Op uitnodiging van Wines of Macedonia reisde Angelique Meulendijks voor Anne-Wies.NL begin oktober 2024 naar Noord-Macedonië om deel te nemen aan de viering van de Vranec druif tijdens de zesde editie van Vranec World Day.
Waarom een speciale dag voor dit druivenras en de wijnen ervan?
Dat lees je in dit eerste deel van het verslag. Over de bezoeken aan Château Sopot, Stobi Winery en Tikveš Winery lees je meer via deze linken in part #3 werden nog meer wijnbedrijven in de Tikveš Vallei bezocht.
In dit laatste deel bezoekt zij de wijnhuizen Dane Hermes Wine Estate, Imako Vino Winery en Château Kamnik, neemt ze deel aan het prestigieuze evenement ‘Taste of Awards’ en volgt ze een Vranec masterclass.
Dane Hermes Wine Estate: kwaliteit voor een goede prijs
Dane Hermes Wine Estate is een relatief jong wijnhuis, opgericht door oenoloog Dane Jovanov (Hermes was de bijnaam van zijn vader). Dane heeft een doctoraat in wijnmaken en veel ervaring opgedaan in de wijnindustrie, o.a. bij Bovin, Stobi en bij het Sloveense wijnbedrijf Puklavec. Het onderwerp van zijn doctoraatscriptie was de Veritas 2011 houtgerijpte Vranec wijn, die we bij Stobi geproefd hebben. Het is een kleine wereld!
De focus van Dane Hermes Wine Estate ligt op lage opbrengsten en hoogwaardige wijnen, met speciale aandacht voor inheemse druivensoorten zoals vranec. De visie van Dane is het maken van kwaliteitswijnen voor een goede prijs. Daarom wil hij zijn productie op maximaal 50.000 flessen houden.
Dane heeft een goede reputatie in de wijnwereld en dit opent veel deuren, vertelt hij. Zo worden zijn wijnen geschonken op officiële recepties. Mr. Puklavec gaf hem ooit een goed advies, vertelt Dane: “A wise man knows everything, a clever man knows everyone”.
Dane Hermes Wine Estate, de geproefde wijnen:
- Pinot Grigio, men houdt hier van de Italiaanse naam, aldus Dane. Fruitige wijn, vol van smaak, beetje vettig, brioche. Deze wijn is populair in de horeca.
- Temjanika (muscat de Frontignan) met 5,0 gram restzoet en 7,0 gram zuren. Honing, witte bloemen, abrikoos, licht aromatisch.
- Olja rosé 2022, genoemd naar zijn dochter. Dane noemt deze wijn een ‘food rosé’ vanwege de vollere smaak. Deze wijn is van syrah gemaakt volgens de saignée methode en heeft 1 gram restsuiker.
- Lepovo met 85% pinot noir en 15% merlot. Door de merlot krijgt deze wijn meer kleur en structuur. Veel rijp fruit, vol van smaak en veel kleur.
- Vranec Lepovo 2022: rijp fruit, ceder, vanille met rijpe tannines. Het hout is niet dominant en de 15,5% alcohol is mooi geïntegreerd. Volgens Dane is dit een echte restaurantwijn.
- Merlot 2022, 15,5% alcohol. Een volle, zachte wijn met een zoetje in de afdronk. Lijkt op port.
Tijdens de proeverij zijn de verfijnde structuur en rijke aroma’s van de wijnen opvallend. We eten er verfijnde hapjes bij. Dane heeft zelfs slakken à la Bourguignonne voor ons geregeld! Na een toost met de Elixer Rakija vervolgen we onze tour.
Imako Vino Winery: de klant centraal
We verlaten de Tikveš vallei en rijden door naar de oostelijke Ovche Pole subregio, de thuisbasis van familiebedrijf Imako Vino Winery. Imako Vino onderscheidt zich door zijn schaalgrootte en diversiteit aan wijnen. De capaciteit van dit wjjnhuis is 12 miljoen liter, de huidige productie 8 miljoen.
