Tegenwoordig heb je in elke stad wel een Vrijmibo (Vrijdag middag borrel) om je weekend in te luiden met vrienden of collega’s. Het Schiedamse distilleerdistrict pakt het net even anders aan en lanceert de Vrijmiboot. Jawel, een vrijdagmiddagborrel op een luxe loungeboot. Vandaag is voor de pers een speciale middag georganiseerd omvoor het eerst mee te varen met de Vrijmiboot en zelf te ervaren hoe leuk dit initiatief is. Femke Duijnstee* is er voor Anne-Wies.NL bij.

Gin in de spotlight

Centraal bij de Vrijmibo tocht staat GIN. Een logische combinatie, aangezien er diverse bekende distilleerders in Schiedam gehuisvest zijn, waaronder Loopuyt en Bobby’s Schiedam Dry gin. De boot vaart dan ook langs de pakhuizen van diverse Schiedamse distilleerders waarbij een gids je van alles vertelt over de desbetreffende gin en het bedrijf. Je mag aan boord je eigen gin-tonic maken met een gin miniatuur van de betreffende distilleerder. Superleuk, leerzaam en informatief.

Je eigen gin-tonic in de VrijMiBoot

We stappen aan boord van de luxe sloep met voldoende zitruimte. Het weer is ons gelukkig goed gezind met een lekker zonnetje en een briesje. Voor het geval dat het weer een keer niet meezitten zijn er poncho’s voorhanden om het toch droog te houden. Bij het opstappen op de boot krijgen we een tasje met de leuke slogan: “Heb jenever voor mij?”. Daarin zit voldoende informatie over de verschillende distilleerders en een paar miniaturen met diverse tonic’s om later je eigen gin-tonic te kunnen maken. Genietend van het uitzicht varen we met een deskundige gids met een passie voor Schiedam naar de eerste distilleerderij.

Pakhuis De Molukken

Jan van Stigt Thans van Loopuyt staat ons op de kade al op te wachten. Een prachtig pand op een mooie locatie. Loopuyt is een nieuw merk met oude roots, geworteld in 1772. Bij het stoken van de gin naar eigen recept gebruikt Loopuyt wel twaalf verschillende kruiden. Ook maakt het drankmerk een eigen tonic en ginger beer op basis van natuurlijke ingrediënten. In pakhuis De Molukken heeft Loopuyt een flinke opslagruimte.

VrijMiBoot Opgewacht door Jan van Loopuyt

Kunst van Isaac Zwartjes

We betreden het pand wat ingericht is in “Peaky Blinders” stijl. Voor diegene die niet weten wat Peaky Blinders is, het betreft een Britse TV-serie over een criminele bende uit Birmingham, geheel in jaren 20 stijl ten tijde van de drooglegging. Gelijk valt een mooi kunstwerk op. Het lijkt op een installatie met distilleerketels om gin te maken, maar niets is minder waar. Het betreft een kunstwerk gemaakt door de bekende kunstenaar Isaac Zwartjes die oude aangetaste en halfvergane voorwerpen en materialen omtovert tot kunst. Later tijdens de rondleiding zullen we nog meer kunst tegenkomen van deze kunstenaar.

VrijMiBoot Kunst Isaac Zwartjes

Speakeasy bars

We lopen verder naar een grote boksring die een prominente plaats heeft gekregen in het pakhuis. Jan vertelt dat ze hier ook de Loopuyt Fightclub organiseren. Een evenement in Peaky Blinders stijl met diverse boksers. Hij gaat de ring in en vertelt ons over de historie van Loopuyt en het bijzondere pand. Tijdens de drooglegging in de jaren 20 wilden de Verenigde Staten de productie en verkoop van alcohol in zijn geheel verbieden. Als antwoord daarop ontstonden de zogenaamde Speakeasy bars. Gelegenheden waar illegaal alcoholische drank werd verkocht. Toegang tot deze bars kreeg je met een munt (te vinden onder de dop van een fles) en nu nog steeds te vinden onder de dop van Loopuyt Gin.

