Een feestelijk kookboek viel op de mat: Voer voor Vrienden. Schrijver en columnist Eva Posthuma de Boer schreef het. Tussen het schrijven door kookt ze graag: de keukentafel is het hart van Eva’s huis en zelden onbevolkt.

Voer voor Vrienden: samen genieten

Samen om de tafel, schalen vol eten, flessen die rondgaan, verhalen, grappen en zielenroerselen die worden gedeeld: daar worden we gelukkig van! Maar hoe zorg je ervoor dat je als kok ook deelt in die feestvreugde, en vul je die schalen ondertussen met de meest heerlijke gerechten? Hoe stel je een menu goed samen, welke smaken passen bij elkaar, hoe maak je het geheel niet te zwaar, maar bovenal: hoe plan je het allemaal zo in dat je zelf niet alleen maar zwetend achter het fornuis staat?

“In dit boek heb ik mijn liefste, beproefde menu’s voor zulke gelukzalige etentjes verzameld”

Complete menu’s en ‘weetjes’

In Voer voor Vrienden deelt Eva voor elk van de seizoenen vier complete menu’s: 16 in totaal dus. Ieder menu bestaat niet alleen uit een voor- hoofd- en nagerecht maar begint met een gezellig en makkelijk te bereiden borrelhapje. Een borreluurtje is immers meestal het begin van een avondje genieten met elkaar. De recepten (allemaal voor 6 personen) zijn aangepast aan de seizoenen in elk seizoen is er ook een vegetarisch menu opgenomen. In Voer voor Vrienden geeft Eva bij de recepten tips en deelt ze korte anekdotes en ‘weetjes’. Hoe een verse haring er uitziet bijvoorbeeld, of hoe een sinaasappel smaakt. Aan een geslaagd diner gaat een juiste planning vooraf. Ook daarin wordt aandacht besteed in Voer voor Vrienden. Kort beschrijft Eva bij elk menu chronologisch de stappen die voorafgaan en de zaken die tijdens het diner nog moeten gebeuren. Dat laatste zijn er natuurlijk zo min mogelijk!

Voer voor Vrienden Planning

Wijnadviezen door Harold Hamersma

Bij een fijne maaltijd met vrienden hoort natuurlijk een mooie wijn. Hoe leuk dan ook dat elk menu in Voer voor Vrienden is voorzien van een wijnadvies. En dat wordt niet zomaar uit de mouw geschud: niemand minder dan Harold Hamersma heeft er zijn hoofd over gebogen. Geen reclame voor bepaalde wijnhuizen of -merken, maar ‘een niet al te droge Duitse Riesling’ of ‘een licht gekoelde Beaujolais’. Op een leuke beknopte manier leert je ook dat je af moet blijven van al te goedkope Vinho Verde en wat gezouten pinda’s doen met een wijn.

voer voor vrienden

Heldere recepten en handige indeling

Alle recepten in Voer voor Vrienden zijn voorzien van sfeervolle aantrekkelijke foto’s. Achterin is een register opgenomen zodat je makkelijk de recepten en ingrediënten kunt terugvinden. Daar vind je ook alle recepten in een onder verdeling naar borrel, voor, hoofd, bij en na. Dus je kunt zelf ook nog een beetje experimenteren tussen de verschillende menu’s. Kortom: Voer voor Vrienden is een erg leuk kookboek met heldere recepten en een heel handige indeling.

LINKS:

Voer voor Vrienden koop je makkelijk en snel bij Bol.com

Meer kookboeken op Anne-Wies.NL? Klik hier 

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Voer voor Vrienden kreeg ik thuisgestuurd door Uitgeverij Unieboek Het Spectrum

#kookboek