In het vijfde en laatste deel over vulkanische wijnen neem ik je mee naar het Griekse eiland Santorini. Naast de Santo Wines coöperatie staan ook de wijnbedrijven Estate Argyros, Sigalas en Gaia Wines op het programma.

Eerder al schreef ik over deze studiereis, die Italië en Griekenland met elkaar verbond: vulkanische landbouw was de gemene deler. In het kader van het project ‘Volcanic Agriculture of Europe’ werden in Italië de wijnregio’s Soave en Lessini Durello bezocht en werd er kaas gemaakt in de DOP Monte Veronese. Vandaag neem ik je mee naar Santorini.

Caldera Santorini

De imposante caldera van Santorini

Idyllisch Santorini

Je kent waarschijnlijk wel de idyllische ‘prentbriefkaarten’ van het Griekse eiland Santorini. Krijtwitte huisjes, gebouwd tegen rotspartijen. Smalle straatjes met leuke winkeltjes en sfeervolle restaurantjes met prachtige uitzichten over de Egeïsche Zee. En niet te vergeten de imposante ‘caldera’, de grote komvormige krater, gevormd door vulkanische activiteit, waardoor het eiland zijn oorspronkelijke ronde vorm verloor.

Santorini, google maps

Santorini is geen groot eiland: het is slechts zo’n 18 kilometer lang en 12 kilometer breed. Aan de westkust bestaat het landschap vooral uit steile rotsen en kliffen. De oostkust is vlakker en daar vind je dan ook de meeste strandjes. De haven in Órmos Athiniós, vanwaar met een ferry het vasteland en de overige eilanden kunnen worden bereikt, wordt druk bezocht door cruise schepen.

Órmos Athiniós cruise schepen Santorini

Toeristische trekpleister

Toerisme is een belangrijke vorm van inkomen voor de bewoners (en investeerders) van Santorini. Ik ben blij dat wij er in oktober zijn want het is al behoorlijk druk in de kleine straatjes van het stadje Oia, waar we, tussen de wijnbezoeken door, een uurtje rondwandelen. In de zomer verblijven op het eiland namelijk meer dan 60.000 personen (!) , in de winter minder dan 1.000!

Santorini straatje Oia (1)

Kouloura

Tijdens de korte rit van de luchthaven aan de oostkust naar ons hotel in het westen kijk ik verwachtingsvol om me heen om de eerste wijngaarden te spotten. Terwijl we rijden door een dor landschap met volop vakantiehuizen in aanbouw ontdek ik pas na enig speuren de wijngaarden. Die bestaan hier immers niet uit keurig getrainde wijnstokken, zoals in de meeste wijngaarden, maar laag over de grond geleide druivenranken in de vorm van een gevlochten krans, een mandje, de zogenaamde ‘kouloura‘.

Er zijn verschillende redenen om de druivenranken op deze manier te leiden:

  • Het biedt bescherming tegen de harde wind die over het eiland blaast. Naast schade door de wind waait met die wind veel zand mee, wat de druiven kan beschadigen.
  • Het biedt, met de bladeren aan de buitenkant en de druiven aan de binnenkant van de krans, bescherming tegen de felle zon die er bijna 365 dagen per jaar schijnt.
  • Het vocht in de nacht wordt in de bodem beter vastgehouden waardoor de planten er overdag van kunnen profiteren. Hier komt een van de voordelen van de vulkanische bodem om de hoek kijken: het poreuze ‘pumice’ (puimsteen) absorbeert vocht uitstekend.
    Nb: er valt op Santorini slechts zo’n 400 mm regen per jaar en er mag voor de PDO Santorini niet worden geïrrigeerd.
  • Het verlaagt de temperatuur van de wijnplant en dat is geen overbodige luxe in hitte van Santorini. In de kouloura is het zo’n 2-3 graden koeler dan in een trainingssysteem als guyot.

Een ander systeem dat op het eiland wordt gebruikt om de druiven te leiden is ‘kladeftiko‘. Met deze methode staat de krans iets hoger op de stam. Een interessant artikel over de voor- en nadelen van beide methoden schreef Yiannis Karakasis MW.

