Het nieuwe jaar is begonnen! En daarmee is het terugkijken naar het oude afgelopen. Lijstjes als ‘de beste songs van 2017, ‘mijn favoriete recepten van 2017′, ’top-tien hotspots van 2017′ hebben we allemaal wel voorbij zien komen. En nu kom ik op deze eerste dag van het nieuwe jaar toch nog met een lijstje! Hoewel…. lijstje… Het is een hele lijst geworden. Geen scores, geen sterren of rankings. Dit zijn stuk voor stuk toppertjes op culinair gebied die jou het allerbeste wensen. Met jou hun goede voornemens delen. En hun wensen en plannen voor 2018. Happy New Year! 

Adrian Zarzo Habraken –

Adrian Zarzo Habraken (1)Deze Spaans-Nederlandse kanjer deed kennis op in talrijke sterrenrestaurants als chef én sommelier voordat hij zijn eigen ZARZO opende. Dat werd een succes! In 2017 volgde Valenzia en straks…
“Goede voornemens: Stabiliteit, balans zowel zakelijk als privé
Wat ik iedereen wens: Misschien klinkt gezondheid wel heel cliché maar wel het sleutelwoord voor alles in het leven en vriendschap ook heel belangrijk!!
Het nieuwe jaar: Hopelijk medio mei 2 nieuwe zaken samen met mijn compagnon Sunny Devens: klassieke mooie bistro en een wijnbar !! “

Ank van Beek -Ibizastyle-

Nieuwjaarsweng 17-18Ank van Beek TwitterHarde werker samen met haar blonde god Ron in hun Rotterdamse restaurant Antichic. En als het even kan ontspannen in Rockanje. In Ibizastyle.
“Goede voornemens zijn voor 2018… Nog meer genieten van het moment , zowel zakelijk als zeker ook prive. Met beide benen op de grond blijven staan en de gasten culinair verassen door de totaal beleving nog meer te perfectioneren immers alleen dooie vissen zwemmen met de stroom mee !!”

Axel Rosier -geoefende klasse-

Niet alleen in het Rotterdamse restaurant Fred geeft deze maitre-sommelier new-year-axel-rosierdeskundige adviezen. Ook bij evenementen en proeverijen schenkt hij je graag en geoefend een mooi glas. En zijn ‘De Vier van Rosier‘ gaat ook lekker!
“Goede voornemens zijn om meer q time in het gezin te stoppen. Van Fred nog meer een succes (behouden 2 sterren en financieel gezond blijven) te maken en het langzaam opbouwen en professioneler maken van De Vier van Rosier. Ook het sporten mag aankomend jaar niet ontbreken ????. Wensen zijn eigenlijk heel simpel. Voor iedereen vooral gezondheid, voorspoed en geluk. Klinkt makkelijk, maar zijn wel de drie belangrijkste dingen om een ieder gelukkig te houden.
Volgend jaar gaat Fred 2.0 van start, we gaan de lat nog hoger voor onszelf maken. Maar alles wel met balans. Verwacht geen hocus pocus gedoe bij ons. 2 voeten op de grond en het allerbeste uit onszelf halen.  Ook voor “de Vier” ligt de verwachting hoog. Ik merk dat er veel meer vraag is naar vooral goede wijn met een verhaal. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. Maar er zit wel een duidelijke groei in”????????

Barbara Verbeek -Royal glas-

Barbara richtte Het Wijntheater op. Ze  houdt  van wijn, styling, teksten schrijven, presenteren, reizen, lekker eten en van haar Barend. En naast wijnproeverijen in haar theater doet ze tegenwoordig ook andere. Die met glas.
“Ik kan terugkijken op een fantastisch jaar. We hebben alle horeca beurzen mogen doen met ons Wijntheater. Ik heb samen met Royal Leerdam mijn nieuwe wijnkaraffen internationaal en nationaal mogen lanceren en we kunnen nu in december zeggen dat het een succes is. Ik ben weer een aantal keer op wijnreis geweest naar o.a.Ribera del Duero, Languedoc, Champagne, Bourgogne en Elzas. Maar waar ik het meest dankbaar voor ben is mijn heup-operatie eind juni. Het opnieuw leren lopen, bukken, hardlopen, zwemmen en werken heeft me wel doen beseffen dat gezondheid echt het belangrijkste is in het leven.
Ik ben net terug van drie dagen wintersport en heb het aangedurfd om op de latten te staan. Het gevoel van vrijheid en jouw angst trotseren is een fantastisch gevoel. En daar ga ik voor in 2018. Meer bewegen, meer vrijheid en, ondanks de angst, meer uit mijn comfort zone, dat zijn mijn voornemens. Ik wens iedereen een veilig oud en nieuw met uiteraard een goede fles Champagne, mét het juiste glas natuurlijk.”

Betty Koster -goede wijn en kaas-

Nieuwjaarswens 17-18 Betty kosterDe kaaskoningin van Nederland. Wie heeft er niet eens haar kaas gegeten? Thuis of in een restaurant? Als je daar de vraagt stelt welke kazen men serveert hoor je meer dan eens niet de de soorten maar: ‘Kazen van Betty’. En die zijn stiekum natuurlijk ook een beetje van haar lief Martin.
“Mijn wensen voor 2018? Als een heuse miss: Wereldvrede! Dat gaat niet lukken in 1 jaar vrees ik, dus begin ik wat simpeler- * Deel eens zomaar een gemeend compliment uit. * knuffel je naaste zomaar, een spontane warme dikke omhelzing. * laat heel Nederland de ‘ niet storen’ instelling in zijn/haar mobiel gebruiken! Tot slot- Laten we allemaal goede wijn drinken (misschien dan maar iets minder) en goede kaas eten. Dan wordt de wereld al een heel stuk vrediger en zonniger!”

Carsten Klint -LXRY-

Nieuwjaarswens 17-18 Carsten KlintReist als culinair specialist en meesterproever voor LXRY TV de wereld over op zoek naar de neusjes van de zalm.
“Goede voornemens 2018: zowel culinair als prive blijven genieten. Wensen 2018: vooral een jaar in goede gezondheid voor iedereen. In 2018 komt er vanaf september weer een seizoen van LXRY TV op SBS6 waar ik weer deel van uit mag maken en openen we weer vier avonden een pop-up Michelin sterrenrestaurant tijdens de beurs Masters of LXRY met diverse topchefs.”

Cathy Moerdijk -wijnen met ‘iets bijzonders’-

Nieuwjaarswens 17-18 Cathy MoerdijkZette na 10 jaar als wijninkoper de wereld verkend te hebben ‘Cathy’s Taste‘ op. Is mede-oprichter van ‘Well of Wine‘. Haar ‘ding’? Wijnen met een verhaal!
Ik wens iedereen incl mezelf: Mens sana in corpore sano (gezonde geest in een gezond lichaam)… Mental tranquillity…Geestelijke balans…Inspirerende ontmoetingen…Energie brengende Samenwerkingen…En last but not least: Onvergetelijke wijnbelevingen!!

Chris Alblas -biologisch-

Nieuwjaarswens 17-18 Chris AlblasAls Chris geen les geeft, artikelen schrijft, of (biologische) wijnen verkoopt kun je hem vinden als jurylid bij een van de vele wijnconcoursen die wereldwijd plaatsvinden.
“Voor 2018 wens ik iedereen een goede gezondheid, goede mensen om je heen en optimaal genot van het mooie van onze aarde, waarbij ik niet alleen denk aan wijn en spijs, maar ook aan natuur en muziek. Alles wat onze zintuigen streelt! Ik wens iedereen sterkte die een moeilijk jaar tegemoet gaat. Ik wens beroepsmatig meer biologische wijnbouw en wijnen tegen een prijs die het voor de wijnproducent ook de moeite waard maakt om zo te werken. Beter voor het milieu, de werknemers en wellicht ook beter voor de wijndrinker. Het is mijn wens om weer veel boeiende, inspirerende mensen te ontmoeten.”

Chung Wai Liu -geen gewone Chinees-

New Year chung-wai-liuBij Chung ga je niet ‘Chinezen’, maar geniet je van culinaire hoogstandjes begeleid door mooie wijnen. Deze Chef zorgt daar in zijn Rotterdamse restaurant Chung hoogstpersoonlijk voor.
“Mijn goede voornemens zijn : Ambities uitspreken naar het team toe. (lees de Lekkergids en Bib gourmand ) Ik wens iedereen een heel gezond nieuwjaar. In het laatste kwartaal van het jaar te veel slechte doch tragische berichten gehoord over gezondheid van onze gasten. Mijn quote is voor 2018 vooral dingen doen die je leuk vindt. Meer aandacht aan je familie vrienden en dierbaren geven en je krijgt alles in veelvoud terug.”

Claire Lemmens -super opleiders-

New Year liesetteenclaireSamen met Liesette van Eijnsbergen (Claire rechts op de foto) eigenaar van Het Wijninstituut.  Samen met een team van vinologen en wijndocenten leer je er alles over wijn. Niks geen de taaie theorie (o.k., een beetje dan), maar ook hoe je de wijn bij een gerecht combineert. Kijk. Daar houden wij van.
“2017 was een heel goed jaar voor HWI. Veel meer cursisten dan vorig jaar en in 2018 willen we nog verder groeien en nog meer cursisten opleiden. Zo wordt het steeds leuker in wijnland want: Hoe meer je leert hoe meer je weet!! Wij wensen alle oude en nieuwe cursisten een fantastisch NIEUW JAAR!”

Edwin Klaassen -#handjesinhetdeeg-

Nieuwjaarswensen 17-18 Edwin KlaasenEnthousiast, gedreven en trots op het bakkersvak. Dat is #bakkertjezelf met zijn bedrijf Desemenzo. Met de #handjesinhetdeeg en de vingers op de I-phone.
“2017 was voor mij een bewogen jaar. Privé weer mijn eigen weg zoeken. Evenwicht vinden tussen privé en zakelijk blijft een uitdaging, zeker als je iedere dag mag doen wat je zo leuk vindt. Mijn eigen nieuwe huis is een fijne plek voor mij en mijn jongens. Het geeft me rust en basis om van daaruit in 2018 met volle overgave de groei van Desemenzo te kunnen doorzetten. Zakelijk gezien was het ook een jaar van bouwen, met uitbreiding van ons team en veel nieuwe samenwerkingen. Per 1 januari 2018 verhuizen we naar een nieuw kantoor, waar we het tien jarig bestaan van Desemenzo vieren. Tijd voor een #glaasjevrolijkheid dus!”

Edwin Raben -wijnadvies-

Nieuwjaarswens 17-18 Edwin RabenDeze kampioen sommelier en voormalige restaurant-eigenaar (Wolfslaar in Breda), doet niets liever dan advies geven over wijn aan particulieren en bedrijven in de vorm van proeverijen, doceren en nog veel meer. En o ja, wijn verkopen doet hij ook nog!
“….dat we maar samen blijven praten en van mooie flessen mogen genieten zodat waardevolle vriendschap ontstaat of bevestigd wordt . Als iedereen dat zou doen zou de wereld een stukje mooier worden….”

Erik van Loo -no no show!-

New Year erik-van-looDeze chef-kok/eigenaar van restaurant Parkheuvel in Rotterdam is een bezig bij die ook bij het Bilderberg Parkhotel een vinger in de papn heeft.
“Een paar overpeinzingen. Goede voornemens heb ik nooit. Ik vind dat een zwaktebod; een boterbriefje voor falen, 9 van de 10 goede voornemens komt nooit uit! Onzin dus.
Ik wens iedereen welvaren, een goede gezondheid en niet onbelangrijk een super leuke dag.
Wens voor 2018: laat gasten nou eens snappen dat de no show echt misdadig is; in principe stelen ze omzet. Kan echt niet ! Iedereen een fijne jaarwisseling en beste wensen 2018!”

Esmee Langereis – Make Me Wine –

Nieuwjaarswensen 17-18 Esmee LangereisWijnjournalist en -schrijver, copywriter en co- auteur en proever van De Grote Hamersma. Volgt sinds kort ook over wijn.
“Mijn goede voornemens? Ik ga lief zijn. Privé, maar ook zakelijk. In 2017 heb ik hulp gekregen van mensen die in mij geloven. Ik geloof ook in anderen helpen. Ja, ook als het conculega’s zijn. Er is genoeg voor iedereen. Ten tweede: alleen maar lekkere wijn drinken. Want life’s to short to drink vieze wijn. Ten derde: daar nog meer leuke video’s over maken voor Make Me Wine. Gelukkig 2018!”

