Tijdens de 11e editie van ViniBio in Amsterdam, georganiseerd door Ghislaine van Melman Communications, ging Jeroen Vonk op zoek naar de trends en hoogtepunten. Hij deed dit in 90 minuten. Waarom? Omdat het maken van keuzes soms een goede focus biedt en een uitdaging is. Het was een uitdaging voor hemzelf, maar ook voor de importeurs en wijnmakers, merkte hij op.

Wat is ViniBio?

Vinibio is het grootste proeverij-evenement voor biologische, biodynamische en natuurlijke wijnen in Nederland. Meer dan 30 importeurs en internationale wijnproducenten hebben deelgenomen aan dit evenement. De groeiende markt voor biowijnen maakt dit één van de meest aantrekkelijke evenementen voor zowel bestaande als nieuwe wijnliefhebbers die de bijzonderheden van biowijnen willen ontdekken.

Welke trends en highlights waren er in het kort

In het kort kun je de trends en highlights opsommen in de volgende punten:

  • Biodynamische champagnes die daadwerkelijk zo gecertificeerd zijn
  • Lagere dosages in champagnes voor meer structuur, smaak en energie
  • Meer klassieke stijl in natuurwijnen
  • Ratafia is de hit van dit moment
  • Doordrinkbare, schone, zuivere en energieke wijnen maken en drinken
  • Wijnen die buiten de wijnwetgeving om worden gemaakt om de beste wijnen te produceren, bio en biodynamisch
  • Droge stijl wijnen uit gebieden die bekend staan om zoete wijnen
  • Natuurwijn is niet alleen maar funky en gek, maar juist fris, puur en sappig
  • Importeurs kiezen steeds vaker voor een persoonlijke selectie van wijnen en verkopen alleen wat ze zelf lekker vinden
  • Biologische wijnmakers uit de hele wereld zijn op zoek naar importeurs

Pierre Ache Wijnen

Tr Wines – Tokaj 2018

Heerlijke droge Tokaj, een gebied dat voornamelijk bekend staat om haar zoete stijl wijnen. Deze wijn is prachtig droog en deed me denken aan een Fino, maar dan met de Tokaj nuances: bloemig, ziltig met een hint van krenten, maar dan droog. Echt prachtig, dit wordt zeker een trend voor de komende tijd!

Champagnist

Chelou – Un coin sur terre

Een mooie frisse stijl, kruidig maar toch mooi fruitig, oranje maar niet te scherp of stevig, mooie highlight. Deze komt uit de Zuid-Rhône en is een blend van verschillende druiven (chenin, chardonnay, sauvignon, viognier, grenache, roussanne, petit manseng, muscat).

Noordman Wijnimport

Josmeyer – Chante Pinot Natural Sparkling

Spontaan vergist in de fles, deze wijn heeft een zeer frisse stijl, is energiek met veel fruit en fijne mineralen. Het is speels en serieus tegelijk, wat je doet glimlachen omdat het complexer is dan je in eerste instantie zou denken. Deze biodynamische wijn komt uit de Elzas en is gemaakt van gewurztraminer, muscat en pinot blanc.

JF Courtier en Vins

Tulipe Noire 2023

Dit is een zeer mooie Provence rosé die de herkenbare kleur van een Provence rosé heeft, maar met een veel kruidigere en intensere geur en smaak. Dit komt door de combinatie van tibouren, grenache en cinsault, waarbij vooral de tibouren de herkenbare geur en smaak geeft, volgens Jean Francois, die over deze highlight vertelde. Deze rosé is geschikt om zo te drinken, maar kan ook prima gecombineerd worden met verschillende gerechten. Het is de ultieme wijn waarbij een zonnetje erg prettig is.

Daxivin

Lelarge-Pugeot Tradition N.V. – Champagne premier cru AOC

Volgens Niels van Daxivin is een trend de natuurwijn in een klassieke stijl, drinkbaar en weg van funky dingen. Dit toonde hij aan met de Champagne van Lelarge-Pugeot Tradition N.V. Champagne premier cru. Een biodynamische champagne met meer meunier die een lekkere bite geeft, mooie bitters met een elegante structuur. Dit is een mooi voorbeeld van een biodynamische champagne die past bij deze trend.

ViniBio Jeroen 1

TuurlijkWijnen

La Guixera – El fantasma de la llibertat 2018

Volgens TuurlijkWijnen is de trend dat natuurwijnen pas op de markt komen als de maker ze na voldoende flesrijping goed genoeg vindt om te drinken. Een voorbeeld hiervan is deze wit/oranje wijn uit Penedes, een gebied bekend om de Cava, net als de druif waarvan deze wijn, La Guixera, gemaakt wordt: xarello.