Kouloura compilatie

Een wijngaard met kouloura getrainde wijnranken. Dat het op Santorini hard kan waaien kun je op foto 3 zien: de kouloura is zelfs omgedraaid door die wind! En mijn haar staat ervan overeind 🤣.

De verwoestende druifluis Phylloxera, die aan het eind van de 19e eeuw in heel Europa bijna alle wijngaarden vernietigde, kon op Santorini, met haar zanderige, droge bodem, niet overleven. Dit verklaart het grote aantal zeer oude druivenstokken (of beter ‘kransen’) op het eiland.

Assyrtiko

Hoewel op Santorini verschillende autochtone druivenrassen te vinden zijn mag assyrtiko wel de belangrijkste genoemd worden: 80% van de aanplant op het eiland bestaat uit dit druivenras. De druif behoudt er, ondanks de hitte en droogte, een mooie zuurgraad. Het is niet een heel aromatische druif, maar blinkt vaak uit in frisheid met een zilte mineraliteit. Door het hoge potentiële alcoholgehalte kunnen wijnen van assyrtiko vol, rond en full bodied zijn. De vinificatie vergt aandacht, omdat de druif makkelijk oxideert. Houtgebruik komt voor, maar het gros van de wijnen wordt gemaakt op fruit, frisheid en mineraliteit.  Assyrtiko vind je ook in een blend met andere druiven zoals het eveneens autochtone druivenras aidani of de internationale sauvignon blanc. PDO Santorini moet minimaal 75% asssyrtiko bevatten, aangevuld met aidani en/of athiri. Overigens geldt de PDO Santorini uitsluitend voor witte wijnen, de rode moeten het doen met een PGI.

PDO staat voor Protected Designation of Origin en is een beschermde herkomstbenaming. De wijn met PDO op het label komt uit een wettelijk afgebakend wijnbouwgebied. De wijn is gemaakt van de wettelijk voor dat gebied toegestane druivenrassen en wordt gevinifieerd met behulp van de traditionele technieken van het gebied en heeft specifieke organoleptische kenmerken. Vergelijkbaar dus met de Franse AOP.
PGI staat voor Protected Geographical Indication. Het productiegebied wordt ruimer gedefinieerd, meer regionaal. De regels zijn minder streng mbt wijnbereidingstechnieken en gebruikte druivenrassen. Vergelijkbaar met de Franse IGP.

 

Santorini druivenrassen

Vlnr: assyrtiko, aidani en athiri. Foto’s: winesofgreece.org

HEVA welkomst dinner 

In het pittoreske stadje Megalochorion maken we bij restaurant Alisachni alvast kennis met wijnen van de vier bedrijven die we gaan bezoeken. Én met de traditionele Griekse keuken met een moderne twist. De eigenaren Natassa Nikoletou (schilder, beeldhouwer) en Alexandros Amdrianopoulos (sommelier) brachten hun passies onder in Alisachni. Natassa met haar prachtige schilderijen en sculpturen en Alexandros met zijn geweldige selectie wijnen uit heel Griekenland en het buitenland. De combinatie van kunst en wijn, gecombineerd met de moderne Griekse keuken, maakt Alisachni tot een unieke en speciale plek op het eiland.
Alisachi.gr

Restaurant Alisachni Santorini

Na deze heerlijke avond en een interessante rondleiding de volgende ochtend door de oude stadsruïnes van Akrotiri is het tijd om de wineries te bezoeken.

Santo Wines

Santo Wines een een coöperatie met 1200 actieve leden. In de kelder wordt niet alleen gewerkt met roestvrijstaal: we zien ook amfora’s van klei, eieren van beton en houten vaten. Er wordt een groot aantal verschillende wijnen geproduceerd: stille, mousserende, droge en zoete en enkele zijn organic gecertificeerd.

Santo Wines compilatie

We proeven hier vier wijnen:

Santorini Assyrtiko 2021, PDO Santorini
Een wijn van 100% assyrtiko, een blend van verschillende wijngaarden met 45-60 jaar oude wijnstokken. Gedurende de eerste maand vond wekelijks batonnage plaats.
In de neus niet heel complex, grapefruit, bloemig. Romige aanzet in de mond, fris, citroen, mediterrane kruiden. Frisse, afdronk met limoen, peer en een zilte mineraliteit.

Santorini Nyketeri 2021, PDO Santorini
85% assyrtiko, 10% athiri, 5% aidani, 6 maanden gerijpt in eiken vaten. De wijn wordt geschonken uit een decanter. Nyketeri, of eigenlijk schrijf je het als Nychteri, wil zeggen: ‘wijn van de nacht’, naar het Griekse woord voor nacht: ‘nychta’. Hij wordt gemaakt van laat geplukte druiven die (als hele trossen) in de nacht van de oogst worden geperst. Traditioneel vindt de fermentatie en opvoeding plaats in eikenhouten vaten die vrijwel niet worden bijgevuld, waardoor de wijnen een licht oxidatief karakter hebben. Deze productiemethode geeft de wijn zijn ronde, weelderige en bijzondere karakter.
Bloemig, rijp zoet fruit in de neus. Rond en sappig, toast, spicy. Hout behoorlijk aanwezig. In de afdronk spicy, grapefruit, lemon en een tikje eiken.

Santorini Grande Reserve 2019, PDO Santorini
100% assyrtiko, van later geoogste druiven. Rijping 12 maanden in eiken barriques, gevolgd door 12 maanden in de fles.
Fris en bloemig in de neus. Komt zoetig over, rond, romig, witte peper, zoete kruidigheid, lemon.

Santorini Vinsanto 2016, PDO Santorini
Een natuurlijk zoete wijn van in de zon gedroogde druiven. 85% assyrtiko, 15% aidani. 6 jaar gerijpt in eiken barriques.
Caramel, gedroogde pruimen, walnoten. Mooie balans tussen het zoet en zuur.

Santo de wijnen geproefd

Het bedrijf is prachtig gelegen met uitzicht over de krater. In de kelders wordt hard gewerkt, maar ’s avonds gaat de aandacht naar het restaurant vanwaar je van een heerlijke, romantische zonsondergang kan genieten.

Santo wines avond

santowines.gr

Domaine Sigalas

Domaine Sigalas ligt, omringd door 40 hectare wijngaarden, in het noorden van het eiland nabij het dorpje Oia. Het bedrijf is in 1991 opgericht door Paris Sigalas, een baanbrekende wijnmaker die innovatieve ideeën toepaste op oenologie en wijnbouw om de wijnen van Santorini tot internationale roem te verheffen. Paris was ook een van de eersten die weer blauwe druiven (mavrotragano) aanplantte, wat in die tijd als heel merkwaardig werd beschouwd. Sinds 2020 is de winery in andere handen overgegaan, maar nog steeds staan de visie en werkwijze van Paris Sigalas hoog in het vaandel: ‘Dynamic evolution of tradition’.

Sigalas Santorini compilatie

Na een bezoek aan de wijngaard proeven we tijdens een geweldige lunch op het terras, tussen de wijngaarden, 10 wijnen van Domaine Sigalas.

Aidani 2021, PGI Cyclades
Een wijn van 100% aidani druiven, fermentatie en 6 maanden op de lees in rvs. Alcohol 13%.
Bloemige neus, peer, meloen. Rond, romig en zacht, met wit fruit, een fijn bittertje en een zilte mineraliteit. Medium finish met mooi zuur, fris, zilt.

Aa 2021, PDO Santorini
Een field blend van 85% assyrtiko en 15% aldani en athiri. Alcohol 14%.
Aromatische neus, kruidig, mediterrane kruidigheid, tijm. Powerful, spicy, rond, zilt. Lange, spicy en zilte afdronk.

Santorini Assyrtiko 2021, PDO Santorini
De ‘Santorini’ lijn is de toplijn van Sigalas. Een wijn van 100% assyrtiko van oude stokken. Fermentatie en opvoeding in rvs. Alcohol 14,5%.
Ingetogen complexiteit in de neus. Zilt, zoete kruidigheid, witte bloemen. In de mond spicy en een medium+ acidity, wit fruit, citrus, pink grapefruit. Lange, elegante finish, zilt, fris. 

Kavalieros 2020, PDO Santorini
Een single vineyard wijn van 100% assyrtiko van heel oude stokken. Fermentatie in rvs en 18 maanden rijping op de lie. Kavalieros is de naam van de hooggelegen vineyard. In Griekenland kent men geen “cru’s”, maar daar wil men wel naartoe. Alcohol 14,5%.
Elegant en bloemig. Rond, fris, tikje spicy in de mond. Lange, frisse finish. Door de koriander in het gerechtje dat erbij werd geserveerd was het lastig proeven (note to self: eerst de wijn GOED proeven, daarna pas met het gerechtje) maar de combi was geweldig.

Santorini Barrel Assyrtiko 2020, PDO Santorini
Een andere wijn uit de toplijn. Ook van 100% assyrtiko van oude stokken, maar dan met een houtrijping van 6 maanden op deels 225 en 500 liter Frans eiken vaten, nieuw en gebruikt. Alcohol 14,5%.
Licht bloemig in de neus. In de mond rond, romig, spicy van het eiken, zilt. Lange finish met fris fruit gecombineerd met mooi, spicy hout.

Nychteri 2020, PDO Santorini
Zoals eerder vermeld een ‘wijn van de nacht’. Late harvest, handgeplukt, lichte persing. Lange fermentatie van de free-run juice in eikenhouten vaten, gevolgd door een rijping eveneens in eikenhout, wat de wijn een licht oxidatief karakter geeft. Alcohol 15%.
Ziltig en zoet gesuikerd fruit in de neus. Creamy, rond, zoete rijpe perzik, zoete kruidigheid, spicy. Alcohol duidelijk aanwezig, maar niet storend. Lange afdronk met een zoete en spicy kruidigheid.

Mu 2020, PGI Cyclades
Een donkere rosé blend van mavrotragano en mandilaria. Alcohol 13,5%
In de neus donker en rood fruit, tikje ‘hard’. In de mond hetzelfde fruit, spicy, zwarte peper. Finish kort. Een easy-drinking wijn met zachte tannines. 

Mavrotragano 2020
Een wijn van 100% mavrotragano, een blauwe druif die bijna niet meer op het eiland voorkwam en Paris Sigalas in 2002 weer aangeplant als een experimenteel project. Van de wijngaard tot in de fles wordt voor deze wijn met de hand gewerkt, 12 maanden rijping op Frans eiken.
Robijnrood van kleur. Heel spicy in de neus. In de mond komt dat terug. Witte peper, donker en rood fruit, tabak, medium+ acidity, zachte tannines. Medium, fruity finish.

Vinsanto 2016, PDO Santorini 
Een wijn van 75% assyrtiko en 25% aidani, laat geoogst en zongedroogd. Fermentatie in eiken vaten gevolgd door een rijping in eikenhout van niet minder dan 6 jaar. Alcohol 10%.
Fluweelzacht en rond. Karamel, rozijnen, vijgen, zoete kruiden, mokka. Zuur-zoet mooi in balans. 

Apiliotis 2015, PGI Cyclades
Eveneens een wijn van zongedroogde druiven. Voor deze rode zoete wijn werden de 100% mandilaria druiven 8-14 dagen onder de zon van Santorini gedroogd. Fermentatie in oude eiken vaten, gevolgd door een rijping in oud eiken van minmaal 2 jaar. Alcohol 10%.
Gedroogd fruit in neus en mond: pruimen, vijgen, rozijnen. Naast koffie, vanille en een zoete kruidigheid.  Full bodied. Romig en fluweelzacht. Lange, fluweelzachte finish. 