Felix Wilbrink -gewoon goed voedsel-

new-year-felix-wilbrinkCulinair journalist van De Telegraaf. Felix  heeft het Amsterdamse stadse leven verruild voor het dorpse Cothen. Wie kent het niet;-). Ook van daaruit deelt hij zijn recepten en geeft zijn ongezouten mening. Vooral over eten.
“Goede voornemens zijn heel flauw. Die moet je het hele jaar door hebben. Maar een paar plannetjes heb ik wel. In het kader van waardig ouder worden, 10 kilo afvallen. En hoe? Door nog lekkerder te eten. Dus niet vullen maar smullen! Hoewel ik met heel veel plezier over drank schrijf, gaat ook daar de regel in dat het wel heel bijzonder moet zijn voordat ik het drink. Meer nog dan het afgelopen jaar zal ik strikt mijn eigen agenda volgen. De foodwereld gaat ten onder aan handige pr-meisjes die al hun event uniek vinden. Niets is uniek behalve de man en vrouw die gewoon goed voedsel kweken, produceren, oogsten en verwerken. Hun agenda, die doet ertoe.”

Frank Donker -docerende wine buyer-

Senior Wine Buyer bij importeur LFE. Een van de beste en leukste wijnkopers Frank Donker voor Happy New Year Nieuwjaarswens 2018 die Nederland rijk is. Proeft voor zijn werk veel bulkwijnen en reist daar de hele aardbol voor over. Docent aan De Wijnacademie en nooit te oud om zelf ook nog te leren: de opleiding tot Magister Vini heeft hij bijna afgerond.
“Mijn voornemen is om ondanks de schaarste in de wereld van wijn toch voor iedereen goede en lekkere wijn te selecteren waar we zalig van kunnen genieten.”

Fred Nijhuis -once upon a wine…-

new-year-fred-nijhuisFred Nijhuis is ‘My Favorite Dutch Wine Writer. En zo is het. Dé kennis-specialist op het gebied van Italiaanse wijnen. Vraag hem naar één Italiaanse wijn en hij kent die. Maar zijn kennis gaat veel verder. Net zoals zijn gedrevenheid:-). Op de foto Fred geflankeerd door zoon en echtgenote tijdens een mooie feestje.
“2017 was een goed jaar voor me, zowel privé als zakelijk. De uitbreiding van de driedelige workshops is op gang gekomen en biedt prima perspectieven voor 2018. Ze spelen uitstekend in op de behoefte aan serieuze educatieve initiatieven en sluiten mooi aan op de nieuwe activiteiten ten behoeve van de permanente educatie van Register Vinologen. In 2018 ga ik verder met de ontwikkeling van de workshops en blijf ik mijn bijdragen leveren aan de activiteiten van the Wine and Food association, de Wijnacademie, de VVN en andere organisaties die zich bezig houden met kwaliteitswijnen. De presentatie van de Engeltalige versie van mijn verhalenbundel ‘Er was eens een wijn… / Once upon a wine…’ staat voor april 2018 gepland en zal beslist de nodige memorabele momenten opleveren. Uiteraard blijf ik me (met reden omkleed) afzetten tegen het misbruik van termen als mineraliteit, de zo vaak zinloze wijn-spijs bla bla, de soms schaamteloze promotie van matige wijnen door ‘deskundige en onafhankelijke pers’ en ook zet ik mijn kruistocht tegen smaak- en kennisvervlakking onvermoeid voort. Ik wens iedereen voor 2018 minstens twee keer zoveel als mij wordt toegewenst en hoop samen met velen weer veel te mogen beleven en leren.”

Gereon de Leeuw -koken en meer-

Nieuwjaarswens 17-18 Gereon de LeeuwAmsterdamse Bourgondiër die het liefst achter het fornuis staat. Als je hem daar niet kunt vinden, zit hij achter zijn laptop en typt hij gerechten en verhalen voor zijn blog of geeft hij kookworkshops, wijnproeverijen of wijncursussen.
“Aan het begin van een nieuw jaar barst ik altijd van de goede voornemens. Voor 2018 zijn dat: ‘Edgier’ onderwerpen op Gereons Keuken Thuis, starten met schrijven van een terroir kookboek en verder met mijn roman. Ik wil mijn koken (geïnspireerd door o.a. Joris Bijdendijk en Angélique Schmeink) naar een hoger plan tillen en weer meer over wijn gaan schrijven. Voor met name anderen wens ik dat ze vooral doen -en bloggen over- wat ze leuk vinden. Het is geen wedstrijd. Ik vind het nieuwe jaar, altijd al direct heerlijk, na al dat feestgedruis van december. Handen uit de mouwen in 2018 en aan de slag met nieuwe projecten. Stay tuned!”

Gerrit Jan Groothedde -eerlijk eten-

new-year-gerrit-jan-grootheddeSchrijft over eten, eerlijk eten. Is de enige echte ‘Eetschrijver’. Heel actief op de social media en op zijn eigen blog. Schreef boeken over de supermarkt en over de onzin van diëten. Dit altijd begeleid door een kritische noot richting de voedselindustrie.
“Ik heb me een paar jaar geleden voorgenomen nooit meer goede voornemens te maken. Dat bevalt met uitstekend. Ik heb voor 2018 wel heel veel spannende plannen!
Ik wens iedereen een een jaar met meer tolerantie en minder angst, en met veel goede boeken waaronder minstens één nieuwe van mijzelf.
Ik hoop dat veel van mijn vrienden de weg zullen vinden naar ons nieuwe huis in Frankrijk, waar wij al in de eerste weken van 2018 definitief gaan wonen en–in een prettig tempo–werken.
>> veel goede boeken waaronder minstens één nieuwe van mijzelf << Nee, één NIEUW van mijzelf natuurlijk. Want het is HET boek.”

Gert Crum -nieuw boekproject-

Mister Champagne. Altijd onderweg om zijn kennis over te dragen. En niet alleen over Champagne. Ook over de Bourgogne schijnt hij ‘nogal iets’ te weten! 
“Begin 2018 denk ik te beginnen aan een nieuw boekproject à la ‘Champagne – Le Réveil des Terroirs’ Het zal mij dat gehele jaar (en wellicht nog wel een deel van 2019 ook) van de straat houden. Vraag niet naar het onderwerp, want daar mag ik in 2017 nog niets over melden. Ik hoop dat in 2018 voorjaarsvorst & hagel nu eens wegblijven in de wijngebieden van West-Europa. Opdat er weer eens een normale, gezonde oogst is. En natuurlijk hoop ik dat de ‘wild fires’ in Californië stoppen. Want ik gun iedereen een fantastisch en voorspoedig 2018.”

