Op zondag 1 oktober vond de jaarlijkse proeverij ‘Vignerons du Terroir’ plaats in het sfeervolle Gasthuis Leeuwenberg in Utrecht. Deze Vignerons zijn onafhankelijke champagneproducenten met een eigen authentieke stijl met de smaak van hun Terroir. Caroline Cocheret bracht een bezoek.

“Nederlandse importeurs laten je kennismaken met champagnes
van kleine wijnfamilies die wijnen van grote kwaliteit maken”

Masterclass Champagne & Spijs

Alvorens te gaan proeven neem ik deel aan een masterclass Champagne & Spijs, verzorgd door de Nederlandse Champagne Ambassadeur Anja Vondenhoff. Bij een glas Maxime Blin Carte Blanche Brut (€32,50, Dis Donc) proeven we vier stukjes sushi.

De wijn heeft 3 jaar rijping sur lie gehad en daardoor een enorme diepgang en complexiteit. Hij is gemaakt van 80% pinot meunier en 20% pinot noir. Meunier zorgt in deze champagne voor kracht en ruggengraat, de pinot noir voor het fruit.

Dan proeven we de combinatie met de sushi, een eenvoudige maki met komkommer. We proeven eerst de sushi, nemen een slokje champagne en proeven dan weer een stukje sushi. De sushi is licht en neutraal van smaak en kan niet op tegen de complexe smaken van de champagne.

Vignerons du Terroir champagne en sushi

Vervolgens proeven we dezelfde sushi, maar nu met een stukje gember. Het pittige karakter van de ingelegde gember brengt de smaak al wat dichter naar de champagne toe. Maar het laatste stukje sushi met gember én sojasaus matcht pas echt goed met de wijn. Door de toevoeging van umami (de sojasaus) sluit de smaak perfect aan bij de rijpingsaroma’s van de champagne. Heel leuk om op deze manier te experimenteren met smaken!

Vignerons du Terroir, de proeverij

Er staan meerdere importeurs op dit evenement, dus er zijn veel champagnes te proeven. Té veel om hier allemaal  te kunnen bespreken. Ik beperk me dan ook tot het mooie assortiment van Dis Donc, waar ook de wijn die gebruikt werd bij de masterclass, de Maxime Blin Carte Blanche Brut, vandaan kwam. De volledige lijst met aanwezige importeurs vind je hier.

Dis Donc champagnes

Eigenaresse Jaqueline Smit importeert uitsluitend champagne. In haar portefeuille maar liefst 10 producenten uit verschillende delen van de champagnestreek, allemaal biologisch en met respect voor de natuur gemaakt.

Vignerons du Terroir Jaqueline

Allereerst proef ik de Plenitude de Solemme Premier Cru, een klassieke blend van chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Extra brut zonder toegevoegde suikers. Mooi fris, een aangename zachte en elegante mousse, met aroma’s van pompelmoes en sinaasappel. (€45,-)

Daarna Henri Blin Rosé Brut uit de Vallee de la Marne, voornamelijk pinot noir met een beetje chardonnay en meunier. Mooi droog en fruitig, bosaardbeitjes en frambozen, aangenaam en heerlijk als aperitief. (€ 34,50)

Pouillon Grande Vallee is een champagne extra brut van 65% pinot noir, 15% chardonnay 20% meunier,  24 maanden gerijpt sur lie. Pouillon is een prachtig familiebedrijf, dat ik bezocht tijdens mijn laatste reis naar de Champagnestreek. Ze hanteren de ‘Methode Fabrice Pouillon’ waarbij uitsluitend met de natuurlijke suikers van hun eigen druiven wordt gewerkt. Alle wijnen hier zijn houtgerijpt (oud hout) en de reservewijnen rijpen volgens het solera-systeem. Geweldig om weer een keer een van zijn wijnen te kunnen proeven. (€ 54,-)

Vervolgens proef ik twee wijnen van Marie Copinet, vrouwelijke wijnmaakster van de derde generatie in een familiebedrijf. Allereerst de Blanc de Blanc Cote de Sézanne, 100% chardonnay van eerste persing, zacht, complex en elegant, minimaal 36 maanden gerijpt (€ 90,- magnum). De Caractère Rosé Brut Nature is gemaakt van 50% chardonnay, 30 % meunier (methode saignée) en 20% (rode wijn van) pinot noir, ook 36 maanden gerijpt. Karaktervolle rosé, fruitig en droog, met aroma’s van rode kersen en marsepein. (€43,50).

Tenslotte, als afsluiter, Ratafia Champenois, een dessertwijn van champagnedruiven die 5 – 10 jaar rijpt op eiken. Niet al te zoet, met de frisheid van citrus en de zoetheid van rozijnen. (€ 26,50)

Deze Ratafia en een aantal van de champagnes proef ik bij de kazen van het Kaasatelier. Dat levert zulke verrassende combinaties op, dat we spontaan besluit om op korte termijn een champagne- en kaasproeverij te organiseren.

Vignerons du Terroir champagne en kaas Toost

Foto’s: Toost aan Tafel

Wordt vervolgd dus!

https://vignerons-du-terroir.com/Home/

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde).  Wijneducatienederland.nlLees hier alle artikelen van Caroline

#caroline