sigalas-wine.com

Estate Argyros

Estate Argyros in Episkopi, in het midden van Santorini, ligt er prachtig bij en is redelijk nieuw: in 2015 is het gebouwd. Tot 1903 maakte men slechts wijnen voor de kerk, alvorens eigen wijnen te produceren en verhandelen. Inmiddels staat Matthaios (Matthew) Argyros, de 8e generatie ‘growers’ – 4e generatie wijnmakers, aan het roer. Het estate is het grootste wijndomein van Santorini dat in privé bezit is: 120 hectare aan wijngaarden liggen verspreid over het eiland. De druiven van elk deel worden apart geoogst, gevinifeerd en gerijpt. Naast de eigen wijngaarden koopt men druiven in van enkele collega’s op het eiland, waarmee al generaties lang wordt samengewerkt.

Argyros estate compilatie gebouw

 

We maken een wandeling door door de omringende wijngaarden, waar alles nog met de hand wordt gedaan, slechts met behulp van paarden en ezels. Tijdens deze boeiende rondleiding zien en voelen we de vulkanische bodem. De warmte van de  zwarte lavastenen een het lichte, poreuze ‘pumice’, puimsteen. De druiven worden hier geleid als een kouloura, maar ook als een kladefiko. Voor elke plant wordt bekeken wat de beste methode is. Soms ook wordt onder een kouloura een steen gelegd die de kouloura iets optilt om toch een klein beetje wind te vangen.

 

Santorini vulkanische bodem argyros

 

Nu is het tijd om te proeven. In het moderne proeflokaal met uitzicht over de wijngaarden proeven we enkele wijnen van het estate, begeleid door plaatselijke lekkernijen.

Estate Argyros Assyrtiko 2021, PDO Santorini
Deze wijn is, volgens de flyer die voor ons ligt, “The most important bottling of the estate, the essence of what Estate Argyros stands for”. 100% assyrtiko van 100-200 jaar oude stokken ongeënte stokken. De verwoestende druifluis Phylloxera kon op Santorini, met haar zanderige, droge bodem, immers niet overleven. Fermentatie in rvs, gevolgd door 2 maanden rijping op de fijne lees, eveneens in rvs. Alcohol 14,5%.
Elegante, bloemige neus, citrus. Verfijnde elegantie in de mond, mooi zuur, citrus, peer. Verfijnde, lange afdronk met hier ook mooi zuur. Fris en licht zilt.

Hierna proeven we drie wijnen uit de ‘Cuvee Range’. Het zijn wijnen met een lage productie en voornamelijk slechts op allocatie te koop. De focus ligt hier op concentratie en complexiteit, wat onder meer wordt bereikt door vele jaren flesrijping.

Estate Argyros Cuvee Monsignori Santorini 2019, PDO Santorini
De wijn wordt uit een karaf geschonken. De assyrtiko druiven komen van een perceel dicht bij de zee van de oudste stokken van het bedrijf: 220 jaar (!). Fermentatie in rvs, 10 maanden gerijpt in rvs op de fijne lees met batonnage, gevolgd door 2 jaar flesrijping. Alcohol 14,5%.
Nog gesloten in de neus, maar komt langzaam los. Creamy aanzet, later strak. Spicy, lemon, mediterrane kruidigheid, zilt. Lange, frisse afdronk, grapefruit, schoon. Mooie wijn! Doet me denken aan een frisse Bourgogne, Santenay.

Estate Argyros Cuvee Evdemon Santorini 2019, PDO Santorini
Evdemon wil zeggen: ‘De goed duivel’ en is de naam van de wijngaard, gelegen in Pyrgos, een dorpje op de heuvels landinwaarts. De druiven komen van 180 jaar oude stokken, biodynamisch bewerkt. Fermentatie in rvs, gevolgd door een rijping van 30 maanden in rvs tanks op de fijne lees met batonnage. 25 procent echter rijpte eerst 12 maanden in Frans eiken en de rest van de 30 maanden in rvs. Alcohol 15%.
In de neus zoet wit fruit, fris, bloemig. Full-bodied in de mond, hout duidelijk aanwezig, maar mooi. Spicy, lemon, medium+ acidity. Lange, zilte afdronk met een verfijnd grapefruit bittertje.