Guillaume de Beer -spannende concepten-

Nieuwjaarswensen 17-18 Guillaume de BeerEen bezige bij. Guillaume is niet alleen Chef-kok mede-eigenaar van  het populaire Amsterdamse Guts & Glory, ook het hoofdstedelijke restaurant Breda mag hij tot zijn kindjes rekenen. En hij is nog lang niet klaar!
“Geen goede voornemens, daar doe ik nooit zo aan. Ik wens iedereen een goede gezondheid, inclusief mezelf en geluk in de zaken. In het nieuwe jaar gaan we nog een stapje verder, komen er nieuwe concepten van ons aan en willen we Amsterdam en heel Nederland nog meer op de kaart zetten!”

Guus Thijssen – creative director –

Nieuwjaarswens 17-18 Guus ThijssenGastronomisch verhalenverteller. Presentator, programmamaker, organisator op het snijvlak van concept en keuken. Slow Food.
“Mijn goede voornemens? Meer uit eten bij de ‘klassiekers’ van Nederland; proeven van de leermeesters van de huidige generatie toffe koks.  En het beste van 010/020 te laten zien in New York… Meer echt praten en minder digitaal ‘chatten’ waarmee je dat eigenlijk ook veel liever zou doen. En veel Guustronomie diners bezoeken natuurlijk!
Hou Guustronomie in de gaten als jouw goede voornemen is om te helpen andermans voornemen te ondersteunen.”

Hans Melissen -wie schrijft…-

Hans MelissenNieuwjaarswens 17-18 Hans Melissen wilde eigenlijk wel eens iets rustiger aan doen…
“Voornemen 1: Eindelijk de wijnen opmaken die ik veel te lang heb bewaard. 2: De 2e Reisgids voor Levensgenieters maken met Rik Felderhof (welk land is nog een verrassing). 3: Tijd maken om ook eindelijk te beginnen aan het tweede boek over Muis. 4: tijd maken om bureau en de tafel ernaast en de garage op te ruimen. 5: eindelijk de belastingpapieren op tijd naar de accountant te brengen.”

Harrie Baas -thee!!! –

newyear-harrie-baasHarrie Baas maakte een carrière switch. Na de verkoop van zijn aandeel in het Rotterdamse restaurant Amarone richtte hij zijn bedrijf Harrie Baas Wine-Food Consultancy op. Dat hij het daar lekker druk mee heeft is te merken. Op zo’n beetje elk wijn-gerelateerd evenement kun je hem vakkundig in actie zien.
Goede voornemens en wensen: 1 gezonde levensstijl en beperken tot gebruik van alcohol MAAR meer op ontdekkingsreis gaan van nieuwe dranken. 2 vooral veel plezier en passie en gezondheid voor iedereen. 3 ga in het nieuwe jaar het gebruik van THEE met gerechten nu eens echt serieus nemen en ontdekken !!!!! 

Ingrid Larmoyeur -bubblewine-

Nieuwjaarswens 17-18 Ingrid LarmoyeurIs vooral bekend door haar kennis over mousserende wijnen. Ze schrijft daarover, en over andere wijn, eten en reizen op haar website Vinissima. Daarnaast is zij ook nog Wine&Spirits Educator bij Het Wijninstituut.
“Ik zie dat de wereld steeds grimmiger wordt. Standpunten verscherpen. Groepen staan tegenover elkaar. Ik kom net terug van een rondreis naar Myanmar (Birma). De cultuurshock van een bezoek aan een dergelijk land komt bij mij altijd als ik weer terug ben. Waar is de wereld in vredesnaam mee bezig!? Mijn wensen voor 2018 zijn daarom: Pluk de dag. Geniet van het moment. Deel je plezier en genot met anderen. En daarnaast: de wijnwereld wordt steeds groter. India heeft al bijna 100 wijnproducenten (o.a. Sula). Ik proefde tijdens rondreizen zelfs wijn in Namibië (enkele producenten, o.a. Neuras) en Myanmar (2 producenten: Aythaya en Red Mountain Estate)! Niet allemaal even geweldig (Sula is vooralsnog een positieve uitzondering), maar de passie –en soms buitenlandse investering! – is er, en wie weet waartoe het leidt. Ook in Zuid-Engeland zijn weer volop wijngaarden, de eerste wijngaarden in Polen zijn al een feit. Wijn uit Nederlands- en Belgisch-Limburg heeft onlangs een beschermde oorsprongsstatus gekregen. En wist je dat China inmiddels al op de zesde plek qua productie staat!? De ontwikkelingen daar gaan heel hard. Wat mij betreft is het motto voor 2018 dus: ontdekken, ontdekken, ontdekken. Ik ga dat zelf in China doen. En hopelijk met nog veel meer…! Santé & Gānbēi !”

Jaco van Hensbergen -wijngaardenier in N-Z-

Jaco-van-Hensbergen-op-tractor-in-wijngaard (1)SVH Wijnmeester, voormalig sommelier van restaurant De Bokkedoorns** in Overveen en restaurant Parkheuvel** in Rotterdam. Nu ‘wijnboer‘ in Nieuw-Zeeland.
“Op persoonlijk vlak hoop ik in 2018 dat wij ons resident visum krijgen. Wel zo gemakkelijk en dat scheelt een hoop papierwerk elke 3 jaar!
Op werkgebied hoop ik door te groeien bij Eradus met daarbij nog wat extra opleidingen tot viticulteur. Er is hier een grote toekomst, dus waarom niet deze kans pakken!
Voor 2018 hoop ik dat iedereen wat liever voor elkaar zal zijn en als dat niet lukt, men elkaar met rust laat.
Verder wens ik iedereen een goede reis naar Nieuw-Zeeland toe! Duurt even, maar dan heb je ook wat.
Ook zou ik zelf graag er meer op uit willen, met de tent het natuurschoon ontdekken! Michiel heeft het vaak over rustigere periodes in een jaar, ik hoop dat ik deze dan mee ga maken….
Ik hoop echt dat de Nederlandse wijnen een extra boost krijgen, doordat de sommeliers deze wijnen per glas gaan schenken. Graag zou ik hier de naam van Jules Nijst willen noemen over Nederlandse wijn die meer geschonken zouden moeten worden. De Pinot noir hebben wij met kerst gedronken en dat is puur zalig!!! Tevens wens ik dat (bijvoorbeeld) natuurwijn-terroristen hun wijnen blijven promoten, maar dat men wel respect moet hebben voor andermans smaak. Dit geldt voor alle stromingen in de wijnwereld natuurlijk.
Een eigen wijngaard zal moeilijk worden voor 2018, maar ik hoop wel grote stappen te maken!”

