Begin maart organiseerde Melman Communications voor de 8e maal Vini Bio, een unieke proeverij geheel gewijd aan, de naam zegt het al, biologische en biodynamische wijnen. Buitenlandse producenten en Nederlandse importeurs gaven acte de présence. Andrea de Leeuw* was erbij voor Anne-Wies.NL.

Coronavirus

Het is even spannend of Vini Bio wel doorgang zal vinden, want de wereld is in de grip van het Coronavirus en veel evenementen worden afgelast. De organisatie besluit dat Vini Bio door zal gaan, echter met wat maatregelen. Zo wordt men onder meer verzocht geen handen te schudden of elkaar gedag te zoenen. In de praktijk blijkt dat best tegennatuurlijk. Helaas heeft het uitbreken van het Coronavirus ook als gevolg dat wijnimporteur en Magister Vini Tjitske Brouwer (Vinoblesse, gespecialiseerd in bio-wijnen) niet aanwezig is om met haar masterclass deze mooie dag af te trappen. Zij is grieperig teruggekomen uit Noord-Italië en moet verstek laten gaan.

Masterclass en proeverij Pierre Ache

De masterclass wordt op het laatste moment ingevuld door Peter Hekers van Pierre Ache wijnen. Samen met wijnproducente Claire Leflaive van wijnhuis Clau de Nell geeft hij een mooie presentatie van de Loire als gebied en in het bijzonder de regio Anjou waar het wijnhuis zich bevindt. We proeven 6 wijnen van dit huis dat volledig biodynamisch werkt.

 1. Grolleau 2017 Val de Loire IGP (Anjou)
 2. Cabernet Franc 2017 Anjou
 3. Cabernet Franc 2016 Anjou
 4. Cabernet Franc 2015 Anjou
 5. Cuvée Violette 2017 Anjou
 6. Chenin Blanc Val de Loire IGP (Anjou)

De rode wijnen zijn elegant en gemaakt op fruit. Spannende wijnen met veel diepgang en lange finish. Mooi om drie jaargangen Cabernet Franc naast elkaar te proeven. De Chenin heeft een geweldige balans tussen rijp fruit (abrikoos) en fijne zuren (limoen). Op Decanter vond ik een interessant artikel over dit wijnhuis.

Vini Bio compilage

Op de proeftafels is een mooi assortiment wijnen te proeven: biologisch, biodynamisch en natuurwijnen, al zijn deze laatste hier in de minderheid.

Natuurwijnen bij Daxivin

Gelukkig is Marnix er van Daxivin met enkele mooie natuurwijnen zoals de Domaine d’Ici Là brut nature 2018. Deze wijn is een Blanc de Blancs uit Bugey, een gebied aan de uitlopers van de Jura, grofweg tussen Lyon en Genève. Hij is gemaakt van 100% chardonnay en volgens de methode traditionnelle. De druiven worden heel langzaam en heel zachtjes geperst, rijpen na de gisting gedurende vier maanden ‘sur lie’ in cuves en daarna nog 9 maanden op fles. Het is de eerste jaargang van de jonge wijnmakers Florie Brunet & Adrien Bariol. Een frisse, levendige en bloemige wijn met een mooie mineraliteit.

Een greep uit andere mooie wijnen op de proeftafels

Bij Pieksman proef ik een mooie Cassis blanc ‘Clos Ste. Magdeleine’, 2018, AOC Cassis. Bij Well of Wine vind je de champagnes van ‘Leclerc Briant’, zo elegant en met een heel fijne mousse en mineraliteit. Well of Wine heeft veel wijnen meegenomen. De Grüner Veltliner van ‘Mehofer’ is één van mijn persoonlijke favorieten. Harold Hamersma heeft deze eerder in zijn column de ‘lelijke liter’ genoemd. Een aanrader om eens te lezen!   Mylène Lonjaret van ‘Château du Cèdre’ staat er met prachtige Malbecs uit de AOC Cahors. Zij geeft in de middag een masterclass, waarover later meer. Wijnimport Scheveningen schenkt een geweldige Chenin Blanc ‘Château Soucherie’, 2016, AOC Anjou Blanc. Andere Wijn heeft een prachtige selectie oranje natuurwijnen uit Georgië. Hij heeft het druk bij zijn stand.

Masterclass Château du Cèdre

De uitstekend Engels sprekende Mylène Lonjaret, exportmanager voor Château du Cèdre, kiest ervoor om zonder powerpoint haar presentatie te doen. Dit doet ze met veel verve en elan.
De 4e generatie is nu verantwoordelijk voor het wijnlandgoed. Oorspronkelijk komt de familie uit België. Men bezit in Cahors 27 hectare aan wijngaarden verdeeld over 3 terrashoogtes, waarvan de meest complexe gelegen zijn op de hogere terrassen. De broers Jean Marc en Pascal vormen een uitstekend team. De eerste is verantwoordelijk voor de wijngaard, de tweede is de wijnmaker. Daarnaast is Pascal alom bekend als consultant voor andere wijnmakers. Houtopvoeding gebruikt men bij Château de Cèdre met mate: fruit is belangrijk en goede zuren. Er wordt biodynamisch gewerkt.

Het klimaat in Cahors is wel een ‘dingetje’: in 2017 ging 85% van de oogst verloren als gevolg van vorst in de maand april. In 2019 was dat 30%. Nu zorgt de mondiale opwarming ook voor de nodige problemen.

Proeverij Château du Cèdre

We proeven ‘Château du Cèdre’ 2016 en 2018 en ‘Cahors Extra-Libre’ 2016 en 2018. De laatste twee hebben een minder lange rijping, zijn eerder op dronk en op het fruit gemaakt. De vijfde wijn heet G-C (fonetisch: j’essaie). Dat kun je opvatten als  ‘trial wine’ (een probeersel). Of Grand Cru. Deze wijn komt van de oudste stokken (50-62 jaar) en rijpte 30 maanden op eiken. Een heel complexe en pure wijn! Hele, lage opbrengst, body en structuur en kan lang en goed ouderen. De 6e wijn is een Viognier IGP Côte de Lotte. Hij komt van een terroir van leisteen en is voor 20% op nieuw eikenhout opgevoed en voor 80% in RVS. De wijn kenmerkt zich door elegantie, frisse zuren en een lange afdronk.

Vini Bio Chateau du Cedre compilatie

Alle deelnemers van Vini Bio 2020 op een rijtje

 1. Vine2Wine
 2. WijnhuisAmsterdam
 3. PierreAcheWijnen
 4. VinumNaturale
 5. Daxivin
 6. Coenecoop
 7. WinesofSouthAfrica
 8. PieksmanWijnimport
 9. WeingutSeyberth
 10. Le Vineur
 11. Vinoblesse
 12. Wijnimport Scheveningen
 13. De Geluksdruif
 14. Well of Wine
 15. De Wijnengel
 16. Terra Argillosa
 17. Azienda Agricola Malacari
 18. Mercato Italiano
 19. Andere Wijnen
 20. Lekker Sapje
 21. Weingut Barth
 22. Bien Marie
 23. Noordman Wijnimport
 24. Exclusivithee

Organisatie Vini Bio: Melman Communications

*Registervinoloog® Andrea de Leeuw bezit de Sommelieroorkonde, is Wijnverteller bij Well of Wine, wijndocent bij het Wijninstituut en freelance beschikbaar voor wijnproeverijen en -advies. wijnstreken@ziggo.nl 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Andrea