Op woensdag 9 oktober vond bij Beulings in Amsterdam een bijzondere lunch plaats met als thema ‘Vrouwelijke wijnmakers en hun Pays d’Oc IGP wijnen’. Wat is het verschil tussen wijnen van vrouwelijke en mannelijke wijnmakers? Is er eigenlijk een verschil? En… waarom zie je steeds meer vrouwelijke wijnmakers in de Languedoc? Silvia (misswineanddine)* was er voor Anne-Wies.NL bij.

Experimenteren in de Pays d’Oc

Tot een aantal jaren geleden hadden Franse Pays d’Oc wijnen het imago van een matige slobberwijn. Ook ik dacht dat hier vooral ‘bulkwijnen’ vandaan kwamen en kocht ze dus niet vaak… Tot ik onlangs kennis maakte met deze wijnen en dan specifiek de wijnen van vrouwelijke wijnmakers. Want het zijn steeds meer vrouwen die deze Franse regio uitkiezen om wijn te maken. Tijdens de Female Winemakers lunch bij Beulings in Amsterdam vertelt Aurelie Charron-Giguet van Alma Cersius wijnen dat vrouwen deze regio uitkiezen omdat ze juist daar mogen experimenteren met druivenrassen (bijna 60 in totaal!) en wijn maken. Dat mag vrijwel nergens anders in Frankrijk. En ik leer nog veel meer over de Pays d’Oc van Aurelie.

Vrouwelijke wijnmaakster pays doc presenteert

Pays d’Oc is een verzamelnaam voor wijnen uit de Languedoc-Roussillon in Zuid-Frankrijk. Ze krijgen een IGP aanduiding omdat ze niet ‘voldoen’ aan de criteria om een ‘Appellation d’Origine Contrôlée’ (AOC) aanduiding te krijgen. Dit zijn strenge regels over bijvoorbeeld welke druivenras gebruikt mag worden, of je mag blenden, hoeveel er geoogst mag worden etc.

Pays d’Oc: buiten de gebaande paden

Geven strenge regels dan ook betere wijn? Nee zeker niet. Sommige wijnboeren kiezen er bewust voor om zich niet geheel aan de regels te houden. Omdat ze willen experimenteren, buiten de gebaande paden willen treden, andere druiven willen gebruiken. Maar wel in een gebied dat qua terroir en klimaat ideaal is. Die wijnboeren vestigen zich in de Languedoc en maken wijnen onder de naam Pays d’Oc. Opvallend is dat het juist de vrouwelijke wijnmakers zijn die daar in opkomst zijn.

De hand van vrouwelijke wijnmakers 

Vrouwelijke wijnmakers pays doc aurelieVolgens Aurelie is de Pays d’Oc de enige regio in Frankrijk waar vrouwelijke wijnmakers hun expressie, persoonlijkheid, charisma en durf kwijt kunnen om bijzondere wijnen te maken en buiten de gebaande paden te treden. En vrouwen denken hierbij niet alleen aan de wijn zelf. Ook over de naam wordt nagedacht, de vorm van de fles en het label. Je ziet van hen dan ook vaak de prachtigste labels en meest originele namen voorbijkomen.

Pays d’Oc wijnen bij de lunch

Uiteraard proeven we een aantal van die Pays d’Oc wijnen, vergezeld door een prachtig lunchmenu van Beulings (tip als je een keer in Amsterdam bent!). We proeven niet alleen de Alma Cersius wijnen van Aurelie maar ook haar Terra Patres 2014, een blend van syrah, merlot en cabernet sauvigon. Deze fluweelzachte rode wijn met (niet voor niets) fluwelen label springt er tussenuit: bosvruchten, pruimen, peper, oosterse specerijen en een vleugje vanille en tijm. Ook La diva van Terres de Dames van de Nederlandse Lidewij van Wilgen is subliem: bramen, bessen, eiken, peper, koffie, chocola. Qua wit is de La vigne de ma mere Viognier 2016 van Chateau de Gourgazoud mijn favoriet: goudgeel van kleur, geur en romige smaak van rozen, amandelen, vanille en mango.

Vrouwelijke wijnmakers pays doc igp compilatie

Vrouwelijke wijnmakers

Wil je ook Pays d’Oc proberen? Kies dan een keer niet voor een bepaalde druif maar specifiek voor een wijn van een vrouwelijke wijnmaker uit die regio. Laat je verrassen! Hieronder wat tips:

  • Domaine La Provenquière (Brigitte Robert)
  • Domaine de l’Engarran (Diane Losfelt)
  • Domaine Valensac (Edwige Thuillé)
  • Château de Gourgazaud (Chantale Piquet en Annick Tiburce)
  • Alma Cersius (Aurelie Charron-Giguet)
  • Les Domaines Aureoles Chateau ciceron (Claude Vialade)
  • Les Jamelles (Catherine Delaunay)
  • Domaine Rives-Blanques (Caryl Panman)
  • Terres des Dames (Lidewij van Wilgen)

* Silvia heeft altijd een fascinatie gehad voor het verhaal achter de wijn. Inmiddels heeft zij haar WSET2 gehaald en vindt het geweldig om haar kennis over wijn en spijs te delen via proeverijen, www.misswineanddine.nl en Instagram.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#silvia