Jacques Hermus -heeft een mening-

Nieuwjaarswens 17-18 Jacques Hermus vanSchrijft veel, maar praat nog meer. En mocht je iemand zoeken met een mening? Die heeft hij, Jacques Hermus. Visser, verzamelaar, jager en boer.
“Ikzelf doe nooit aan voornemens aan het begin van een nieuw jaar, behalve dan die ik dagelijks heb: een mooi stuk schrijven, een lekkere wijn proeven, me laten verrassen door producten die ik nog niet ken of door chefs die me helemaal gek maken met nieuwe creaties. Verder wens ik iedereen een jaar toe waarin we weer wat meer ruimte geven aan rust en bedachtzaamheid, in plaats van te hollen van mening naar mening op de sociale media, en alle reacties daar op. Schenk een glas in – wijn, whisky of bier – en laat de tijd je vriend zijn, niet je vijand.”

Janna Meppelink -allrounder-

Janna zet zich in voor wijnen. Van de Beaujolais tot in Bulgarije. En verder. Ze jureert Janna Facebook Happy New Year nieuwjaarswens 2018op concoursen en prijst met het grootste gemak ook in Zwolle de wijnen uit Ribera del Duero aan. Kortom: we hebben een ‘allrounder in the house’. En… haar onlangs verschenen wijnboek Janna, Wijngids (alleen) voor Vrouwen is een dikke hit!
“Voornemens heb ik eigenlijk iedere dag maar als ik naar al die witte vlokjes kijk op dit moment worden mijn gedachten toch iets melancholisch en zou ik graag meer timesharing willen hebben met vrienden en familie, echt contact ipv de fake vriendschap van de social media, kaartjes en brieven schrijven en doorbreken van de routines. De gewone dingen weer als speciaal zien.”

Jaqueline Smit -DisDonc-

Nieuwjaarswensn Jaqueline SmitVerkoopt (altijd met een lach) kwaliteitschampagnes van onafhankelijke wijnbouwers aan levensgenieters, foodies en professionals.
“Ik wens u in 2018 van alles net een beetje meer dan in 2017. I
k wens dat iedereen meer mag genieten van de mooie dingen in het leven. Of het nu een avond samen met uw lief is of een geslaagde zakendeal. Ik wens dat men het leven mag vieren! Natuurlijk met een heerlijk glas champagne. Ik wens u meer geluk en dankbaarheid. Meer succes, focus en bewustzijn op dat ene voor jouw belangrijke doel.
Meer gezondheid en positieve energie voor de mensen om jou heen en natuurlijk voor jezelf. Meer vrijheid om uw doelen te realiseren en je zelfvertrouwen een boost te geven.
Dat u meer liefde mag geven en ontvangen dan afgelopen jaar.
Santé!
Wat brengt 2018
– Voorjaarsproeverij in Maart
– Oesters en Champagne proeverij met Adri & zoon
– De Somm Champagnereis in April
– Onze champagnebar zal verschijnen op verschillende festivals.
Een sprankelend Nieuwjaar!”

Jord Althuizen -smokey goodness-

Nieuwjaarswens Jord AlthuizenVoormalig chef-kok en restaurant mananger. Nu concept creator, enthousiasteling met een voorliefde voor koken op open vuur. The Rough Kitchen en Smokey Goodness.
“Of ik goede voornemens voor 2018 heb? Jazeker, ik wil in 2018 mijn bedrijven een verdere boost geven maar daarbij zeker mijn lieve gezin de nodige tijd, liefde en aandacht geven. Ik heb twee jonge meiden die razend hard opgroeien en ik wil ondanks het succes van de boeken, catering en restaurants leuke dingen gaan doen met ons gezin.
Ik wens iedereen een culinair jaar toe waarbij mensen zichzelf een beetje uitdagen en nieuwe dingen gaan proberen. Get out of your comfort zone!”

Joris Bijdendijk -de Lage Landen-

nieuwjaarswensen Joris bijdendijkChef van restaurant RIJKS®, aangesloten bij de SlowFood Chefs Alliantie, publiceerde onlangs zijn boek ‘Een keuken voor de Lage Landen‘.
“Ik ga bij RTL late Night zoveel mogelijk fantastische producenten Nederlands in het zonnetje zetten.
En de keuken voor de lage landen creëren!”

