In het kader van het project ‘Volcanic Agriculture of Europe’ bezoeken we in Italië de wijnregio’s Soave en Lessini Durello en maken we kaas in de DOP Monte Veronese. Vervolgens steken we over naar het Griekse eiland Santorini. Na het kaasmaken van gisteren gaat het vandaag over wijn in de wijnregio Soave. Matteo Inama (Azienda Agricola INAMA) neemt ons mee naar zijn Monte Foscarino wijngaarden, we proeven een groot aantal Soave wijnen bij Monte Tondo en nog veel meer tijdens een heerlijke lunch. 

HEVA – Heroes of Europe Volcanic Agriculture: Wijn verbouwen op vulkanische grond is een uitdaging, maar heeft tegelijk zijn voordelen. De vruchtbaarheid van de aarde met de werkzame elementen en tegelijk de moeilijkheid haar te bewerken; de hoogtes waar de wijngaarden zicht bevinden en de steilheid ervan, de extreme wind en zonneschijn zoals op Santorini…

Volcanic soils in Soave

De tweede dag van onze studietrip brengen we door in de Soave wijnregio. Over waar dat precies ligt en wat de regels zijn schreef ik in een vorig artikel. Onderweg naar de wijngaarden van Azienda Agricola INAMA maken we een korte stop bij een ‘volcanic wall‘ waar we een bodem zien die is ontstaan door bovenzeese vulkaanuitbarstingen. Die uitbarstingen vormden ‘kegels‘. Dit in tegenstelling tot vulkaanuitbarstingen onder zee. Daar stolt het lava en ontstaan grote ‘ballen’: ‘pillows‘, noemt geoloog Alberto Tonini, die ons begeleidt, dat. Die barsten open en dalen neer op de bodem van de zee en zie je dus niet boven de grond. In de korte video in mijn vorige artikel kon je zien hoe, door aardverschuivingen, onderzeese delen boven zeeniveau kwamen te liggen. De ‘Castelvetro fault‘ verdeelde Soave in twee delen: het westelijke deel met kalksteen en het oostelijk met vulkanisch basalt en tufsteen. Deze aardverschuiving en de vulkaanuitbarstingen verklaren de diversiteit in geologie en topografie in dit vulkanische gebied.

Maar waarom is de vulkanische bodem zo bijzonder? “Ze bieden mineralen in hun oorspronkelijke vorm aan, die de planten een specifieke samenstelling geven. In het geval van de wijnstok hebben ze een grote invloed op de smaak van de wijn, die een minerale of bloemige toon ontwikkelt en na verloop van tijd typerend wordt” – Azienda Agricola INAMA

Azienda Agricola INAMA, Monte Foscarino

Azienda Agricola INAMA heeft 60 ha aan wijngaarden, waarvan de helft in Soave Classico en de andere in Colli Berici. Van de eerste wijngaarden komen de witte wijnen, van de tweede rode, met de nadruk op carmenere.

INAMA Soave Map

Map: www.inama.wine/en/

In de Monte Foscarino wijngaard worden we opgewacht door Matteo Inama. Monte Foscarino, evenals het gebied eromheen, heeft een grote verscheidenheid aan bodems: van basaltlava tot vulkanische tufsteen en de zogenaamde “orizzonti rossi“, rode klei die is ontstaan ​​door veranderingen in vulkanisch gesteente. Matteo Inama vertelt in onderstaande video meer over Soave Classico en Colli Berici, de diversiteit in cru’s, wat de bodem en de ligging/expositie van de verschillende hellingen doen met de druiven en over de oogst van 2022. Daarna vergezelt hij ons naar de pergola-wijngaard, waar druk wordt geplukt.

Proeverij Monte Tondo winery

Bij Cantina Monte Tondo worden we ontvangen door Marta Magnabosco, samen met haar zus Stefania en broer Luca de derde generatie in het wijnbedrijf dat inmiddels zo’n 40 ha aan wijngaarden bezit. Sommelier Corinna Gianesini neemt ons met veel kennis en enthousiasme virtueel mee door de Soave wijnregio waarna we 10 wijnen proeven van diverse producenten.

