ook prima bij.

Champagne Demi-Sec

Profiteroles-300x225Hier gaat het om de balans tussen de zoetheid en de zuren van de wijn. Als die goed is kun je er veel kanten mee uit. Drink hem bij geconfijte eend, foie gras of spicy gerechten/Aziatische. Maar let hierbij op: het koolzuur versterkt de scherpte van gerechten. Natuurlijk schenk je hem ook bij een dessert. Denk dan aan (taart met) rood fruit, crèpes Suzette, profiteroles, Charlotte Russe en meringues. Kies voor blauwe kazen en… oliebollen!

 

Hoe combineer je andere mousserende wijnen? 

De keuzes van de gerechtjes bij de verschillende champagnes kun je voor andere mousserende wijnen ook toepassen. Let daarbij vooral op de smaakstijl. Is hij krachtig of niet, zoet of niet. Zo zal een Cava, met een altijd iets ‘gronderig’ karakter (kijk bij de Brut of de Blanc de Noirs) het anders doen dan een frisse Riesling Sekt of een Prosecco Frizzante met zijn zachte mousse.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#jaarwisseling
#pasen
#kerst
#feestdagen