Tijdens de 10e editie van  ViniBio, zoals elk jaar weer perfect georganiseerd door Melman Communications, vond een boeiende masterclass plaats. Laurens Hartman van de Griekse Karanika Winery was overgevlogen en presenteerde enkele van zijn (met name mousserende) wijnen. Ed Carper* was erbij voor Anne-Wies.NL en deed gelijk ook een rondje ViniBio.

Karanika Winery

Karanika Winery is een familiebedrijf dat ligt in Amyndeon in het uiterste noordwesten van Griekenland. De winery is eigendom van Laurens M. Hartman – Karanika, zoon van een Griekse moeder en een Nederlandse vader, en Annette van Kampen.  Na jarenlang in Nederland in managementfuncties gewerkt te hebben gooiden zij in 2004 het roer om en vertrokken naar Griekenland met als doel mousserende wijnen te produceren, gemaakt volgens de methode traditional en van de hoogste kwaliteit.

KARANIKA Laurens Annette in wijngaard

KARANIKA – Laurens en Annette in wijngaard. Foto: Karanika.com

Het terroir

Het bedrijf bevindt zich op zo’n 700 meter boven zeeniveau, door de berg Vermio afgesloten van de invloed van de Egeïsche Zee. Daarmee is het klimaat continentaal, enigszins gematigd door de invloed van vier meren, waarvan het Vegoritis-meer het grootste is. Amyndeo heeft het koelste klimaat van alle wijnproducerende regio’s van Griekenland. De bodem bestaat voornamelijk uit zanderige klei rond Xinonero, op de hellingen ten westen van Amydeon, en zanderige leem rond Ayios Panteleimonas, op de vlakte net ten westen van het Petronmeer.

KARANIKA wijngaard

KARANIKA – de wijngaarden. Foto: Karanika.com

Voor de mousserende wijnen van Karanika is vooral de kalkgrond van belang in het oude ‘Ampelotopi’ gebied in Levea. Hier heeft men 7 hectare xinomavro en assyrtiko aangeplant. Deze witte bodem met een onderlaag van mergel heeft een bijzonder hoog calciumgehalte, vergelijkbaar met de bodem in de Champagne, wat resulteert in lage pH-waarden voor de druiven en daarmee een frisse zuurgraad in de wijnen. Domaine Karanika experimenteert met druiven uit de 7 verschillende dorpen in de appellation om tot een perfecte wijn te komen: Amyndeo, Agios Panteleimonas, Petres, XinoNero, Levea, Pedino en Aetos.

KARANIKA fles

Foto: Karanika.com

Biologisch en biodynamiek

De wijngaarden van Karanika zijn organisch gecertificeerd. Maar Laurens en zijn team gaan verder: er wordt gewerkt volgens Maria Thun’s biodynamisch kalender in the winery en de wijngaard. Zo vindt de dégorgement van de wijnen plaats op ‘bloemendagen’, net na volle maan, wat een goede invloed heeft op de mousse. Op dat moment is de mousse rustig en verliest het minst aan kracht.

Er wordt met de hand geoogst en er wordt zo min mogelijk sulfiet gebruikt. Perswijn wordt niet gebruikt, uitsluitend de afloopwijn, om een zo zuiver mogelijke wijn te verkrijgen. De fermentatie is temperatuur gecontroleerd en er volgt een lange rijping op de lees van minimaal twee jaar. Biodynamische gist uit de Champagnestreek wordt gebruikt voor de tweede vergisting op de fles. De flessen worden met de hand sur pointe gebracht.

Het bedrijf is niet biodynamisch gecertificeerd, maar men werkt wel zoveel mogelijk volgens die principes. Er worden homeopathische sprays gebruikt in de wijngaard en wordt aromatherapie (etherische oliën, oregano, sinaasappel, paardebloemen valeriaan en kamillethee) om op de bladeren te spuiten. Er wordt compost gemaakt van druivenschillen, hooi, paardenmest, zeolite(een mineraal) en kruiden.

Karanika werkt samen met het Oenologisch Instituut van Champagne (IOC) waarbij de gegevens van het resultaat van de toegepaste productiemethode worden gedeeld.