Monte Tondo proeverij compilatie

Linksonder sommelier Corinna Gianesini, midden rechts Marta Magnabosco

1) Castel Ceriono Soave DOC Classico 2021 Coffele
100% garganega van de steile Castelcerino heuvels, 490 meter boven zeespiegel, vulkanische en basalt bodem, fermentatie op lage temperatuur in rvs, licht gefilterd.
Bloemig, wit fruit en citrus in de neus. In de mond sappig, zilt, wit fruit, grapefruit, appel, amandel. Finish zilt met een verfijnd bittertje. Mooie, delicate wijn met een mooie zuurgraad.

2) Castelcerino Soave DOC Classico 2021 Rocca Sveva
100% garganega van de Castelcerino heuvels, deels vulkanische en deels klei bodem, fermentatie op lage temperatuur in rvs. Coöperatie. Deze wijn is er een uit hun beste lijn.
In de neus wit fruit en ananas. In de mond rijper dan de vorige wijn, ronder en meer tropisch fruit. Volgens sommelier Corinna komt dat door de kalkstenen bodem, die de wijn meer power en rijp wit fruit geeft. Lange finish met rijp fruit en een zilte mineraliteit. 

3) Monte Stelle Soave DOC 2021 La Cappuccina
100% garganega van de oude, smalle Costalunga lava heuvels, fermentatie op lage temperatuur in rvs, rijping op de lees tot het late voorjaar. Familiebedrijf, 2 broers en 2 zussen, organic.
Peer en appel in de neus. In de mond rond, vol, rokerig, zilt, sinaasappelschil, grapefruit. Zilte finish, rokerig, stenige mineraliteit en fijn grapefruit bittertje.

4) Foscarino Soave DOC Classico 2020 Inama
100% garganega van de Monte Foscarino heuvels, 200 meter boven zeespiegel, slib en leemachtige kleibodem, fermentatie op lage temperatuur in oud eiken, rijping 7 maanden op de fijne lees. ‘Kindermoord’ volgens onze sommelier: deze wijn kan wel meer dan 10 jaar rijpen. Deze winery bezochten we vanmorgen.
In de neus wit fruit en citrus. In de mond een zilte mineraliteit, peer, appel, flinty. Finish met natte steen, een mooi grapefruit bittertje en spicy. Mooie wijn! 

5) Casette Foscarin Soave DOC Classico 2020 Monte Tondo
90% garganega en 10% trebbiano di Soave van de Monte Foscarino heuvels, 200 meter boven zeespiegel, slib en vulkanische tufsteen, fermentatie op lage temperatuur, 6 maanden rijping op de fijne lees in barrique en tonneaux. Een wijn van het wijnhuis waar we op dit moment op bezoek zijn en Marta vertelt over de wijn. De druiven komen van een wijngaard met 60-70 jaar oude stokken, alles wordt met de hand gedaan. Zeer kleine productie. Op de vraag waarom relatief veel hout wordt gebruikt antwoordt zij: “wood
accelerates the fruit”.
Een complexe neus met wit fruit, citrus, hint van honing en oak. In de mond is het hout duidelijk waarneembaar maar heel mooi geïntegreerd. Het fruit blijft staan. Krachtig, sap, kruidig, zilt. Lange afdronk waarin alle smaken lang blijven. Mooie wijn!

6) Monte Grande Soace DOC Classico 2020 Pra’
70% garganega en 30% trebbiano van de Monteforte d’Alpone heuvels, 150 meter boven zeespiegel, diepe en rijke vulkanische basalt bodem, druiven samen gefermenteerd op lage temperatuur in Allier eiken, 10 maanden rijping in barriques. Familiebedrijf van vader en zoon.
Weelderige neus, bloemig, wit rijp fruit. In de mond rond, geel fruit, vanille, zilt, ‘zoete’ indruk maar droog, orange peel. Finish flinty en zilt.

7) Roccolo del Durlo Soave DOC Classico 2020 Le Battistelle
100% garganega van de steile vulkanische Corte Durlo heuvels, fermentatie op lage temperatuur in rvs, 8 maanden rijping in rvs, veel ijzer in de bodem. Klein familiebedrijf.
De wijn wordt (te) koud ingeschonken, dus opent zich langzaam. Wit fruit, stallig, perzik in de neus. In de mond een tikje petrol, ook perzik en stallig, zilt, ijzer. Lange finish, zilt, natte steen. Mooi!