We worden gastvrij ontvangen met een glas mousserende Pinot Noir, gemaakt volgens de méthode traditionelle, door Dusica Ljubotenska-Lazarova, de dochter van de eigenaar, die het bedrijf runt samen met haar broer, en door Atanas Runchev, de hoofd wijnmaker, al meer dan 25 jaar werkzaam bij het wijngoed. Na een rondleiding over het terrein van dit grote wijnbedrijf en een kijkje in de wijnkelder, vervolgen we ons programma met een uitgebreide wijnproeverij. Hierna staat een heerlijke lunch voor ons klaar met veel traditionele Macedonische gerechten. We eindigen ons bezoek met een glas Bohemian Brotherhood XO Rakija.
Met een mix van traditionele en internationale druivensoorten biedt dit wijnhuis een breed scala aan stijlen, van frisse witte wijnen tot rijke, robuuste rode wijnen. Volgens Dusica, verantwoordelijk voor de marketing bij Imako Vino, kunnen kleine producenten hun wijnen wel kwijt aan de markt, maar moeten grote wijnproducenten kijken wat de behoefte is in de markt en vervolgens die wijnen gaan verkopen. Ook Imako Vino is bezig met wijntoerisme: op het terrein bevindt zich onder meer een groot restaurant met de naam Brix.
Imako Vino Winery, de geproefde wijnen:
- Pinot Noir, méthode traditionelle
- Pinot Grigio Estate Selection: fris, fruitig, kruidig
- Chardonnay, Constellation: met 7 maanden rijping op Frans hout, fris en elegant
- Vranec 2020, Estate Selection: veel donker fruit, sappig, met rijpe tannines
- Cuvée Red, Constellation: krachtige blend van 40% vranec, 30% cabernet sauvignon en 30% merlot. Rond en zacht
- Vranec, Constellation 14,5% alcohol. Volle wijn met veel donker fruit en rijpe tannines
- Vranec Late Harvest, Kagor, zoete rode wijn met 16% alcohol
Taste of Awards: prijswinnende Macedonische wijnen
De avond brengt ons naar het DoubleTree Hilton in Skopje voor het ‘Taste of Awards’-evenement, een presentatie van prijswinnende Macedonische wijnen. Hier proeven we enkele van de beste wijnen van het land, vergezeld van verfijnde hapjes. Het evenement is een eerbetoon aan de veelzijdigheid en kwaliteit van de Macedonische wijnindustrie, en de trots van de producenten is voelbaar aanwezig.
5 oktober: Vranec World Day
De laatste dag begint met een inspirerende masterclass, gevolgd door een bezoek aan Chateau Kamnik en de feestdag van de vranec druif: Vranec World Day.

Vranec grape – photo: Marjan Mocivnik
Vranec masterclass
Bij het M6 Educational Centre geeft WSET-educator Zvonko Herceg een boeiende masterclass over de vranec druif. Het M6 Educational Centre is het onderwijs- en trainingscentrum van Tikveš, waar bezoekers onder andere masterclasses kunnen volgen over unieke druiven zoals vranec. We leren over de oorsprong, kenmerken en het potentieel van deze druif, die symbool staat voor Noord-Macedonië. De masterclass biedt een dieper inzicht in de rol van vranec in de Macedonische wijnbouw en zijn groeiende internationale populariteit.
Vranec masterclass, de geproefde wijnen:
- Venec Vranec Classic
- Monastery King David
- Imako Constellation Vranec
- Stobi Vranec Macedon
- Sarika Vranec
- Ch. Kamnik Cuvee de Prestige
- Domaine Bela Voda Cuvée Red
- Bovin Disan
- Kerem Ad Astra 2019: Vranec wijn uit subregio Gevgelija-Valandovo. Hier worden vanwege het Mediterrane klimaat alleen zoete wijnen gemaakt. De smaak van deze wijn is verrassend: zoet, en toch fris, vanwege de hoge zuren (7,0 gram zuur, 137 gram suiker, 16% alcohol)
Heel interessant om deze Vranec wijnen van verschillende wijnproducenten uit verschillende subregio’s naast elkaar te proeven. Voor de deelnemers springt de Vranec Macedon van Stobi eruit vanwege de mooie balans in de wijn tussen fruit, zuren en tannines.
