Op uitnodiging van Wines of Macedonia reisde Angelique Meulendijks voor Anne-Wies.NL begin oktober naar Noord-Macedonië om deel te nemen aan de viering van de Vranec druif tijdens de zesde editie van Vranec World Day.
Waarom een speciale dag voor dit druivenras en de wijnen ervan?
Dat lees je in dit eerste deel van het verslag.
Vandaag neemt Angelique je mee naar drie bekende wijnhuizen in de Tikves vallei: Château Sopot, Stobi Winery en Tikveš Winery.
Château Sopot: gastvrijheid in de Veles regio
De dag begint in stijl bij Château Sopot, een pittoresk boutique wijnhuis in de Veles subregio, ten zuiden van Skopje, niet ver van het Mladost meer. Château Sopot bestaat sinds 2006 en beschikt over 94 ha aan wijngaarden, die staatseigendom zijn en langdurig geleased worden van de overheid.
Eigenaar Sasho Klekovski ontvangt ons met een hartelijke glimlach en een rondleiding door de wijngaard en kelders. Zijn passie voor wijnmaken, gecombineerd met de deskundigheid van oenoloog Bozidar Llievski, resulteert in verfijnde wijnen zoals de Sopot Cuvée wit. Die wijn blijkt later, vanwege de mooie balans tussen fruit en frisse zuren, mijn persoonlijke favoriet. Sasho vertelt ons met een knipoog dat de naam van de oenoloog, Bozidar, ‘geschenk van God’ betekent.
Sopot heeft onlangs geïnvesteerd in een nieuwe bottelmachine, gesubsidieerd door ‘Europa’. Sasho geeft aan dat het wijnhuis niet kan overleven zonder subsidies. Er zijn nogal wat uitdagingen, zoals het gebrek aan water en personeel, lage prijzen en weinig samenwerking tussen wijnbedrijven. Sasho, die ooit geneeskunde heeft gestudeerd, houdt echter wel van een uitdaging. Hij wil aantonen dat hij de problemen kan oplossen. Daarnaast heeft hij nog een ander doel: hij wil dat zijn kinderen het bedrijf overnemen zodat zij in Noord-Macedonië blijven in plaats van te vertrekken naar het buitenland, zoals veel andere jonge Noord-Macedoniërs.
De mooie locatie van Château Sopot leent zich perfect voor evenementen, zoals bruiloften. Daarnaast beschikt het wijnhuis over 10 gastenkamers, zodat gasten kunnen blijven overnachten.
Na de rondleiding genieten we in het restaurant van een uitgebreid ontbijt – inclusief soep, een lokale traditie – met uitzicht op de wijngaarden. Hierbij proeven we de wijnen van Château Sopot. Veel wijnen zijn gemaakt van 1 druivenras, zogenaamde cépagewijnen. Bij de proeverij valt vooral de elegantie van de wijnen op, mede dankzij het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht in deze regio.
Château Sopot, de geproefde wijnen:
- Povardarec Rhein Riesling, Vineyards Selection 2021
- Sopot Cuvée wit, Vineyards Selection 2022, gemaakt van 50% rhein riesling, 35% chardonnay en 15% temjanika.
- Racin Chardonnay, Vineyards Selection 2023
- Kamenjata Grand Reserve Chardonnay 2016
- Kalajdjisko Cabernet Sauvignon, Vineyards Selection 2023
- Sopot Cuvée rood, Vineyards Selection 2022, gemaakt van syrah, cabernet sauvignon en merlot
- Djinot Vranec, Vineyards Selection 2022
- Vranec Reserve, 2018
- Ridot Grande Reserve Cabernet Sauvignon 2015
We sluiten de proeverij af met de twee bestsellers van Château Sopot: twee halfdroge fruitige wijnen, die erg gewaardeerd worden door lokale wijndrinkers. De laatste wijn is gemaakt van het lokale druivenras temjanika. “Temjanika is een aromatisch druivenras met een muskaatachtig aroma, wat veel wordt gevraagd hier in de Balkan”, aldus Sasho.
- Serbez Rosé, Vineyards Selection
- Ubava Temjanika, Vineyards Selection
Meer over Château Sopot op deze website vind je hier
Stobi Winery: wijn tussen Romeinse ruïnes
Na Chateau Sopot reizen we door naar Stobi Winery, waar traditie en innovatie samenkomen. Voorafgaand aan onze proeverij krijgen we een exclusieve rondleiding door de archeologische site van Stobi, een oude Romeinse stad met goed bewaarde ruïnes en een imposant theater. Hier, midden in de arena, proeven we wijnen zoals de verfrissende Macedon Rkaciteli, de pure en fruitige Vranec Classic en de rijke Macedon Vranec met 12 maanden houtrijping. Oenoloog Andon Krstevski benadrukt het belang van terroir en druivenrassen zoals de rkaciteli, die ondanks de hitte, haar frisheid behoudt.
Hierna krijgen we een rondleiding in de kelders van het wijnhuis, gevolgd door een wijnproeverij met 3 premium Vranec wijnen. De verticale proeverij van Vranec Veritas toont het indrukwekkende verouderingspotentieel van de Vranec wijnen. We sluiten af met een versterkte Vranec wijn. Deze wijn smaakt een beetje zoals rode port, echter minder zoet (70 gr suiker per liter). Volgens Andon worden de Vranec wijnen ieder jaar beter. Dit heeft te maken met de leeftijd van de druivenstokken die 15 jaar geleden, in 2009, bij de oprichting van het bedrijf zijn aangeplant.
Stobi is een grote speler met zo’n 600 ha wijngaarden met lokale en internationale druiven zoals de witte druiven zilavka, zupljanka, rkatsiteli, rhine riesling, italian riesling, chardonnay, muscat ottonel en de blauwe druiven pinot noir, vranec, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, shiraz, petit verdot etc. Vranec vormt 50% van de aanplant van blauwe druiven (55 ha).
Stobi Winery, de geproefde wijnen:
- Macedon Rkaciteli 2023
- Vranec Classic, gerijpt op RVS
- Macedon Vranec met 12 maanden houtrijping
- Vranec Veritas 2017
- Vranec Veritas 2011
- Versterkte Vranec
Meer over Stobi Winery op deze website? Klik hier
Tikveš Winery: historie en innovatie
De dag eindigt, eveneens in stijl, bij Tikveš Winery in Kavadarci. Het is het grootste en oudste wijnbedrijf van Noord-Macedonië, met bijna 1500 ha aan wijngaarden en een productie van 20 miljoen flessen per jaar.
Tikveš Winery heeft, kan verwarrend zijn, dezelfde naam als de Tikveš regio
Tijdens een tussenstop bij het Tikveš domein Barovo, gelegen op 700 meter hoogte (de hoogste wijngaarden in de Balkan), genieten we van een proeverij met uitzicht op de glooiende wijngaarden, die een gouden gloed krijgen van de ondergaande zon. Hier groeien vooral witte druivenrassen zoals sauvignon blanc en temjanika. De proeverij varieert van frisse witte wijnen zoals de Temjanika tot complexe rode wijnen zoals de Luda Mara Vranec, genoemd naar een legendarische rivier. Wat meteen opvalt zijn de houten wijnvaten waar huisjes van zijn gemaakt. Dit is een project opgericht met Europese subsidies om het oenotoerisme in de regio te stimuleren.
Hierna vertrekken we naar Tikves Winery in Kavadarci. Tikveš Winery bestaat al sinds 1885 en heeft dus een lange geschiedenis. In het Joegoslavië tijdperk was Tikveš het staatsbedrijf voor wijn. Na de val van het communisme en de onafhankelijkheid van Noord-Macedonië werd Tikveš geprivatiseerd, wat leidde tot grootschalige modernisering van de wijnmakerij.
“The national treasure of Macedonia is wine” – Kire Petrov, één van de oenologen bij Tikveš Winery
Met de overname door M6 Investment Group in 2003 kwamen aanzienlijke investeringen van bijna 30 miljoen euro om de infrastructuur, technologie en productiemethoden te verbeteren. Moderne technologie, zoals temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks, betonnen cuves en Franse eikenhouten vaten, werd geïntroduceerd om de wijnproductie naar een hoger niveau te tillen. De beroemde Franse wijnconsultant Philippe Cambie werkte nauw samen met Tikveš en speelde een cruciale rol in de verfijning van hun keldertechnieken en het ontwikkelen van de unieke stijl van hun wijnen.
Vandaag de dag produceert Tikveš meer dan 70 verschillende wijnen, variërend van lokale klassiekers, zoals Temjanika en Smederevka, tot internationale variëteiten. Veel van de Tikves wijnen worden geëxporteerd naar het buitenland. De werkzaamheden in de wijngaard zijn inmiddels volledig duurzaam, met de nadruk op ecologische verantwoordelijkheid en lage opbrengsten om de kwaliteit te waarborgen. Tikveš zet zich bovendien actief in voor het verminderen van de klimaatimpact, onder meer via samenwerking met de International Wineries for Climate Action (IWCA). Dit heeft geleid tot initiatieven zoals duurzame landbouw, gebruik van hernieuwbare energie en optimalisatie van productieprocessen.
Voorafgaand aan het diner in het restaurant van het wijndomein, leidt oenoloog Kire Petrov ons rond door het grote wijnbedrijf. Het is 20 dagen geleden dat de oogst was binnengehaald dus het wijnmakersteam maakt lange dagen. Overal is wijn aan het vergisten, zoals Kire laat zien in één van de tanks. Aan het einde van de rondleiding laat Kire ons trots de nieuwe bottellijn zien, die maar liefst 4 miljoen heeft gekost. Kire is een fan van blending, niet teveel hout en niet teveel alcohol. Zuren zijn belangrijk voor de frisheid.
Tikveš Winery, de geproefde wijnen:
- Temjanika 2022
- Rosé 2023
- Barovo red, gemaakt van kratosija en vranec
- Luda Mara Vranec
- Luda Mara white, gemaakt van van chardonnay, sauvignon blanc en viognier.
- Zilavka, frisse zuren, aromatisch
- Domaine Lepovo, Chardonnay 2021, met houtrijping, tropisch fruit, vanille, frisse zuren
- Babuna rood, gemaakt van syrah, vranec en plavec: fris, elegant, umami
- Chateau Gourdon, Côtes du Rhone, Mistral au Jardin. Droge rosé, gemaakt van de cinsault (60%) en grenache noir (40%).
Meer over Tikves Winery op deze website? Klik hier
Wordt vervolgd….
🍇🥂Wil je dat niet missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
*Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier de artikelen van Angelique.
#angeliquemeulendijks
Geef een reactie