Op vrijdag 9 juni is het Word Verdejo Day. Een hele dag voor één druif? Jazeker! 9 juni is de dag waarop het veelzijdige karakter van de verdejo druif, en daarmee de wijnen die ervan worden geproduceerd, gevierd wordt.

Waarom een dag voor Verdejo?

Omdat het een oeroude druif is met een eeuwenlange historie. Een druif die eigenlijk helemaal was vergeten, min of meer per ongeluk werd herontdekt en toen over ongelooflijke talenten bleek te beschikken. Die talenten komen het allerbest tot uiting in de wijnen uit D.O. Rueda, de bakermat van verdejo.

6x de unieke verdejodruif

1. Oeroude druif
Er zijn bewijzen dat er al in de elfde eeuw ten zuiden van Valladolid, in de buurt van het plaatsje Rueda, witte wijnen van verdejo werden gemaakt.

2. Vergeten druif
In de negentiende eeuw verwoestte phylloxera, de kwaadaardige druifluis, ongelooflijk veel wijngaarden, ook in Spanje. Veel druivenrassen zijn daardoor verloren gegaan en daarmee in de vergetelheid geraakt. Dat overkwam verdejo ook. Maar…

3. Herontdekte druif
Marqués de Riscal is een beroemde wijnproducent uit Rioja. Dit buurgebied van Rueda heeft een grote naam als het gaat om rode wijn. De markies wilde echter ook een witte wijn in zijn assortiment en zocht de beste druiven daarvoor. Hij kwam in Rueda terecht, zag daar de vergeten witte verdejo en gaf het druifje een kans.

4. Talentvolle druif
Zo vond de markies verdejo als het ware opnieuw uit. Verdejo bleek niet alleen bestand tegen de extreme weersomstandigheden op de Spaanse hoogvlakte, maar leverde druiven met precies die eigenschappen die nodig zijn voor het maken van een tintelfrisse witte wijn met een volle, sappige, fruitige smaak.

5. Erkende druif
Doordat de wijnboeren in Rueda met hun verdejo een unieke wijn wisten neer te zetten, kreeg Rueda daarvoor de erkenning met een eigen D.O. voor witte wijn. Dat was in 1980. Inmiddels vormt verdejo al 50 jaar het gezicht van Rueda.

6. Toekomst druif
Voor zijn uitzonderlijke kwaliteit om zich in droge, hete zomers goed te kunnen ontwikkelen, wordt verdejo ook buiten Rueda aangeplant. Verdejo lijkt, dankzij zijn eeuwenlange ervaring op de barre Spaanse hoogvlakte, de klimaatverandering goed aan te kunnen. Logisch dat hij vooralsnog in Rueda de allerbeste wijnen geeft. Hier is de inheemse oerdruif verdejo tenslotte al meer dan duizend jaar thuis.

Rueda wijn scherm

Rueda Verdejo = Wereldwijn

Rueda Verdejo heeft wereldwijd veel fans omdat de wijnen heerlijk fris en opwekkend zijn: de mix van geurige verse vruchten als perzik, peer en citrusfruit met daarbij vers geplukte groene kruiden, verkwikkende zuren en een zacht mondgevoel. Met zo’n wijn kan je alle kanten op. Rueda Verdejo is niet alleen geweldig om mee te borrelen (met een heerlijke Spaanse serranoham erbij…) maar past ook heel goed bij sushi, sashimi, salades en lichte gerechten met vis, kip en groenten. Probeer Rueda Verdejo ook eens bij… oesters: je zult verrast zijn!

Rueda AW en ham

Verdejo = Rueda wijn

De wijngaarden waar de verdejo druiven in Rueda staan aangeplant liggen op de Spaanse hoogvlakte, de Meseta. Op 700 à 800 meter boven zee niveau krijgen de druiven overdag volop zon, maar ’s nachts koelt het sterk af. De gemiddelde temperatuur in het groeiseizoen blijft redelijk laag waardoor de druiven langzaam rijpen, sprekende aroma’s ontwikkelen én, heel belangrijk, hun frisse zuren behouden. Om die zuren te behouden worden de druiven in Rueda ’s nachts geplukt, als het nog koel is. Zo proberen de wijnboeren om de allerbeste Rueda Verdejo van te maken. En dat lukt ze aardig!

World Verdejo Wijnmakers Day

Op 9 juni wordt niet alleen een ode aan de druif zelf gebracht, maar óók aan de meer dan 70 wijnproducenten uit Rueda die zorgen dat we overal in Nederland een Rueda Verdejo kunnen bemachtigen. Op het terras, in restaurants, in wijnwinkels en supermarkten. Rueda Verdejo is echt overal. Een mooie reden om nog eens lekker te gaan zitten voor een fris glas Rueda Verdejo.

Geniet op 9 juni, World Verdejo Day, van een fijne Rueda Verjedo!
Met welke Rueda Verdejo ga jij World Verdejo Day vieren?

Volg Rueda Wijnen op Facebook en Instagram voor alle actuele informatie over het gebied en de wijnen.

Bron: persbericht

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook