Op uitnodiging van Wines of Macedonia reisde Angelique Meulendijks voor Anne-Wies.NL begin oktober 2024 naar Noord-Macedonië om deel te nemen aan de viering van de Vranec druif tijdens de zesde editie van Vranec World Day.
Waarom een speciale dag voor dit druivenras en de wijnen ervan?
Dat lees je in dit eerste deel van het verslag. Over de bezoeken aan Château Sopot, Stobi Winery en Tikveš Winery lees je meer via deze link.
Vandaag neemt Angelique je mee naar het hart van de Tikveš vallei met bezoeken aan Popov Winery, Lazar Winery, Bovin Winery en Popova Kula Winery, elk met hun eigen stijl en karakter.
Popov Winery: Moderne traditie in Sopot
We starten de dag bij Popov Winery, een familiebedrijf, opgericht in 2001, in het hart van de Tikveš regio. Het wijnhuis beschikt over 65 ha wijngaarden, zorgvuldig onderhouden om de beste druiven voort te brengen. Oenoloog Vlatko Ancev van Popov benadrukt duurzaamheid en zet hoog in op kwaliteit, met een productie van maximaal 200.000 flessen per jaar, verdeeld over 25 verschillende wijnen. Dit wijnhuis blijft trouw aan zijn roots terwijl het tegelijkertijd inspeelt op moderne wijntrends. Zo maakt Popov maakt ook wijnen van cabernet franc en zelfs carmenère!
Vlatko ontvant ons enthousiast met een glas Luna Crémant, Blanc de Blancs, 100% chardonnay, Extra Brut, méthode traditionnelle. Na een rondleiding door de wijnkelder nemen we plaats in het mooie proeflokaal en proeven we een uitgebreide selectie wijnen, waarbij we starten en eindigen met dezelfde mousserende Blanc de Blancs. Ook proeven we een aantal tanksamples van wijnen die nog aan het vergisten zijn. Tijdens de proeverij vallen de balans en elegantie van hun wijnen op, met nadruk op bloemige aroma’s en rijke fruitsmaken.
Popov Winery, de geproefde wijnen:
- Luna, Blanc de Blancs, extra brut, 100% chardonnay, méthode traditionnelle
- Rosé
- Pinot Gris 2023
- Kratošija Reserve
- Kratošija Grand Reserve
- Vranec Smolnik
- Vranec Reserve
- Grand Cuvée Reserve
- Cabernet Franc Vrshnik – gemaakt samen met Tikveš Winery
- Carmenère Reserve
- Carmenère Grand Reserve
- Pinot Gris Late Harvest 2021, 58 gr restsuiker, 14,3% alcohol
- Nog een keer de Luna (wijn 1) ter afsluiting
Lazar Winery: Gastronomisch genieten
Lazar Winery is een oase van rust met zijn prachtige wijngoed en een restaurant dat bekend staat om de heerlijke lokale keuken. Hier genieten we van een uitgebreide lunch met verse visgerechten, begeleid door hun elegante wijnen.
Lazar Winery is een klein familiebedrijf, opgericht in 2001 door Lazar Ristov. Zijn opa en vader maakten thuis wijn voor eigen gebruik, waardoor Lazar al op jonge leeftijd met het wijnmaken kennis maakte. Lazar begon met wijnmaken in zijn eigen woning en verkocht zijn wijnen vooral aan lokale horecabedrijven. Sinds 2015 bevindt het wijnhuis zich op de huidige locatie vlakbij Stobi, met een productielocatie, boutique hotel en een wine & dine restaurant. Tegenwoordig heeft Lazar Winery een productie van 200.000 flessen, verdeeld over meer dan 20 verschillende wijnen. De wijnen van Lazar hebben al veel prijzen gewonnen en worden geëxporteerd naar zo’n 15 landen.
We worden ontvangen door Alexander, de neef van Lazar Ristov. Hij geeft ons een rondleiding door de wijnkelder en vertelt verhalen over het wijnverleden in Noord-Macedonië en de toekomstplannen van Lazar. Het bedrijf is ambitieus en wil het aantal hectare wijngaarden uitbreiden van 5 naar 30 ha, met meer houten vaten en meer focus op de export.
Alles ziet er fantastisch onderhouden uit. Eigenlijk is alles mooi bij Lazar, van het restaurant, de gerechten en de perfect onderhouden tuin tot aan de luxe etiketten op de wijnflessen. De mooie omgeving en de relaxte sfeer maken Lazar een plek waar je graag langer blijft hangen.
De eerste Macedonische wijn die een gouden medaille van Mundus Vini ontving was van Lazar Winery in 2004
Lazar Winery, de geproefde wijnen:
- Pearl, Blanc de Blancs, field blend van o.a. chardonnay en sauvignon blanc, semi-dry, méthode charmat. Alexander vertelt trots dat de zoon van Jancis Robinson deze wijn op de wijnkaart in zijn restaurant heeft staan
- Sauvignon Blanc
- Grasevina, de hardloper van Lazar Winery, met glazen vino-lok
- Belan, Grenache Blanc, mijn favoriet door de volle smaak en de frisse zuren
- Lazar Grand Cuvée gemaakt van chardonnay en malvasia, houtgerijpt
- Orange Wine, smederevka, fris en aromatisch, lijkt een beetje op gewurztraminer.
- Pinot Noir
- Erigon Kratošija
- Bukefal Vranec 2021, deze wijn heeft een gouden medaille gewonnen op Mundus Vini
Bovin Winery: Het eerste familiebedrijf van Macedonië
Hierna reizen we door naar Bovin Winery, het eerste familiebedrijf van Noord-Macedonië, opgericht in 1998. Bovin is uitgegroeid tot een grote wijnproducent met een totale capaciteit van 2 miljoen liter, waarvan 1,8 miljoen wordt gebruikt. Het bedrijf heeft 78 ha wijngaarden, maar koopt ook druiven in. 75% van de wijnen wordt geëxporteerd. Kristijan Sotorovski, 1 van de 4 oenologen bij Bovin, vertelt dat de Bovin wijnen veel geschonken worden bij horecabedrijven in de buurt.
Bovin maakt fruitige rode wijnen, die vaak lang gerijpt zijn op Macedonisch eikenhouten vaten. Bovin is voorstander van het gebruik van lokale producten zoals hout uit Macedonië, maar tegenwoordig wordt er ook geëxperimenteerd met houten vaten van Frans en Amerikaans eiken. De druiven zijn laat geplukt wat een jammige volle smaak geeft met wat restzoet. De witte en rosé wijnen zijn jong, fris en fruitig. De voorkeur gaat uit naar cépagewijnen, van 1 druivenras. Bovin richt zich op de top van de markt en heeft wijnen in een prijsrange van 15 tot 255 euro.
Na de rondleiding door Kristijan, gaan we naar het proeflokaal waar een grote tafel met Macedonische hapjes voor ons klaar staat. Hier proeven we een breed scala aan wijnen, waaronder de iconische Vranec Imperator 2019, gemaakt van deels ingedroogde druiven. Deze halfdroge rode wijn, met intense smaken van bosbessenjam en chocolade, maakt indruk door zijn volheid en complexiteit. Volgens Kristijan gaan er pallets van deze wijn naar China.
De wijnen van Bovin hebben veel prijzen gewonnen die trots prijken op de muur. We sluiten de proeverij af met een premium Rakija, 2 keer gedistilleerd en met minimaal 2 jaar houtrijping.
Tijdens de Awards proeverij de volgende dag is het erg druk bij de stand van Bovin. De Macedoniërs kunnen de traditionele stijl met volle, rode wijnen met flink wat alcohol en restzoet zeer waarderen.
Bovin Winery, de geproefde wijnen:
- Sauvignon Blanc, frisse, groene stijl met veel zuren
- Euphoria Cuvée wit, halfdroge blend van muscat, temjanika en pinot gris met 6 gram restsuiker (tot 5 gram is droge wijn) – bestseller
- Platinum: frisse Chardonnay, mooie wijn! Lierijping, honing, gedroogd fruit, body
- Chardonnay Barrique, 6 maanden gerijpt op Macedonisch eikenhouten vaten: boter, vetje, tropisch fruit
- Vranec Imperator 2019: vranec, 7,5 restsuiker
- Dissan Barrique 2019, vranec, gedroogde druiven. Wijn deels gerijpt op eiken
- A’gupka 2015, ’the gipsy’, single vineyard Vranec met een ronde smaak door twee jaar houtrijping in barrique van Macedonisch eikenhout
- My Way 2015, vlaggenschip van Bovin met 6 jaar(!) houtrijping, zoet, bosbessenjam, structuur, veel alcohol. Nouveau Riche wijn volgens Kristijan: prijs 150 euro per fles.