Joris Snelten -balans-

Nieuwjaarswens Joris SneltenOpgegroeid met wijn, de wijnwereld overgevlogen, erin gestudeerd en meegemaakt. Nu CEO van Delta Wines, veel kennis, no-nonsense.
“Goede voornemens: iets beter een balans vinden tussen werk en privé. Nou heb ik mijn ‘wijnwerk’ nooit als écht ‘werk’ gezien, want ik vind het simpelweg veel te leuk om te doen wat ik doe. Het was altijd al het advies van mijn ouders: als je van je hobby je werk kan maken, hoef je nooit te ‘werken’. Maar wat meer beschikbaar zijn voor mijn privé omgeving, familie en vrienden, dat is er het afgelopen jaar te vaak bij ingeschoten.
Wat wens je voor jezelf en/of voor anderen voor 2018?
Natuurlijk is zakelijk en persoonlijk succes fijn en belangrijk maar het allerbelangrijkste is en blijft gezondheid! Gezondheid van je naasten, je familie, je geliefden, jezelf. Naarmate je steeds vaker wordt geconfronteerd met vrienden en relaties in je omgeving die plotseling die vanzelfsprekendheid van ‘gezond zijn’ niet meer hebben, niet meer kennen, realiseer je zelf des te meer dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Blij zijn met iedere gezonde dag, vandaag en morgen en die optimaal (be)leven.
Heb je zelf iets dat je graag kwijt wilt over het nieuwe jaar?
Ik hoop oprecht voor volgend jaar en de vele jaren daarop, dat er voor veel wijnboeren meer balans gaat komen tussen het harde werken en de vergoeding die ze daarvoor krijgen. Er zijn teveel wijnboeren die vandaag de dag op een onhoudbaar inkomensniveau werken, het is echt een verborgen armoede, ook in onze ‘eigen’ Europese landen zoals Spanje, Frankrijk, Italie, Portugal. De inkomenssteun vanuit de Europese unie is de afgelopen jaren steeds meer afgebouwd en na de dramatische oogst van afgelopen jaar is het alleen maar erger aan het worden. Deze boerenbedrijven stoppen er gewoon mee, hun kinderen hebben geen zin om zoiets voor te zetten, ze zijn niet ‘gek’. In al die landen is er bovendien steeds meer een gebrek aan werkers voor in de wijngaarden, vrijwel niemand wil dit harde fysieke werk meer doen voor zo’n schamele vergoeding. De ‘onrendabele’ wijnstokken/wijngaarden worden uiteindelijk steeds vaker gerooid en ik verwacht echt dat er een langdurig tekort gaat komen, wat niet snel omgebouwd kan worden, een ongewenste situatie. Is het een klassieke ‘vraag en aanbod’ situatie, een economische realiteit die zich vanzelf gaat corrigeren? Waarschijnlijk, maar de weg daarheen is voor velen al vele jaren uitermate onplezierig.

Jules Nijst -Neerlands trots-

Jules Nijst FB Happy New Year Nieuwjaarswens 2018Mijn favoriete Nederlandse wijnmaker. Van Nederlandse wijnen. Omdat die zo mooi zijn (houd van zijn Pinot Noirs!) maar ook omdat hij zóveel weet van de techniek van het wijn maken. Terwijl hij ze zelf zo natuurlijk mogelijk maakt. Mooi hè?
“It was a good year: 2017. Een moeilijk jaar om druiven te telen weliswaar, zoals in heel Europa, maar uiteindelijk zijn we heel tevreden met de oogst. Een jaar ook waarin je kon merken dat de crisis écht voorbij is. De horeca, onze belangrijkste markt, draait weer beter dan ooit. Dat is goed voor de omzet maar vooral ook heel erg mooi voor al die geweldige ondernemers die jarenlang keihard buffelden om het hoofd boven water te houden. Op de Wijngaardsberg gaan we door met investeren in een topproduct van eigen bodem. Er komt weer een kleine uitbreiding van de wijngaard en we hopen een belangrijke stap te zetten in onze wijnmakerij. Wij wensen al onze relaties, volgers en wijnliefhebbers een geweldig 2018. Let the good wine flow!”

Kyra van Lissum -wine professional-

Nieuwjaarswensen 17-18 Kyra van LissumDeze ‘dochter van’ staat haar mannetje. Proeft en organiseert wat af. Nu heel druk met de Wine Professional die over krap twee weken plaats vindt. Had op de valreep gelukkig nog even tijd haar wensen voor 2018 te delen. 
“Voor 2018 hoop ik dat de wijnproevers en wijnliefhebbers meer aandacht hebben voor de wat minder populaire druivensoorten waaronder jampal, cinsault, bonarda en assyrtiko. Een van de wensen is dat de vooroordelen t.a.v. vins nature wat gematigd wordt. De mondelinge proefnotities zouden wat meer samenhang mogen krijgen ipv alleen benoemen van geuren en smaken met een persoonlijke mening.”

Lars Daniëls -Magister Vini-

new-year-lars-danielsDeze ‘Mister Mineralen’ is wel zo’n beetje de ‘preferred wijnschrijver’ bij het wijntijdschrift Perswijn. Met Duitse wijngebieden als zijn specialiteit schrikt hij niet terug voor uitvoerige onderzoeken in en naar andere wijngebieden.
“Mijn voornemens en wensen voor 2018: Op het gebied van wijn: meer spannende wijngebieden bezoeken, zoals de oude wijngaarden van Chili, de Zuid-Afrikaanse westkust maar ook Jura, Elzas, Saint-Joseph en Zuid-Duitsland, om wat te noemen. En: nog meer wijnen proeven en ze zo goed mogelijk beschrijven en waarderen. Wat ik wens je voor mezelf en/of voor anderen voor 2018? Ik gun iedereen die anderen in hun waarde laat, gezondheid en geluk. Voor vrienden en collega’s die moeilijke tijden doormaken, wil ik er extra zijn. En niet onbelangrijk, als ik thuis ben, wil ik er ook écht zijn voor mijn lieve gezin;-) – of heb je zelf iets dat je graag kwijt wilt over het nieuwe jaar? Ik hoop dat Nederlanders wat meer geld gaan besteden aan wijn, (nog) beter gaan drinken en niet noodzakelijk meer. En dat men zich laat inspireren door goede media, dat men fake news onderscheidt van waardevolle journalistiek.”

Laura Lemmers -WijnSpijs wandeldame-

Laura Lemmers FB Happy New Year nieuwjaarswens 2018Verkocht haar aandeel in het Haarlemse restaurant Spaarne66  (nog steeds een van haar favo-restaurants) als de WijnSpijs Wandelingen die ze samen met haar vriend organiseert mega-populair worden. En ze zijn niet te stoppen!
“Wat leuk en lastig! Ik wens iedereen natuurlijk een heleboel leuke en bijzondere eet- en drink momenten toe! Zelf wil ik proberen (nog) minder vlees en vis te eten.”

