Door de coronacrisis zijn tal van horeca- en wijnevenementen afgelast. Toch komen Jaqueline Smit (Dis Donc) en Jasper Tasseron (Champagne Moutardier) juist nu met een nieuw initiatief: Vignerons du Terroir. Een kleinschalige champagnebeurs die maandag 26 oktober voor het eerst plaatsvindt.

“Het is pas crisis als de champagne op is”

Dat is toch wel hét motto van champagne-importeurs Jaqueline Smit en Jasper Tasseron. Samen droomden ze van een unieke champagnebeurs waar de focus ligt op kwaliteitschampagnes van kleinere familiewijnhuizen. Maandag 26 oktober is het zover en is de eerste editie van Vignerons du Terroir. Locatie: Wijn- en eetbar Most in Utrecht.

Kleinschalige importeurs

Bij Vignerons du Terroir proef je uitsluitend hoge kwaliteit champagnes van kleine champagnehuizen. Elk champagnehuis heeft zijn eigen identiteit, net als de focus van de verschillende importeurs. Zo ligt de focus van het familiebedrijf Champagne Moutardier vooral op de druif Meunier. Geen makkelijke druif, die een lange rijpingsperiode nodig heeft maar dan ook fantastische champagnes weet op te leveren. Jaqueline Smit van DisDonc zoekt in de verschillende regio’s in de Champagnestreek de pareltjes op. Zo importeert zij champagnes van 9 families waarbij elke regio én elke familie zijn eigen stijl heeft. Deze eerste editie zijn er vijf importeurs aanwezig: L’Atelier du Champagne, De Wijntherapeut, Le Vineur, Dis Donc en Champagne Moutardier. Samen laten ze ruim 40 champagnes proeven. De beurs richt zich zowel op vakprofessionals (sommeliers, inkopers en horeca- en winkeleigenaren) als wijnliefhebbers.

Champagnes Vignerons du terroir

Enkele pareltjes van de deelnemende importeurs. Vlnr champagnes van DisDonc, Champagne Moutardier, L’Atelier du Champagne, Le Vineur en De Wijntherapeut.

Coronaproof

Wijn- en eetbar Most is een ruim opgezette zaak, maar vanwege de corona-maatregelen is ervoor gekozen de dag te verdelen in verschillende tijdsblokken. Elk blok is er ruimte voor maximaal dertig bezoekers. Professionals zijn tussen 11.00 en 17.00 uur welkom in blokken van twee uur. In de avond krijgen dertig wijnliefhebbers exclusief toegang tot Vignerons du Terroir. En er zijn meer maatregelen genomen. Zo wordt een route uitgezet waarbij de 1,5 meter in acht wordt genomen, is het dragen van een mondkapje verplicht (behalve tijdens het proeven uiteraard) en wordt er gebruik gemaakt van gepersonaliseerde glazen en spitons. Meer informatie over de maatregelen is te vinden bij de FAQ op de website.

Wijn- en eetbar Most

De proeverij vindt plaats bij Wijn- en eetbar Most aan het Brusselplein in Utrecht-Leidsche Rijn. Een super handige locatie want Most is uitstekend te bereiken met OV. Vanuit Utrecht Centraal ben je in 5 minuten bij station Leidsche Rijn en 2 minuten later wandel je binnen bij Most. Liever met de auto? Parkeren kun je volop en is gratis.  Wijn- en eetbar Most zorgt tijdens de proeverij voor een hapje naast de champagnes. Tijdens de perslunch kregen we een voorproefje en dat was alvast genieten met een grote G!

Wijn en eetbar most 2

Kortom: maandag 26 oktober wordt een dag met een gouden randje! Wacht niet te lang met bestellen van tickets, want vol=vol!  🥂Meer informatie en bestellen van tickets: www.vignerons-du-terroir.com

🥂🍇🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!