Estate Argyros Cuvee Nykteri Santorini 2019, PDO Santorini
Zoals de voorgaande Nykteri’s gemaakt volgens de oude methode: zacht persen in de nacht. Vroeger werd dat met de voeten gedaan, inmiddels zijn daar machines voor die de zachte persing uitstekend imiteren. Later (20 dagen) geplukte assyrtiko druiven van wijnstokken van minmaal 150 jaar oud. Fermentatie in Franse en Oostenrijkse eiken 500 l vaten, 2e en 3e jaars, gevolgd door een rijping van 12 maanden in Frans eiken vaten en 12 maanden in rvs op de fijne lees.
Romige neus, mooi hout, bloemig, wit fruit. Ook hier weer spicy in de mond, witte peper, mediterrane kruiden, een zilte mineraliteit en een tikje tannine. Lange, zilte afdronk met een hint van citrus. 

We sluiten de proeverij af met twee Vinsanto’s

Vinsanto First Release 2014
Vinsanto is een van de paradepaardjes van Estate Argyros. Assyrtiko, aidani en athiri druiven van meer dan 200 jaar oude stokken, 1 maand later geplukt dan de druiven voor de ‘gewone’ wijn, 10 dagen gedroogd in de zon. Spontane fermentatie, gevolgd door drie jaar rijping in vaten van cement en vier jaar in oude eiken vaten. Alcohol 13,5%.
Heel mooi in balans zoet-zuur. Fris, mooie zuren, gedroogd rozijnen, abrikoos. Erbij wordt gedroogd fruit gepresenteerd, samen met chocolade uit Oostenrijk, gemaakt met Vinsanto, en gezouten amandelen.

Vinsanto Late Release 2001
Eenzelfde blend van druiven als de vorige wijn, in dit geval 12 dagen gedroogd en, na de drie jaar rijping in de cementen vaten, 12 jaar (!) gerijpt in oude eiken vaten. Alcohol 13,5%.
Deze wijn is veel donkerder dan de vorige. Krachtiger ook. Donker gedroogd fruit in neus en mond. Pruimen, vijgen, karamel, mokka. Heel lange spicy finish met veel gedroogd fruit.

Argyros wijnen geproefd Santorini

estateargyros.com

Na dit indrukwekkende bezoek worden we verwend met een geweldige lunch in Avocado Restaurant in Imerovigli met verse, lokale specialiteiten.

Gaia Wines

Ons laatste bezoek zou aan de fameuze winery GAIA Wines (spreek uit: ‘le-ee-ja’, en niet te verwarren met die andere Gaia in Italië)  zijn, maar omdat het terras voor een proeverij niet geschikt bleek ivm de regenval, wordt uitgeweken naar een restaurant aan het strand, waar wijnmaakster Lito Paraskevopoulos, dochter van eigenaar Yiannis, aanschuift. Lito is sinds 2019 bij het bedrijf betrokken als wijnmaker. Door de slechte akoestiek en andere, feestende, bezoekers is het lastig haar verhalen bij de wijnen te volgen en proefnotities te maken, maar dat wordt helemaal goedgemaakt als ze ons na het diner toch nog even meeneemt naar het estate. Gaia maakt wijnen op Santorini en in Nemea, waardoor we, naast assyrtiko, nu ook wijnen van agiorgitiko gaan proeven.

GAIA Lito AW kelder Santorini

Thalassitis 2021, PDO Santorini
De naam Thalassitis is afgeleid van ’thalassa’ wat in het Grieks ‘zee’ betekent. Het is Gaia’s ‘classic style’, van wijnstokken van bijna 80 jaar. 100% assyrtiko.  Alcohol 13,5%.
Bloemig en ziltig in de neus. Droog, strak, zilt, fris in de mond. Dat proef je allemaal terug in de afdronk.

