Wanneer Sherry ter sprake komt bij whiskyliefhebbers is de eerste associatie vaak te zoet, te droog, te zacht. Ofwel: geen fan. Deze mening wordt echter gevormd na enkel één of twee keer Sherry écht geproefd te hebben. In realiteit heeft Sherry namelijk ontzettend veel kwaliteiten en kenmerken die whiskydrinkers buitengewoon kunnen aanspreken. Whisky wordt vaak op oude Sherry vaten gerijpt, dus je kunt stellen zonder Sherry geen whisky.

De whisky- en Sherry-industrieën zijn goed op elkaar ingespeeld. Sinds de 19e eeuw werd Sherry naar Engeland vervoerd en de lege vaten werden snel overgenomen door de whisky-industrie. Het rijpen van whisky in met Sherry gevulde vaten voegde veel interessante smaken toe en werd al snel essentieel. Uiteraard wordt whisky ook gerijpt op eiken vaten van Port, Madeira en Sauternes. Sherry gerijpte whisky wordt nog steeds gezien als de meest complexe soort.

Vind je eigen Sherry match

De eerste overeenkomsten voor whisky en Sherryliefhebbers is de liefde voor de smaak van (droge) op eikenhout gerijpte drank en hun karakteriserende eigenschappen zoals het brede scala aan stijlen. Zo kan whisky zoals een fruitige Ierse Whiskey, een Amerikaanse bourbon in jonge en oude varianten of een Peated Islay whisky de behoefte naar diverse smaken beantwoorden. Verrassend genoeg, kan Sherry deze variëteit in stijlen zelfs overtreffen. Er zijn minstens acht soorten Sherry, van een frisse en delicate Manzanilla, tot een droge complexe Oloroso en een stroperig zoete Pedro Ximénez. Het is de kunst om je eigen match te vinden.

Sherry-tips voor whiskyliefhebbers

Om als whiskyliefhebber te beginnen met het ontdekken van je favoriete Sherry, kun je ook denken vanuit jouw lievelingswhisky. Zo zijn de aroma’s in een droge Oloroso evenwel te herkennen in een single malt whisky uit Speyside, Schotland. Houd je meer van een oudere Speyside whisky? Probeer dan eens een Amontillado. Je zult de overeenkomst opmerken in de gepolijste eikenhout en ledersmaak. Gaat je voorkeur meer uit naar wat sobere whisky’s zoals een Highland malt uit Campbeltown of Highland? Probeer dan eens een droge, frisse en soepele Fino of Manzanilla. Je zult versteld staan van het gevoel van frisheid, met een licht bittere afdronk.

Zo is er dus, hoogstwaarschijnlijk, altijd een passende Sherry wijn voor elke soort whisky drinker! Neem de tijd om de mogelijkheden te verkennen en laat je verrassen door het brede assortiment van Sherry wijnen.

Over de Consejo Regulador       

De Raad van Toezicht van de D.O. Vinos de Jerez (Sherry Wijnen), bekend als de zogeheten Consejo Regulador, was de eerste die in 1935 het reglement voor een oorsprongsbenaming publiceerde. Daarom hebben we het over “Jerez-Xérès-Sherry” en “Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda” als oudste oorsprongsbenamingen (D.O.) in Spanje. Binnen het Sherry gebied is er nog een ander product, namelijk de “Sherry Azijn”. Deze wordt sinds 1994 eveneens beschermd door een oorsprongsbenaming (P.D.O.). De Raad van Toezicht die deze drie benamingen beschermt, verenigt 1.750 wijnbouwers en een honderdtal wijnhuizen, die gevestigd zijn in de zogenaamde “Marco de Jerez” in de provincie Cádiz. Zij zijn allen verantwoordelijk voor het beheer, de controle en de kwaliteit van alle wijnen. Dit waarborgt de kwaliteit van de betreffende regionale producten ten behoeve van de consumentenmarkt. Het werk van de Consejo Regulador heeft deze D.O.P.’s internationale erkenning gebracht. Het gaat om wijnen met een buitengewone variëteit en een echt karakter, met een zeer lange exporttraditie en merken die in de hele wereld echte Spaanse iconen vertegenwoordigen. Kijk voor meer informatie op www.ontdeksherry.nl. Interesse in het verbreden van je kennis? Schrijf je dan snel in voor een gratis online cursus via de www.sherryacademy.org!

GENIET, MAAR DRINK MET MATE

Bron: persbericht

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!