Dat Italië een grote diversiteit aan wijnen produceert weten we. We kennen vast allemaal wel de Barbera’s, Barbaresco’ en Chianti’s. Maar een ‘Falerno del Massico’? Heb je daar wel eens van gehoord? Vitis Aurunca ging ermee aan de slag. 

Deze DOC Falerno del Massico ligt vlak bij Napels in de provincie Caserta, Campanië. Door de vulkanische bodem en de nabijheid van de Tyrenische zee heeft het gebied een heel eigen microklimaat dat bijzonder mooie wijnen kan opleveren. De DOC-classificatie heeft dit gebied in 1989 gekregen, maar mooie wijnen werden er onder de naam Falerno al veel eerder geproduceerd.

campania

Bacchus en Falerno

Een legende vertelt het verhaal van Bacchus, de god van de wijn, die op een dag neerdaalde in de heuvels van de berg Massico. Daar ontmoette hij de arme, oude boer Falerno. Ondanks zijn armoede en het afschrikwekkende uiterlijk van de god deelde Falerno zonder te twijfelen met hem zijn sobere maaltijd. Als dank veranderede Bacchus zijn beker melk in een heerlijke wijn waarvan ze samen genoten. Toen Falerno wakker werd uit een diepe slaap was zijn land omgetoverd tot een bloeiende wijngaard. De wijn ‘Falernum’ was geboren.

Voor ‘vier’ een Falernum

Echte bewijzen dat de wijn al in de oudheid bestond en dat de kwaliteit heel hoog was zijn gevonden in de ruïnes van het oude Pompeii. Op de muur van een bar vond men een prijslijst met de tekst: ‘Voor één munt kun je wijn drinken, voor twee drink je de beste, voor vier een Falernum’. Deze eerste Falernum-wijn was een witte, gemaakt van het druivenras falanghina. Hoewel de Romeinen tijdens hun tochten door Europa de wijn beroemd maakten, is hij in de vergetelheid geraakt.

Vitis Aurunca

Gelukkig sloegen enkele jonge gepassioneerde landbouwkundigen en wijnboeren de handen ineen en zetten de ‘falerno-wijn’ weer op de kaart. Ze richtten het wijnbedrijf Vitis Aurunca op, gespecialiseerd in de wijnen met de DOC Falerno del Massico en plantten in 2007 hun eerste druivenstokken. Diverse studies, veelal in samenwerking met de universiteit van Napels, gingen daaraan vooraf. Oude druivenrassen worden, met respect voor de omgeving, op een moderne manier behandeld. Maar voordat er wordt gegrepen naar nieuwe technieken wordt er uitvoerig onderzoek gedaan naar wat er al bestaat en hoe je daar het best mee om kunt gaan. Innovatie en traditie gaan hand in hand.

logo-vitis-aurunca-150x150-1

Vol, rond en fris

Ik proefde twee wijnen van dit jonge bedrijf. De AGNESE Falerno del Massico Bianco DOC is gemaakt van de druif falanghina. Hij is licht goudgeel van kleur en heeft een frisse neus met abrikoos en citrusfruit. Ook in de mond is hij lekker fris met naast het fruit iets van anijs. Hij elegant, vol en rond en heeft in de afdronk een prettig bittertje. Een heerlijke wijn bij (zee-) vis en schaal- en schepdieren maar ook als aperitief met wat antipasta of een wat jongere kaas een aanrader.

falernobianco Vitis Aurunca

Zomaar genieten

De MARIELLA Falerno del Massico Primitivo DOC is gemaakt van het druivenras primitivo, aangevuld met een kleine hoeveelheid lokale barbera druiven en rijpte 12-18 maanden op nieuwe eiken vaten. De wijn is donkerpaars van kleur met in de neus veel donker fruit en tabak. In de mond is hij lekker sappig met ronde, rijpe tannines en een zoete kruidigheid. Deze MARIELLA is lichter dan ik op basis van de geur had verwacht. Van deze wijn kun je ‘zomaar’ genieten met wat oudere kaas, maar hij is tevens inzetbaar bij veel gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een runderstoofpotje, een pastaschotel met (niet te pikante) blauwe kaas, wildschotels of een biefstukje van de grill.

falernorood Vitis Aurunca

Deze ‘Falerno-wijnen’ : koop je bij VitisAurunca.nl