Alles over het vranec druivenras en de wijnen lees je op vranecworldday.com
Na de masterclass komt de eigenaar van Tikveš Winery, Svetozar Janevski, ons nog even begroeten. Hij is, naast voorzitter van de raad van bestuur van Tikveš ,honorair consul van Finland in Skopje en kwam net uit een vergadering over het behoud van de vrede in de regio. Tja, dan is wijn toch even iets minder belangrijk. We nemen afscheid met een toost met de Lepovo Chardonnay en vervolgen onze tour met een bezoek aan Chateau Kamnik.
Chateau Kamnik: Luxe en innovatie
Het bezoek aan Chateau Kamnik is een ware belevenis. Dit boutique wijnhuis, gelegen in de Skopje subregio, combineert luxe met innovatie. Het wijnhuis beschikt zelf over ongeveer 15 ha aan wijngaarden, en koopt daarnaast ook druiven in. Kamnik heeft een productiecapaciteit van zo’n 300.000 liter wijn, verdeeld over ongeveer 20 verschillende wijnen. Hiervoor worden zowel lokale als internationale druivenrassen gebruikt. Flessen met een zilveren etiket komen uit een uitzonderlijk wijnjaar.
Chateau Kamnik is één van de meest onderscheiden wijnhuizen. Het begon allemaal met een passie voor wijnmaken bij eigenaar Ilija Malinkovski, een voormalig autocoureur. Hij liet in 2004 het chateau bouwen en in 2008 vond de eerste oogst plaats. Kort hierna werden de eerste prijzen gewonnen. Sinds 10 jaar is Sandra Georgievska in dienst als oenologe.
Bij aankomst worden we verwelkomd met een glas mousserende Blanc de Blancs, gevolgd door een uitgebreide lunch en proeverij met schitterend uitzicht over de wijngaarden die rondom het wijnhuis liggen. De Ten Barrels Cabernet Sauvignon Reserva en de Terroir Vranec Grand Reserva 2020 van gedeeltelijk ingedroogde druiven springen er tijdens de proeverij uit, beide krachtige wijnen met diepte en elegantie. Kamnik zet in op experimenten met druivenrassen zoals sangiovese en montepulciano en heeft een indrukwekkend portfolio dat zowel traditionele als moderne smaken aanspreekt. Het enige wat nog mist in het portfolio is een rosé. Oenologe Sandra vertelt dat ze al twee keer heeft geprobeerd om een rosé te maken, maar dat het moeilijk is om de juiste kleur te krijgen. Zelf geeft ze de voorkeur aan rode wijnen, omdat het gemakkelijker is om die te maken. Eigenaar Ilija heeft een voorkeur voor volle, houtgerijpte wijnen, aldus Sandra.
Eén van de andere passies van Ilija is de jacht. Deze passie is voelbaar in het vlakbij het Chateau Kamnik gelegen hotel Hunter’s Lodge. Dit luxe hotel is geheel ingericht rondom het jachtthema, met veel trofeeën aan de muur. Het restaurant van het hotel staat bekend om zijn wildgerechten.
Chateau Kamnik, de geproefde wijnen:
- Spark, Blanc de Blancs, Extra Brut 2018, 100% chardonnay met 3 jaar rijping
- Temjanika 2023: Fris, droog, aromatisch
- Chardonnay, Barrel Fermented 2023
- Pinot Noir, Clos Vineyard 2021: elegante wijn, volgens Sandra moeilijk te maken wijn
- Monte 2022, montepulciano
- Winemakers Selection 2022: merlot, vranec, carmenere
- Ten Barrels Syrah 2021: rijpe zure kersen. Eerste wijn van de eigen wijngaarden. Restaurantwijn.
- Ten Barrels, Cabernet Sauvignon Reserva 2020: krachtige, volle wijn met veel fruit en rijpe tannines
- Terroir Vranec, Grand Reserva, 2020: complexe smaak van donker fruit, chocolade en tabak met frisse zuren en rijpe tannines.
- Terroir Vranec, Grand Reserva, 2015: minder fruit, hardere zuren
- Vranec, Late Harvest 2019: zoete smaak en frisse zuren
Het is een mooie afsluiter van een interessante reis langs verschillende wijnhuizen in Noord-Macedonië met Vranec in de hoofdrol. Over het bezoek dat Anne-Wies bracht aan Noord-Macedonië kun je hier lezen.
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
*Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier de artikelen van Angelique.
#angeliquemeulendijks
Geef een reactie