Dit jaar is de opening van het haringseizoen een weekje uitgesteld, maar morgen is het dan zover: op vrijdag 23 juni is de officiële start van het haringseizoen! En… wat drinken we bij haring? Niet alleen wijn (en niet alle wijn!) is lekker bij haring. Ik zet een paar wijnen en alternatieven op een rijtje. Maar eerst even over Hollandse Nieuwe…
De Nederlandse Haringgroothandelsvereniging besloot de start van het haringseizoen uit te stellen tot de kwaliteit van de gevangen vis verbeterd zou zijn. En dat is nu zover! De late ontwikkeling van de haring heeft als mogelijke oorzaak de aanmerkelijk lagere watertemperatuur en het beperkte aantal zonuren op de vangstgronden. Het uitstel betekent ook dat de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, traditioneel het startschot van het seizoen, ook later plaatsvindt. Vandaag, 22 juni, gaat het eerste vaatje onder de hamer voor de voedselbank.
Hollandse Nieuwe Haring
Wat is er zo anders aan deze haring in vergelijking met de maatjesharing die de rest van het jaar te verkrijgen is? Visrecepten.nl legt het uit: “De benaming ‘Hollandse Nieuwe’ mag alleen worden gebruikt voor haring die gevangen is na 1 mei én in de officiële verkoopperiode van datzelfde jaar verkocht wordt. Die periode loopt van half juni tot eind september. Buiten deze periode wordt de haring ‘Hollandse Maatjesharing’ genoemd.”
Gegarandeerde Traditionele Specialiteit
“Naast de regels over deze benamingen, heeft de Hollandse Nieuwe ook het EU-predicaat ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’. Dit houdt in dat de Hollandse Nieuwe een bijzonder traditioneel karakter heeft vanwege de bereidingswijze. Hiermee komt de Hollandse Nieuwe terecht in het rijtje van Serranoham, Nederlandse Boerenkaas en Mozzarella die ook allemaal dit predicaat dragen. Echt een Nederlands product om dus trots op te zijn!”
Welke wijn bij HARING?
Het maakt natuurlijk veel uit of je van de pure haring geniet of hem verwerkt in een gerechtje. En niet alleen wijn (en niet alle wijn!) is lekker bij haring. Ik zet een paar wijnen en alternatieven op een rijtje waarbij de pure smaak en beleving van de Hollandse nieuwe haring het uitgangspunt is. Enne…. doe voorzichtig met de uitjes. Die zijn vaak zo overheersend dat je van je haring én je bijpassende drankje niet veel meer proeft.
- Korenwijn
Traditioneel is korenwijn een goede begeleider van de Nieuwe Haring. De vissers spoelden vroeger de vers gevangen vette vis met een flinke slok jenever weg. Korenwijn (een jenever met een grote hoeveelheid moutwijn) past door zijn volle, ‘granige’ en kruidige smaak nog iets beter bij de zilte smaak en het romige karakter van de vette haring. - Wodka
Wodka is neutraal van smaak waardoor je de haring goed kunt proeven en het verfrist je mond na het eten van de vette vis. - Appelcider
Haring en appel zijn een prima combinatie. Dus probeer er eens een glas droge appelcider bij. Door zijn mousse werkt hij verfrissend en maakt hij maakt gelijk je mond schoon na de vette haring. - Fino sherry
Een droge sherry is ook een goede keuze. Een Fino of een Manzanilla is, net als de haring, ziltig. Door zijn droge, verfijnde karakter en milde zuren verfrist ook sherry de mond. - Bier
Drink je liever een biertje? Kies dan voor een gewone pils of een witbiertje. Die zijn niet te zwaar, verfrissend en laten de smaak van de haring het best tot zijn recht komen. - Sake
Serveer de sake gekoeld in een mooi wijnglas en je zult verbaasd zijn over de match met haring. Kies bijvoorbeeld voor een frisse, citrusachtige Honjozo zoals de Nouvelle Gekkaikan uit Kyoto. Of volg de tip van de in Japan beëdigde Sake Samurai Simon Hofstra en ga niet voor een frisse tegenhanger maar drink er een wat vettere Junmai sake bij, zoals de Nanbu Bijin Tokubetsu uit het Noorden van Japan. Deze is ook nog eens winnaar ‘Beste Sake’ van de International Wine Challenge 2017. - Witte wijn
Ga je voor wijn, kies dan een ‘zilte‘ variant. De wijn moet droog zijn, niet te zwaar, lekker fris en niet houtgerijpt. Kies bijvoorbeeld voor Muscadet, Picpoul de Pinet, Chablis of een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc. - Rode wijn
Met name door de tannines passen de meeste rode wijnen niet goed bij de Hollandse Nieuwe. Wil je toch rood drinken, ga dan bijvoorbeeld voor een Irancy (noord Bourgogne, pinot noir). Tip uit het leuke boekje Haring en zijn maatjes. - Bubbels
Een droge mousserende wijn is ook een goede keuze: de bubbel verfrist en verschoont je mond. Kies bijvoorbeeld een droge champagne, crémant, cava of prosecco.
Bron tekst haring: Visrecepten.nl. Ben je benieuwd naar de levenscyclus van de haring, de voedingswaarden of hoe je ze het beste kunt bereiden? Check op Visrecepten.nl het vispaspoort van haring met en veel meer achtergrondinfo over de vissoort haring.
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Geef een reactie