Assyrtiko by GAIA Wild Ferment 2021, PDO Santorini
Een wijn 100% assyrtiko. Na een schilcontact van 12 uur wordt de druivenmost in rvs tanks van 1.000 liter en in nieuwe Franse, en Amerikaanse eikenhouten vaten van 225 liter en acacia vaten geplaatst. De temperatuur stijgt op een natuurlijke wijze waardoor de fermentatie op gang komt.’Wilde fermentatie’ maakt de wijn ronder en boteriger.  Alcohol 14%
Ook hier een bloemig en ziltig karakter, maar veel ‘steniger’ in de mond, ronder en wolliger. Heel lange, spicy finish.

Nychteri by GAIA, 2020, PDO Santorini
De inmiddels bekende traditionele wijnstijl. Elke winery maakt haar eigen Nychteri, en deze is in hun stijl en niet standaard. Zo gebruikt GAI’A geen oude vaten, maar meer nieuw Frans eiken. Alcohol 14%.
Fris, zilty mineraliteit, hout aanwezig, maar mooi gedoseerd. 

Thalassitis 2015 ‘Cellar Aged’, PDO Santorini
Een gerijpte versie van de eerste wijn die we proefden. Alcohol 13%
Heel mineralig in de neus. De wijn is meer robuust, full-bodied maar met een goede zuurgraad die de wijn levendig houdt.

Ammonite Assyrtiko Single Vineyard 2020, PDO Santorini
De wijn is genoemd naar een oud, inmiddels al lang uitgestorven, zeedier, tevens te zien in het logo van de winery.
Die link met een zeedier snap ik. De wijn heeft een uitgesproken ziltig karakter. Veel potentie, eigenlijk is deze jonge vintage nog ‘kindermoord’. Benieuwd hoe hij zich ontwikkelt!

Assyrtiko Clay Orange Wild Ferment 2018
Een experiment van Lito’s vader. Geen natural wijn. 10 dagen maceratie, 4 maanden rijping in moderne vaten van klei, opvolgers van de traditionele amfora’s. 
Een wijn met intens gedroogd fruit in neus en mond, naast acacia honing en een tikje vanille. Tannines aanwezig, maar kloppend met de stijl van de wijn: orange. Opwekkende zuurgraad. Fijne wijn voor een Orange-Wine lover als ik. 

14-18 Agiorgitiko 2021, PGI Peloponnese
Een rosé van de agiorgitiko druif uit Nemea. 14-18 staat voor het aantal uren van schil-inweking. Alcohol 13%
Oranje-roze van kleur. In neus en mond fris rood fruit (kersen), en fris citrus fruit. Kruisbessen. Lekker fris met een mooie zuurgraad. 

GAIA S, Agiorgitiko & Syrah 2020, PGI Peloponnese
Een favoriet van onze wijnmaakster, deze blend van een autochtoon en internationaal druivenras. “You can interpret S however you prefer, S for Syrah but also S for Super Nemea. De wijn rijpte 12 maanden in 225 liter Frans eiken barriques, gevolgd door minimaal 5 maanden flesrijping. Alcohol 15%.
Een wijn met intense aroma’s van rijp bosfruit, een mooie touch van hout en goede acidity. Een wijn om te volgen met de jaren. 

GAIA Estate Nemea 2019, PDO Nemea
Deze wijn  van agiorgitiko druiven rijpte minimaal 12 maanden in nieuwe speciaal uitgezochte Franse barriques.De wijn is gebotteld zonder filtratie. Alcohol 14,5%.
In neus en mond donker fruit, een zekere bloemigheid en vanille van het eikenhout. Complexe wijn met body en structuur. Needs time…

GAIA wijnen in restaurant Santorini

gaiawines.gr

 

Groepsfoto GAIA Santorini

Dit was het laatste verslag van een geweldige studiereis met als thema ‘Volcanic Wines’. Meer weten? De eerdere verslagen kun je hier vinden.

 

Meer weten over die project? Check volcanicagricultureofeurope.com

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

 

 

#vulkanischewijnen