Loopuyt Fight Club

Theekransje

Er zijn in het pakhuis van Loopuyt diverse Speakeasy bars te ontdekken. We gaan op ontdekkingstocht. Tijdens het zoeken valt een theehoekje op met schattige kopjes en schoteltjes. Niet echt wat je verwacht in deze stoere industriële omgeving. Jan legt uit dat tijdens de drooglegging er alcohol in theekopjes werd geschonken om de indruk te wekken dat men aan het theedrinken was in plaats van het nuttigen van alcohol. We hebben inmiddels de eerste bar ontdekt. Ook hier staat weer kunst van Isaac Zwartjes. Twee skeletten van hout aan een tafel met Loopuyt Gin. Een beetje luguber maar wel passend in de stijl. We ontdekken nog een geheime kamer en een loket om te kunnen gokken. Leuk is detail: dit is het decor geweest voor een videoclip van de Rotterdamse hiphop formatie Broederliefde voor het nummer “Hoe lang”.

Gin-tonic in de VrijMiBoot

Dan is het tijd onze vaartocht te vervolgen en onze eerste gin-tonic te mixen. We krijgen een beker gevuld met ijs. Ik kies voor de gin van Loopuyt met Indian tonic water. Er staan diverse toevoegingen op tafel om onze gin-tonic naar een ander niveau te tillen. Denk daarbij aan sinaasappelschijfjes met kruidnagel, stengels citroengras en limoenschijfjes. De gin-tonic smaakt ons prima, heerlijk kruidig en verfrissend. We proeven kardemom, koriander en framboos. De gids vertelt ons meer over de historie van Schiedam en we genieten van zijn verhalen met ons gezicht in het zonnetje.

VrijMiBoot Bukken 1

Bobby’s Dry Gin

De volgende gin komt van Bobby’s. Nick Noordermeer ambassadeur van Bobby’s Dry Gin vertelt ons meer. Bobby’s Dry Gin is het verhaal van de Molukse opa Bobby en zijn kleinzoon Sebastiaan van Bokkel, die al lang de droom had om een eigentijdse gin te maken naar het recept van zijn grootvader. Opa Bobby had namelijk de gewoonte om kruiden aan zijn jenever toe te voegen om zo zijn drankje meer op smaak te brengen. Zo is het idee voor Bobby’s Gin geboren. Het kostte Sebastiaan en zijn team bijna twee jaar om Bobby’s te maken: een zeer fijne en evenwichtig gedistilleerde gin met acht botanicals, afzonderlijk gedistilleerd zonder additieven, suikers of extracties. We proeven de gin van Bobby’s en zijn onder de indruk van de kruidigheid met tonen van peper en citrus. Een karaktervolle gin die smaakt naar meer.

Info VrijMiBoot

Helaas is onze vaartocht alweer ten einde gekomen en meren we aan bij de kade. We hebben genoten van een heerlijke vaartocht, lekkere gin-tonics, goed gezelschap en extra kennis van de Schiedamse gincultuur.  Dit leuke initiatief is er elke vrijdag vanaf 9 augustus t/m 25 oktober. Opstappen kan vanaf 16:30 vanaf de steiger aan de Lange Haven 36. De vaartocht duurt een uur en kost 25 euro per persoon. Voor meer informatie & boeken kijk op de volgende website: https://www.sdam.nl/zien-doen/tours-tickets/fluisterboot

Ontzettend leuk om de gewone vrijdagmiddagborrel eens te verruilen voor deze interessante, leerzame en vooral gezellige vaartocht op de VrijMiBoot.

Hebben jullie er al Gin in? 😉

*Mijn naam is Femke Duijnstee en culinair genieten is zeg maar echt mijn ding. Als een echte foodie doe ik graag verslag van nieuwe hotspots, lekkere restaurants en ander leuks wat je echt niet kunt missen. In het dagelijks leven ben ik zelfstandig ondernemer. Met de wijndruif geef ik wijnproeverijen en adviseer ik over wijn-spijs combinaties die ik uiteraard ook zelf uitgebreid heb getest. www.dewijndruif.nl

Ken je de speak-easy cocktailbar Dr. in Rotterdam al? Check dit artikel op Anne-Wies.NL.
Meer over GIN op Anne-Wies.NL vind je hier

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Femke