Het is een heerlijke zomeravond als wij met vrienden bij Vineum een vorkje gaan prikken. Gelegen in het centrum van Rotterdam op een steenworp afstand van een van de drukste kruispunten blijkt de tuin van restaurant Vineum een oase van rust.  Op de loungebanken na zijn allle plaatsjes in dit groene paradijsje bezet. De sfeer bij Vineum is aangenaam. Wij voelen ons welkom.

logo-vineum-cafe-wijnbar-restaurant

footer-tuin Vineum

De vele tinten groen van de planten in de tuin vind je terug in het interieur. Het kleurgebruik straalt rust uit. (foto: Vineum)

Champagne in een coupe

Als aperitief kiezen wij een glas champagne. Die wordt bij Vineum in coupes geschonken in plaats van in een flûte. Onze gastvrouw vertelt dat deze door hen zelf geïmporteerde champagne zo het best tot zijn recht komt. Het is een blanc de blancs. Ik vind hem mooi, maar zou wat meer frisheid verwachten. Deze wijn heeft echter zeer rijpe tonen en veel zuur. Voor u die het begrip kent: een echte ‘Daanwijn‘. (Daan is een proefclubgenoot van mij die een voorkeur heeft voor zeer rijpe wijnen).

image

André Jacquart Blanc de Blancs Brut

Wijnkaart Vineum blijkt boek

De menukaart van Vineum doet ons watertanden, evenals de indrukwekkende wijnkaart. “We hebben, samen met De Librije, met deze kaart een belangijke prijs gewonnen: drie sterren in de Worlds Best Wine List 2015!”, vertelt onze gastheer.

vineum wijnkaart

Een indrukwekkende wijnkaart!

Het diner bij Vineum

We kiezen voor het 4-gangen menu van Vineum en, eigenwijs als wij zijn, kiezen we zelf de wijn erbij uit: Chianti Classico Brolio, Barone Ricasoli. Onze sommelier John zet er een proefglaasje van zijn keuze naast: Rosso di Montalcino Le Chiuse. Ook mooi!

Amuse van nieuwe haring en biet. bij Vineum

Amuse van nieuwe haring en biet.

Onze keuze bij het voorgerecht, op perfecte temperatuur (iets gekoeld) geserveerd. bij Vineum

Onze keuze bij het voorgerecht, op perfecte temperatuur (iets gekoeld) geserveerd.

Voor: Tartaar van zeebaars met sashimi van tonijn, bereidingen van komkommer, avocado, mango met rode peper en sesam kletskop. Jammie! Bij Vineum

Voor: Tartaar van zeebaars met sashimi van tonijn, bereidingen van komkommer, avocado, mango met rode peper en sesam kletskop. Jammie!

We vervolgen de avond met een prachtige Chianti Classico. Heel goed passend bij de twee volgende gerechten. Bij Vineum

We vervolgen de avond met een prachtige Chianti Classico. Heel goed passend bij de twee volgende gerechten.

image Vineum

Tagliatelle met verse truffel, room, rucola-cress en “Parmezaanse” kaas.

image

Gebraden “Poulet des Landes” borst met een korst van macadamianoot, gnocchi’s van mais, postelein en romige saus van morilles.

image

Diverse Europese kazen met garnituur. Wij gaan voor de proeverij van wijnen bij de kaasjes. Hoewel heel spannend vinden wij unaniem de eerste twee minder goed gaan bij de kaas. Beiden te droog. De recioto en port daarentegen zijn heerlijk. Sommelier John ons trakteert ons daarnaast op een extra proefglaasje Riesling Spätlese. Ook die is mooi!

 

Restaurant Vineum, Eendrachtsweg 23, 3012 LB Rotterdam T: 010 720 09 66

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!