8) Salvarenza Soave DOC Classico 2020 Gini
100% garganega van de steile vulkanische Brognoligo heuvels, bodem klei en slib met basalt stenen, fermentatie op lage temperatuur in grote vaten en Frans eiken barriques. Druiven van een kleine enclave, meer dan 120 jaar oude wijngaard. Pre-phylloxera. Old vines > glycerine > ‘zoetje’.
Complexe neus met een zoetje, mandarijn, tikje oak. In de mond een zoete kruidigheid, perzik, orange peel en een tikje oak. Dat komt in de finish allemaal terug. 

9) Monte Carbonare Soave DOC Classico 2020 Suavia
100% garaganega van de Monte Carbonare heuvel, sterk vulkanisch met een kleiachtige structuur, fermentatie op lage temperatuur in rvs, 15 maanden rijping met de lees in rvs. Bedrijf van 3 zussen. Hippe fles.
In de neus wit fruit, ananas. In de mond een ‘zoete’ indruk maar een mooie zuurgraad als balans. Strak mondgevoel. Hier ook ananas, naast orange peel. Spicy, strakke finish met orange peel.

10) Runcata Soave Superiore DOCG Classico 2019 Dal Cero – Tenuta Corte Giacobbe
100% garganega van de Roncà wijngaard, tussen Monte Calvarina en Monte Crocetta, vulkanische heuvels op 450 meter boven zeespiegel, bodem basalt en rood ijzer en zwarte lavastenen, fermentatie op lage temperatuur in grote eiken ovale vaten, 12 maanden rijping in barriques.
Zeer krachtige neus et lemon peel, citrus, grapefruit. On de mond ook het lemon peel en duidelijk hout. Hoge zuurgraad die eruit springt. Frisse finish waarbij de zuren lang nablijven. Duidelijk een wijn die tijd nodig heeft. Power. 

Al Callianino Restaurant 

Na deze indrukwekkende proeverij is het tijd voor een geweldige lunch in Al Callianino Restaurant in Pergola (Montecchia di Crosara), waar nog eens 9 wijnen te proeven zijn, ditmaal begeleid door heerlijke traditionele streekgerechten. Met nog meer uitgebreide proefnotities zal ik je niet lastigvallen (mail me als je meer wilt weten), maar in mijn top 3 de Soaves van Cantina di Gambellara, Corte Adami en Bolla (resp. de nrs 9-8-1 op de foto hieronder).

Gerechtjes lunch Soave

1) Crema di Patate di Bolca – Tuorlo Fritto e Croccante – Funghi di Montagna 2) Riso allo Zafferano – Ragù di Guancetta Brasata all’Amarone e Taleggio 3) Coniglio alla Wellington – Crema di Carote alla Curcuma e Olive Disidratate 4) Torte delle Rose – Crema Inglese alla Lavanda

Soave lunch wijnen compilatie

Diletta Tonnelo, wijnmaakster en President van het Consorzio di tutela Vini del Lessini Durello voegt ons hier bij ons. Zij neemt ons na de lunch mee naar haar Lessini Durello wijn regio.

Wil je dat volgende deel over vulkanische wijnen, mijn bezoek aan de Lessini Durello wijnregio, verschillende wijnbedrijven in Soave en Santorini en meer over deze wijnregio’s niet missen?

Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en
volg Anne-Wies ook op
InstagramLinkedIn of Facebook

Over Volcanic Agriculture of Europe

Volcanic Agriculture of Europe is een internationaal project gericht op het promoten van de BOB’s Soave, Soave Superiore, Lessini Durello, Santorini en Monte Veronese. Beschermde oorsprongsbenamingen ondersteund door het Italiaanse wijnconsortium van Soave en Recioto di Soave, het Consortium van Lessini Durello, het Griekse Consortium Unie van Santorini Cooperatives – Santo Wines en het Consortium voor de bescherming van de Monte Veronese-kaas.

Consorzio

Volcanic Agriculture of Europe heeft tot doel de buitengewone kenmerken van een vorm van landbouw en zuivelproductie die zich onderscheidt van de rest dankzij de vulkanische oorsprong van de bodem, te promoten, te benadrukken en bij de consument bekend te maken.

 

#vulkanischewijnen