Leonie Mooijekind -bruisssend-

Nieuwjaarswensen Leonie MooijekindFreelance wijnprofessional, wijnbar en -bus, wijndocent, schudt de wijnwereld wakker met vernieuwende ideeën. Leoniemooijekind.nl
“Als ik terug denk aan 2017 dan was het letterlijk en figuurlijk een bouwjaar, mijn klassieke Citroën HY bus uit 1974 is omgebouwd tot wijnbus. Het authentieke uiterlijk plus de aroma’s van de heerlijkste champagne en wijnen zorgen voor de perfecte sfeer op elke party. Het afgelopen jaar al op veel leuke festivals, evenementen en (bedrijfs)feesten met mijn wijnbus gestaan.
Mijn eigen  bedrijf wil ik succesvol zien groeien in 2018! Ik hoop op veel leuke boekingen en ik schrijf momenteel een format voor een programma over de nieuwe talenten in de Nederlandse horeca. Door mijn jarenlange ervaring als restaurateur, sommelier, wijndocent, wijnschrijfster en als presentatrice van het wijntheater heb ik veel vernieuwde ideeën.  Jullie zijn voorlopig nog niet van mij af;)”
“Als jong meisje vond ik het machtig interessant.
Dat mooie glas gevuld met rode wijn. Úren kon ik er naar kijken,
het liefste wilde ik er ook al van proeven. Mijn ouders stonden het oogluikend toe en BAM
mijn liefde voor wijn was geboren.” Leonie Mooijekind WA®

Maarten Koek -fromage-

Nieuwjaarswens 17-18 Maarten KoekSommelier en prijswinnende fromager. Zette kaas op de kaas bij restaurant Perceel en doet dat nu bij restaurant Niven. Zijn kaasboek is een succes en een website is in ontwikkeling.
“Na lange tijd Perceel nu Ik wens uiteraard iedereen de beste wensen en dat er mooie culinaire momenten worden meegemaakt Voor mezelf; dat het een gelukkig en gezond jaar wordt en dat mijn website (kaasenkoek.nl) een succes gaat worden.”

Mariëlla Beukers -vinoloog en historicus-

Vinoloog en historicus, redacteur en communicatiespecialist. Geschiedenis, teksten, wijn! Daar kun je bij Mariëlla Beukers, Wijnkronieken, terecht. 
“Goede voornemens voor 2018? Vooral concentreren op kwaliteit en inhoud. Zowel in de keuze van wijnen als in de artikelen die ik ga schrijven. Misschien betekent dat dan (veel) minder wijn drinken en bespreken, maar in ieder geval goede wijnen. En verder vooral veel verdieping: er staat allerlei historisch onderzoek in de planning, plus de verschijning van waarschijnlijk twee boeken. Voor een is alles al rond en werken we hard aan de inhoud. Voor het tweede hoop ik in januari definitieve afspraken te maken. Het wordt een spannend jaar!”

Nadine Mögling -girlpower-

Nieuwjaarswens 17-18 NADINE (1)Gastvrouw en mede-eigenaar van sterrenstaurant Bij Jef in Den Hoorn op Texel. Door Culinaire Saisonnier benoemd tot beste gastvrouw van Nederland en België. SVH Meestergastvrouw. Ik zeg: GIRLPOWER!
“Ik heb niet pers se goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ik heb er wel heel veel zin in! We zijn nu een jaar rond na de intensieve verbouwing van het hotel vorig jaar, alle puntjes zijn op de i en we hebben weer ruimte om ons creatief verder te kunnen door ontwikkelen. Voor het nieuwe jaar wens ik iedereen veel geluk, liefde en mooie wijnen toe!”

Nel Schellekens -Kop-tot-kont-chef-

new-year-nel-schellekensSteeltjes-en stengeltjes bouillon, mannenvlees, 0% waste, 100% taste… top-chef! Stopte na deze kerst met haar restaurant  De Gulle Waard in Winterswijk. Maar…. houd deze mannen verslindster in de gaten!
“Lieve mensen, een alderbastend prachtig 2018 gewenst! Geniet er met een ieder die je lief is van kop tot kont van! Vier het leven, hang de mooiste slingers op, begin de dag met een lach en eindig met champagne O en als er nog vlees op tafel komt… laat het dan dat van een lekkere man zijn hahahaha! En daar dan eigenlijk wat emojis ter opvrolijking bij ????????????????????????????????????????????????❤
Was 2017 een erg heftig jaar …. 2018 wordt zeker & vast retespannend. We gaan verkassen naar de nieuwe supervette plek om daar van kop tot kont voor m’n missie te gaan. Vorige week een heel klein beetje al kunnen vertellen op Omroep Gelderland.”

Nelleke Don -good, clean & fair-

Nieuwjaarswensen 17-18 Nelleke DonVoorzitter van Slow Food Nederland, de Nederlandse afdeling van de wereldwijde Slow Food organisatie die onder meer strijdt voor ‘good, clean & fair’ in de voedselketen.
“Voedsel is een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering. En ook een van de grootste slachtoffers. Door bewuster – good, clean & fair – te kiezen wat we eten en bij wie we het kopen, kunnen we het voedselsysteem slow maar zeker veranderen. Dat wens ik ons allen toe. Dat 2018 maar een bewust en smakelijk jaar mag worden!”

Onno Kleyn -echte kennis-

Onno Kleyn Twitter Happy New Year nieuwjaarswens 2018Culinair- en wijnschrijver, veelweter op eet- en historisch gebied. Schrijven over smaak, over eten en wijn is niet alleen zijn beroep, het is zijn lust en zijn leven. Naast vaste rubrieken in de Volkskrant, schrijft hij  voor verschillende magazines en andere opdrachtgevers en heeft hij niet minder dan 40 boeken op zijn naam staan! Deze oprichter van de Academie voor Culinair Schrijven doet niet aan goede voornemens, maar toch kon ik hem een korte reactie ontfutselen.
“Ik doe niet aan goede voornemens. Ik wens iedereen wijsheid toe en hoop dat meer mensen zich informeren – er is te veel non-informatie beschikbaar, zeker ook als het over eten en drinken gaat. Helaas geeft echte kennis weinig hoop en is er weinig magie. Slank en gezond zijn heb je maar nauwelijks in de hand, en gezond ouder worden ook maar heel ten dele. Er iets van maken wel! Dus laten we dat doen, en niet alleen op feestdagen.”

Petra Possel -Mangiare!-

Nieuwjaarswens 17-18 petra posselPublicist, regisseur en radiopresentator. Dat laatste van “Het lekkerste programma op de radio”. Petra Possel praat daarin met bijzondere gasten uit de wereld van eten & koken. Binnenkort zelfs wekelijks!
“Mijn goede voornemens voor 2018 zijn: een beter mens zijn, meer bewegen en nog lekkerder eten. Dat zijn dan ook meteen mijn wensen: het het me lukt een beter mens te zijn. Te genieten van wat er is en te vergeten wat er ontbreekt. Ik wens datzelfde voor anderen, want dan komt het wel goed. Het is een woelige tijd met heel veel tegenstellingen, dus als we elkaar allemaal een beetje tegemoet komen en daar dan een lekker soepje bij eten, zitten we op de goede weg. En verder moet er gewoon hard gewerkt worden: aan m’n verhalenbundel over m’n migratie naar Friesland (lever ik in het voorjaar in) en Mangiare! gaat naar elke week.”