Jammer genoeg krijgen we het andere vlaggenschip ‘Era’ (prijs 255 euro per fles) niet te proeven. De wijn was klaar, maar Kristijan geeft aan dat deze wijn niet geschonken mag worden omdat er nog geen etiket op de fles zit.
Meer over Bovin Winery op deze website vind je hier.
Popova Kula Winery: Wijntoerisme is de toekomst
De dag eindigt bij Popova Kula Winery, waar we genieten van een diner met een wijnproeverij en van het prachtige uitzicht op de wijngaarden vanaf het terras van onze hotelkamer.
Popova Kula Winery is een geliefde bestemming voor wijntoeristen. Het is een uniek complex gevestigd in een oud klooster met een grote toren (Popova Kula betekent ’toren van de priester’), met onder meer een wijnhuis, een hotel met 33 kamers, een restaurant met een groot terras en tuin, een camping en een wijn- en cadeauwinkel. Het complex is prachtig gelegen tussen de bergen. Tijdens het diner vertelt eigenaar Jordan Trajkov dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van het toerisme in Noord-Macedonie, bijvoorbeeld door de organisatie van een directe vlucht tussen Nederland en Skopje. Skopje is maar iets meer dan 2 1/2 uur vliegen van Eindhoven Airport met Wizz Air. Er komen dan ook veel Nederlanders naar dit wijngoed. Volgens Jordan is oenotoerisme de toekomst voor de Macedonische wijnbedrijven.
Popova Kula heeft ongeveer 20 ha wijngaarden en is daarmee een kleine speler, maar de naam van het wijnbedrijf wordt vaak genoemd vanwege de specialisatie in autochtone druiven, zoals stanushina, vranec, prokupec, temjanika en zilavka. De andere druivenrassen zijn hieromheen gepland, zodat niet alles in een keer rijp is en geoogst moet worden. Zo heeft hij bijvoorbeeld niet voor merlot gekozen omdat deze druif tegelijk rijp is met de vranec druif. Jordan was vroeger investeringsbankier. Als zoon van een wijnboer besloot hij in 2003 zijn hart te volgen en zelf een wijndomein te beginnen. Hij heeft deze plek uitgekozen omdat hier 4.000 jaar geleden al wijngaarden waren; ”De koning had hier zijn wijngaard”, vertelt Jordan. Bovendien waait het hier altijd omdat het wijnhuis op de scheidslijn tussen warme en koele winden ligt. Deze wind blaast de druiven droog.
Jordan wil ons graag zijn wijnen gemaakt van autochtone druivenrassen laten proeven, waaronder vier wijnen gemaakt van de vranec druif: een Vranec wijn gemaakt op staal (met wit etiket) en drie Vranec wijnen met meer of minder houtrijping met een zwart etiket. De laatste Vranec is een halfzoete late harvest wijn. De fruitige rosé van stanushina, een zeldzame druif, en de frisse, mineralige Zilavka zijn mijn persoonlijke favorieten. Ook bij deze proeverij valt de elegantie van de wijnen op. Het zijn wijnen met frisse zuren, ondanks het warme klimaat.
Popova Kula Winery, de geproefde wijnen:
- Zilavka
- Stanushina rosé
- Vranec, staal
- Aristokrat Prokupec (lichte fruitige rode wijn, lijkt op beaujolais)
- Aristokrat Vranec, met lichte houtrijping
- Vranec Barrique, met houtrijping in barrique en hierdoor meer structuur
- Vranec Victory, single vineyard, halfzoete late harvest variant, 15% alcohol, 24 gram suiker en 7 gram zuren.
- Aristokrat Temjanika: vol en aromatisch
Op de derde dag bezoeken we de wijnhuizen Dane Hermes Wine Estate, Imako Vino Winery en Château Kamnik, nemen we deel aan het prestigieuze evenement ‘Taste of Awards’, een presentatie van prijswinnende Macedonische wijnen en volgen we een interessante masterclass met Vranec in de hoofdrol.
Wordt vervolgd….
🍇🥂Wil je dat niet missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
*Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier de artikelen van Angelique.
#angeliquemeulendijks
Geef een reactie