De bodem waarop deze druif groeit, bestaat uit verschillende lagen mineralen, wat duidelijk te proeven is. Door de flesrijping is de wijn rond en elegant, een balans tussen witte frisheid en oranje structuur. De rondheid wordt ook versterkt door de oude wijnstokken. De mineralen zijn prachtig aanwezig, met verschillende lagen, van kalk en klei tot iets dat doet denken aan kimmeridge. Het was geweldig om dit te proeven en ik kijk ernaar uit om deze wijn opnieuw te proeven in een rustigere omgeving.

Clavelin

Ratapoil Plein poing 2016

Een prachtige wijn uit de Jura, dat volgens Jan van Clavelin echt een trend is in de wijnwereld. Jura ligt naast Bourgogne en is vooral bekend om zijn oxidatieve stijl wijnen. Echter, veel kleine wijnboeren produceren ook andere soorten wijnen. De prijs-kwaliteitverhouding in dit gebied is gunstiger dan bij de buren, waardoor dit gebied een trend is die zeker in de gaten gehouden moet worden.

De wijn die ik proefde was uitzonderlijk mooi, met heerlijke zuren en een bevredigende mix van reductief en oxidatief, prachtig fruit en een zeer lange afdronk die je nieuwsgierig maakt naar de verschillende lagen die je ruikt en proeft in deze wijn. Het is een zeer pure wijn, niet voor iedereen, maar daardoor juist ook leuk om te ontdekken.

Dat is ook een trend die Jan veel ziet: mensen willen steeds meer dingen ontdekken in wijn. We hebben dus twee trends te pakken!

Verkerk Wijnimport

Ca’ del Vent | Franciacorta Brut Nature “Route 66” 2019

Dit is een voorbeeld van een wijn die buiten de reguliere wijnwetgeving is geproduceerd met als doel de beste wijn te maken, zowel biologisch als biodynamisch! Volgens Mattijs Koornneef is dit een trend die vooral zichtbaar is bij de jongere generatie wijnmakers. Deze biodynamische wijn, gemaakt van 100% chardonnay met een tweede gisting in de fles, komt uit de Italiaanse regio Franciacorta. De wijn rijpt eerst 6 maanden op hout alvorens de tweede gisting plaatsvindt. Daarna rust de wijn nog 25 maanden sur latte en wordt gebotteld zonder dosage. Dit resulteert in een zeer elegante en verfijnde mousse met mooie appel- en peertonen, citrus, rozemarijn, tijm, aangevuld met hout, vanille, verse en gerijpte smaken die elkaar afwisselen, en een kruidige afdronk. Samen vormen ze een zeer spannend palet.

Wijnkoperij Au Paradis

Domaine Santamaria Tranoï Blanc 2022 IGP Île de Beauté/Corsica

Een erg frisse, fruitige en spannende Vermentino uit Corsica, met een mooie mineralenstructuur en rijpe fruittonen in een ziltig jasje. Zeer puur en energiek, waardoor je er meer over wilt weten, ruiken en proeven. Dit maakt me ook nieuwsgierig naar meer wijnen uit Corsica, een gebied waarmee ik zelf nog niet zo bekend ben.

Domaine Jérôme Galeyrand Chaumont 2021 Côte de Nuits/Bourgogne

Een jonge, maar toch perfect drinkbare Aligoté? Ja, dat kan, zoals bewezen door deze van Domaine Jérôme Galeyrand. Leuke naam ook, Jérôme, dat is tenslotte het Franse equivalent van Jeroen 🙂 Maar nu over de wijn. De Aligoté wijnen die ik tot nu toe heb geproefd, waren voornamelijk zuur en werden pas echt goed na enkele jaren op de fles. Dat is bij deze wijn niet het geval. Dit komt door het minimale ingrijpen tijdens het maken van deze wijn en de rijpheid van de druif, die beter naar voren komt door biodynamisch werken en klimaatverandering. Deze wijn is strak, fris en mooi fruitig. Hij geeft een spannende energie en mineraliteit in een zuiver en puur jasje. Echt heel mooi!

Domaine Jérôme Galeyrand Côte de Nuits Villages 2021 Côte de Nuits/Bourgogne

En dan de rode wijn van dit Domaine, een prachtige Pinot Noir van oude wijnstokken (1960) die een zeer mooie combinatie van vers en gerijpt rood fruit biedt, aangevuld met elegante vanille en kruidige tonen. De geur is super aantrekkelijk en blijft veranderen, net als de smaak. Het is echt een wijn om lang van te genieten. Heel erg bedankt, Joris, voor het laten proeven van deze twee wijnen van Domaine Jérôme!

Jeroen Vini Bio 2

Château de Mille

Château de Mille blanc 2022

Een speciale wijn uit Luberon (Frankrijk) die gemaakt is van 70 jaar oude wijnstokken van clairette, ugni blanc en vermentino. Deze wijn heeft een mooie structuur, het is fris, fruitig en mooi afgerond. De bijzondere mix ontstaat door verschillende vormen van vinificatie: een deel wordt verwerkt in roestvrij staal, betonnen eieren, oude houten vaten en een deel in amphora’s. Het is een jonge wijn die het beste jong gedronken wordt en maximaal 5-8 jaar bewaard kan worden.

Kortegarde Wijn

Casa Los Frailes Monastrell Rouge 2021 Valencia Spanje

Doordrinkbaarheid is een trend hier. Monastrell, in Frankrijk bekend als mourverde, wordt vaak beschouwd als een zware wijn. Deze Monastrell van Casa Los Frailes is echter totaal anders. Het is lekker sappig met rijp rood fruit, maar zonder dat het te zoet wordt. Het is fris, kruidig en goed doordrinkbaar.

Château de Sannes 1603 Sannes Rosé 2022 AOP Luberon Frankrijk

Dit is een fijne doordrinkbare rosé met een aangename kruidigheid en elegantie. Het heeft mooie framboos- en aardbeientoetsen met een frisse en kruidige afdronk. Daardoor is deze rosé ook uitstekend te combineren met mooie gerechten.

Fattoria Lavacchio Cedro Chianto Rufina 2019 DOCG Toscane Italië

Rufina staat voor het laten rusten van de wijn. Dit gebeurt in grote vaten om de wijn te laten rusten en ervoor te zorgen dat deze optimaal op smaak is voordat hij wordt verkocht. Dit is een trend die je vaak ziet: de wijn pas verkopen als de wijnmaker het zelf goed genoeg vindt. Deze wijn heeft een warme gloed die elegantie en spanning geeft met veel rood fruit. De elegantie wordt benadrukt door subtiel hout en kruidigheid.

Sommelier Wijnen

BertramBaltes Ahrweiler Spätburgunder 2019 Ahr

Mooie expressie van een typische Spätburgunder uit de Ahr. Geniet van heerlijke aardse tonen, mooi rood fruit, structuur met zachte tannines en een mooie afdronk. Het is een jonge frisse wijn met mooie rondingen, die super fijn doordrinkbaar is.

De Geluksdruif

Comte Abbatucci – Faustine vieilles vignes 2021

Heel bijzondere rode wijnen zijn afkomstig uit Corsica, met rijpe tonen en verfijnde complexiteit. Ze zijn biodynamisch geproduceerd, met mooie pure smaken en elegantie.

Brederode Wijnkopers

Castel Oualou Lirac Réserve Fût de chêne 2019

Dit is een top voorbeeld van een wijn die lekker eigenwijs is. Op het etiket mocht geen fancy kasteel met torentjes staan, dat zou te veel op een chateau lijken en dat is een no-go. Deze wijn komt uit Lirac, een super mooie stek tegenover Chateauneuf du Pape. Gemaakt met de GSM blend, grenache, syrah en mourvèdre, heeft deze wijn een stevige body, met ingemaakt fruit en een chique diepte.

Jeroen vini bio 3

Charles Frey Macération

Een heerlijke biodynamische Gewürztraminer. Een klein beetje riesling (10%) geeft de wijn een mooie rijpheid en fruitigheid. Prachtige kleur en lekker aromatisch. Het is een mooi voorbeeld van hoe een biodynamische Gewürztraminer kan zijn.

Charles Frey Riesling Grand Cru Frankstein 2019

Heerlijke rijpe Grand Cru Riesling die, ondanks zijn jeugd, zeer goed te drinken is. Een klein beetje benzine, rijpe perzik, en gedroogde en verse appel en peer. Uitstekend gemaakt!

Charles Frey Pinot Noir Quintessence 2020

Dit is een prachtig voorbeeld van Pinot Noir uit de Elzas, afkomstig van de granieten hellingen op de Grand Cru Frankstein. Het resulteert in een lichte stijl met een mooie structuur, een volle body en zachte, elegante tannines, aangevuld met fruittonen en toast.

Pacheco Pereda

Pacheco Pereda Estirpe Organic 100% Malbec 2022 Agrelo, Mendoza

Dit is een mooie biologische Malbec uit Argentinië, precies zoals je een Malbec zou willen. Stevig en toch zacht, met aanwezige tannines en zachte zuren, verpakt in een elegante stijl. Het heeft mooi rood fruit, zowel vers als gerijpt, met een kruidige afdronk. De wijnmaker is nog op zoek naar een importeur in Nederland. Na het proeven van deze uitstekende wijn, zal dat waarschijnlijk niet lang meer duren.