Karanika, de proeverij

Xinomavro 2020
Een stille rode wijn. Licht robijnrood van kleur, rood fruit in de neus en in de smaak, tannine iets grippy, medium body, medium smaak, blijft wat hangen. Leuke wijn.

Cuvée Rosé Brut 2021
xinomavro 95% limniona 5%, 4gr suiker. 16-19 graden Celsius fermentatie temperatuur, 12 maanden sur latte pH 2,92 TA 7,46 mg/l 11,5 % alcohol.  Bloemig en rood fruit, iets grove mousse, fris zuur, medium body, medium- lengte.

Cuvée Spéciale Extra Brut 2020
90% ongeënte xinomavre en 10% assyrtiko, 18-22 graden Celsius fermentatie temperatuur, 12 maanden sur latte, pH 2,83, 11,5 %  alcohol. Lichte brioche en iets boers in de neus, en frisse mousserende wijn met iets grove mousse, medium smaak en lengte.

Extra Cuvée de Reserve brut nature
54 maanden sur latte. Fijne mousse, citroengele kleur, citroen en brioche in de neus, frisse wijn (TA 6,19) brooddeeg en wat bitters in de smaak, medium (+) smaak en lengte.

Cuvée Prestige Extra brut 2017
48 maanden sur latte, in barrique gefermenteerd en dan 12 maanden gebleven , 70% assyrtiko en 30% xinomavro. Goudgeel. In de neus ook vanille en brioche. Veel smaak en lengte. Wat ronder, iets minder strak. Mooie wijn1

wijnen Karanika ViniBio

Vini Bio

Het was gezellig druk en leuk om zo weer zoveel bekenden tegen te komen. Maar liefst 31 stands met wijnen waren er te bezoeken uit uiteenlopende, voornamelijk Europese,  wijnlanden. Ik heb zo’n 70 wijnen geproefd waarvan ik de wijnen die mij het meest aanspraken hieronder kort deel.

Rouges Queues, rode Maranges 2018, veel smaak wel iets grippy tannine.
Daxivin

Domaine Francoise André, Savigny  les Verglesses 2018 : Veel smaak van vanille, perzik, en gele appel en goede lengte, mooie wijn. En van hetzelfde domein een Pommard Les Vaumuriers 2019, sappige wijn, fris rood fruit, zachte tannine, een fijne wijn.
Albrecht&Janssen

Priorat 90 minutes, Trossos del Priorat 2021, Krachtige wijn met toch voldoende frisheid.
Anfors Imperial

Spätburgonder dry 2019, Ortswein, Mooie neus van rood fruit en vanille, veel smaak en een goede structuur, klein beetje grippy, veel lengte. En dan de Lemberger van dezelfde wijnmaker: goede structuur, veel smaak, fijne wijn.
BioWeingut Bruker

Saint Lucide, AOP Luberon, 90% syrah en 10% grenache, 70 jaar oude stokken, 21 maanden houtrijping. Mooie kruidige, sappige wijn, niet te zwaar, veel lengte. En ook de Château de Mille blanc 50% clairette en 50% ugni blanc, 9 maanden eiken, bijzonder mooie wijn.
Château de Mille

Vincent Couche Elegance Extra Brut, 80% pinot noir, 20% chardonnay. Veel smaak, fijne mousse, een topper.
Dis Donc Champagne

Weingut Leo Aumann, pinot noir, ried Bockfuss (single vineyard), zweigelt, verfijnde smaak, mineraal (natte steen), vanille, rood fruit en zwarte pruimen, mooie wijn.
Advantage Austria

Muschbacher pinot noir2020, mooi rood fruit, vanille, toast en paddestoelen  in de neus en in de smaak. Mooie wijn.
Gerhard Schwartztrauber

Het was weer een mooie proeverij.
Ik kijk al weer uit naar volgend jaar!
Zet maandag 5 maart 2024 vast in de agenda!

 

*Registervinoloog Ed Carper was in 2020 ‘Vinoloog van het Jaar’, heeft WSET4 Diploma in de pocket en heeft ook zijn studie Weinakademiker afgerond. Met zijn wijnschool Carper Vinum geeft hij les en organiseert hij tal van proeverijen.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedInofFacebook

#EdCarper