Randy Bouwer -super sommelier-

Randy Bouwer Twitter Happy New Year nieuwjaarswens 2018Maître sommelier bij restaurant Zarzo in Eindhoven. Super-gastheer. Bedenkt samen chef-eigenaar Adrián Zarzo (die tevens sommelier is) de meest spannende wijn-spijs combinaties.
“Mijn goede voornemens voor 2018: Qua werk verder bouwen aan de wijnkaart van Zarzo samen met Adrian en Ruben Kwakman, waarmee we nu al +1100 referenties tellen????. En nog meer focussen op het werken met Champagne en Sherry, mijn favorieten…”

Ronald Opten -nieuwe wijngebieden-

new-year-ronald-optenUitgeroepen als Sommelier van het jaar door Gault Millau, SVH Wijnmeester, gewerkt bij De Vrienden van Jacob en nu alweer jaren werkzaam als Maître d’hôtel / Sommelier bij restaurant La Rive, dat deel uitmaakt van het prestigieuze Amstel Hotel. Geen kleine jongen dus deze Ronald Opten!
“Als de trend van klimaatverandering door zet en er steeds grotere extremen zich blijven voordoen dan kunnen we ons gaan opmaken voor nieuwe bijzondere wijngebieden. Recentelijk heb ik al een prachtig voorbeeld kunnen proeven van pinot noir uit Limburg van Jules Nijst. Ik wens iedereen dan ook veel geluk en wijsheid toe voor 2018!”

Ron Andes – flying chairman-

Ron Andes Twitter Happy New Year 2018 wensMagister Vini (MV), gecertificeerd Register Wijn Taxateur en Makelaar (RWTM), Voorzitter SlijtersUnie en Wijnacademie. En daarnaast ook nog eens ‘flying winebuyer‘!
“Alleen maar goede wijn drinken, het liefst samen met mijn dierbaren. Mijn vrienden zeg ik: ‘geniet van de dag. Drink alleen wijn die de moeite waard is. Deel zoveel mogelijk mooie wijnmomenten’. 2018 wordt het jaar dat vakbekwaamheid wordt beloond en alle Register Vinologen zullen schitteren!”

Sara Channell -Zuid-Afrika-

Nieuwjaarswens 17-18 Sara ChannellZuid-Afrikaanse van oorsprong. Ervaren wijnexpert. Zet Zuid-Afrika in de Benelux op de kaart als manager bij Wines of South Africa. Kent de markt op haar duimpje.
“Mijn wijnwens voor 2018: Zuid-Afrika heeft te maken met een van de ergste droogtes in jaren. De verwachting is dan ook dat de wijnoogst 2018 lager zal uitvallen en de prijzen zullen stijgen. Ik hoop van harte dat de prijsstijging in de toekomst gehandhaafd blijft zodat de wijnproducenten op lange termijn rendabel kunnen zijn.”

Soenil Bahadoer -passie en knallen!-

Soenil Bahadoer Twitter Happy New Year nieuwjaarswens 2018Op facebook heeft hij het maximaal aantal vrienden bereikt, Soenil Bahadoer. Hoe kan dat ook anders! Deze top-chef van restaurant De Lindehof in het Brabantse Nuenen is geboren in een traditioneel Hindoestaans gezin in Suriname. Hij weet dus als geen ander hoe belangrijk samen van eten genieten is. Wie wil daar nou niet mee bevriend zijn?!
“Aan goede voornemens doe ik niet echt. Het moet het hele jaar door knallen. Nog beter, nog verrassender, nog spannender! Natuurlijk gezondheid, maar ook passie! Dat wens ik iedereen. Dan komt de rest vanzelf. 2018 Wordt voor De Lindehof weer uitdagend. Er staat van alles te gebeuren. Kom maar op met dat nieuwe jaar!”

Susan Aretz -#carpefckndiem-

new-year-susanIn 2016 verruilde Susan haar vaste baan voor een leven van als ondernemer. Ze is oprichter van Smulpaapje.nl en kookt, bakt, schrijft en presenteert. Intussen publiceerde ze ook nog twee kookboeken : ‘Wat eten we vandaag?’ en ‘Wat lunchen we vandaag?’
“#carpefckndiem is al jaren mijn levensmotto, Voor mij betekent dat genieten van kleine en grootse dingen. En het leven en elkaar niet voor lief nemen, het kan maar zo anders zijn.
Goede voornemens, daar doe ik niet aan. Als je iets wilt veranderen kan dat iedere dag. Schouders eronder en gaan!
Maak er een mooi jaar van. Geniet. Leef. Kook. Hef het glas. Op elkaar en op het (goede) leven!”

Takuhi Cekem -kwaliteit-

new-year-takuhiOngekroonde kaaskoningin van Rotterdam. Alhoewel… ongekroond… Takuhi (De Kaashoeve aan de Oude Binnenweg) is beëdigd als lid van het Buitenlandse Kaasgilde. Vakvrouwschap, gastvrijheid….en dat in haar prachtige nieuwe winkel!
“Mijn voornemens is om dit jaar werk en privé in balans te houden…..alhoewel het werken bij Kaashoeve niet als werk zie, maar voel me bevoorrecht persoon om met kwaliteit om te gaan!”

Wouter Bijl -cider goed uit-

Nieuwjaarswensen 17-18 Wouter BijlDeze voormalige maritiem ingenieur doet nu in paté en worst maar vooral in cider. Uitvalsbasis: de Fenix Food Factory.
“Genoeg cider plannen voor 2018. Begin van het jaar lanceren wij onze eigen cider. Dit merk moet uitgroeien tot een guide-merk waarmee je als consument altijd weet dat je een goede cider krijgt. Het merk wordt uiteindelijk een verzameling van verschillende typen ciders en daarmee kan cider eindelijk een categorie worden.”

2018 wordt vast een mooi jaar!
Geniet ervan, en vooral niet met mate!

Happy 2018 AW

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#nywensen