Anfors Imperial

Massa Vecchia Toscana Rosato 2020 IGT Toscana

Rosé aan de diepe kant die heerlijk rond en sappig is, met rijp rood fruit, aardbei, kers en veel kruiden en specerijen. Spannend en plezierig. Beetje stallig maar super prettig en zeker niet te veel dat het richting brett gaat. Aanrader voor de zomer om lekker gekoeld te drinken.

Luis Pérez – El Muelle de Olaso – Vino de Pasto – 2022

Dit is een prachtig voorbeeld van een droge wijn gemaakt van palomino fino, bekend van de sherry, maar dan onversterkt. Het is gewoon een witte wijn. Wat een prachtige combinatie van geuren en smaken die herkenbaar zijn van een Fino maar dan lichter. Bloemig, kamille, appel, peer, kruiden; heerlijk zacht en makkelijk drinkbaar. Dit moet je echt proberen.

Dis Donc Champagne

Champagne Marie Copinet – Blanc de Blancs, Brut Cuvée Leonard – Millésime 2013

Dit is een prachtig voorbeeld van een biodynamische champagne vol elegantie. De heerlijke fijne mousse en de combinatie van fruit, toast en brioche maken het echt een feest in je glas.

Maxime Blin – Nos Moments Carte Blanche

Dit is het perfecte voorbeeld dat een lagere dosering meer smaak en structuur geeft. Het is gemaakt van meunier (85%) en pinot noir (15%). De elegantie van de pinot noir is goed merkbaar, evenals de structuur van de meunier. Door de lagere dosering heeft deze wijn meer pit en een diepere smaak..

Vincent Couche Ratafia de Chardonnay

Ratafia is de hit van dit moment. Het is perfect als aperitief gemixt met tonic maar ook heerlijk te combineren met verschillende kazen. Door de ratafia ongekoeld, gekoeld of met een ijsblokje te schenken kun je het zelfs combineren met verschillende kazen op hetzelfde moment: je pakt 3 glazen en schenkt hier de 3 bereidingen in.  Makkelijk, speels en erg lekker!

Deze Ratafia de Chardonnay van Vincent Couche is heerlijk warm door de specerijen. Lekker zoet en stroperig maar niet te zoet, mooie tonen van honing, perzik abrikoos, appel en een beetje citrus.

Jeroen Vini Bio 5

Wat is Ratafia?

Deze Ratafia komt uit de Champagne-regio in Frankrijk en is gemaakt met druivenmost en ‘marc de champagne’ (een druivenbrandy). Het is een likeur of versterkte wijn die op verschillende manieren kan worden bereid. Ratafia staat bekend om zijn zoete smaak en een alcoholpercentage tussen 16 en 22%.

De bereiding van Ratafia omvat:

  • Druivenmost: De basis van Ratafia is druivenmost, het sap van ongeperste druiven. In sommige recepten worden ook andere vruchten gebruikt, zoals kersen of abrikozen.
  • Suiker: Suiker wordt toegevoegd om de Ratafia zoet te maken.
  • Kruiden en specerijen: Verschillende kruiden en specerijen worden gebruikt om Ratafia te aromatiseren, zoals kaneel, nootmuskaat, anijs, vanille, en laurierblad.
  • Alcohol: Alcohol wordt toegevoegd om het gisten te stoppen en de Ratafia te conserveren. Dit kan wodka, brandy, of een andere neutrale alcohol zijn.

Conclusie van een bliksembezoek aan Vinibio

Het was zeer boeiend om in korte tijd mezelf, de importeurs en de wijnmakers uit te dagen door op zoek te gaan naar de trend of highlight die ze mee hadden gebracht. Deze uitdaging resulteerde in dynamische gesprekken waarbij de focus duidelijk was. Het is interessant om de verschillende trends in de gaten te houden en te zien wat ze komende zomer en daarna zullen doen. Ik wil alle importeurs en wijnmakers bedanken voor het aangaan van deze uitdaging met mij. Speciale dank aan Ghislaine van Melman Communications voor het organiseren van Vinibio en het uitnodigen.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Jeroen Vonk schrijft persoonlijke verhalen en maakt zo op een heldere manier connectie met wijn als ‘wineconnector’ via vinovonk.comOp instagram doet hij verslag van diverse wijnen. Lees hier de artikelen van Jeroen.

#Jeroen