Zaterdag 22 April 2023: World Earth Day. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement wordt stilgestaan bij de kwetsbaarheid van onze planeet en het belang deze te beschermen. Speciaal voor deze gelegenheid stuurde B-Liv een tweetal Chileense wijnen toe: B-Liv Sauvignon Blanc 2022 en B-Liv Rosé 2022. Hermen Jansen* dook in de materie én proefde de wijnen.

B-Liv

B-Liv is een label van VSPT Wine Group, één van de grootste wijnbedrijven ter wereld met merken als Gato Nero, Gran Reserva Tarapacá en Leyda. B-Liv is in het leven geroepen met als doel om op termijn het hele portfolio van VSPT volgens hoge duurzaamheidseisen te produceren. De wijnen onder het label B-Liv zijn gecertificeerd biologisch, veganistisch en klimaatneutraal.

B-liv World Earth day foto

Biologisch

De druiven voor de wijnen van B-Liv zijn biologisch verbouwd. Bij biologische wijnbouw worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Door de gunstige klimatologische omstandigheden is Chili uitermate geschikt voor biologische wijnbouw. Biologische wijnbouw draagt bij aan een gezonder ecosysteem en aan gezondere wijnen. Beter voor moeder natuur en beter voor ons dus.

Veganistisch

De wijnen van B-Liv zijn veganistisch. Veganistisch? Wijn wordt toch gemaakt van druiven – en druiven zijn toch per definitie vegan? Dat klopt, maar voor het klaren – het helder maken van de wijn –  wordt vaak gebruik gemaakt van dierlijke eiwitten. In het geval van veganistische wijn wordt dit het dierlijke eiwit vervangen door een plantaardig eiwit.

Klimaatneutraal

De wijnen van B-Liv zijn klimaatneutraal: de CO2-uitstoot is netto nul. De geproduceerde CO2-uitstoot wordt gecompenseerd en de impact op het milieu wordt zo klein mogelijk gehouden. Zo zijn de labels gemaakt van gerecycled papier, is de kurk composteerbaar en worden de wijnen gebotteld in lichtgewicht flessen. De slogan ‘Less trash & more flowers’ is geen loze belofte: stop je het label van de wijnfles in de grond, dan verschijnt na enige tijd een fleurige verrassing.

B-liv Earth day labels in aarde

B-liv Sauvignon Blanc 2022

De B-Liv Sauvignon Blanc is een witte wijn gemaakt van 98% sauvignon blanc en 2% chardonnay. De wijn is koel vergist op RVS, gevolgd door een rijping sur lie van 3 maanden. De citroengele wijn met groene zweem geeft aroma’s van citroen, limoen en groene appel. De wijn is fris, zuiver en ongecompliceerd met smaken van limoen, groene appel en een licht kruidig randje.

B-Liv Rosé 2022

De B-Liv Rosé is een rosé gemaakt van 57% syrah en 43% cabernet sauvignon. Het sap is verkregen via directe persing en is koel vergist op RVS. De bleek zalmroze wijn geeft aroma’s van citroen, grapefruit, perzik en rozenbottel. De wijn met een klein restzoetje (2,8 gr/l) en wat volheid (13,3% ABV) geeft smaken van grapefruit en rode bes en is prettig drinkbaar.

Conclusie

Of je nu groene vingers hebt of niet,
met de groene wijnen van B-Liv
heb je vrolijke, verantwoorde dorstlessers in je glas!

 

De wijnen van B-Liv zijn te koop bij Jumbo.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedInofFacebook

Hermen Jansen* is, naast jurist, WSET-3 gediplomeerd wijnadviseur, wijndocent en wijnschrijver. Deze ‘Wine Advocate’ vertelt onder de naam Origine Wijnen het verhaal over de herkomst van elke wijn. Lees hier de artikelen van Hermen.

#hermen