Dat botanisch bierbrouwer Lowlander een eigenzinnige kijk op duurzaamheid heeft, is inmiddels bekend. Dit jaar brengt het merk voor het derde jaar op rij haar Winter I.P.A. uit, een bier dat gebrouwen is met teruggewonnen sparrennaalden afkomstig van gebruikte kerstbomen. Maar nu doet Lowlander er nog een schepje bovenop, door een unieke samenwerking met vier gerenommeerde topchefs.

Joris Bijdendijk (RIJKS), Samuel Levie (Brandt & Levie, Food Cabinet), Rudolf Brand (CIRCL) en René van der Weijden (Hemel & Aarde) zullen samen met het team van Bar Bistro Bureau eenmalig een menu samenstellen met de kerstboom als hoofdingrediënt. Dit exclusieve 5-gangenmenu wordt op zaterdag 11 december geserveerd bij Bar Bistro Bureau in Amsterdam, om zo Nederland meer bewust te maken van de talloze mogelijkheden om natuurlijke producten (zoals kerstbomen) te hergebruiken. 

No waste policy: kerstboom transformeren

Naast Joris Bijdendijk (RIJKS, Amsterdam) en Samuel Levie (Brandt & Levie, Food Cabinet) hebben ook Rudolf Brand (CIRCL, Amsterdam) en René van der Weijden (Hemel & Aarde, Utrecht) zich aan dit bijzondere plan verbonden. Van der Weijden vertelt: “Het idee van Lowlander past perfect bij de ‘no waste policy’ die wij bij Hemel & Aarde voeren. Een afgedankte kerstboom is een restproduct dat normaal gesproken weggegooid wordt. Wij gaan aantonen dat je zo’n boom kunt transformeren in iets heel lekkers!”

Ook Samuel Levie denkt er zo over: “Tot een paar jaar geleden wist ik helemaal niet dat sparrennaalden zo goed te gebruiken zijn in de keuken. Inmiddels maken wij al een feestdagen-kombucha met dennennaalden en ik verheug me erop om ermee te gaan koken.”

Wat het menu precies wordt blijft nog even een verrassing, maar de chefs hebben al allerlei wilde ideeën. Zo denkt Rudolf Brand aan een crumble of spar-gemarineerde rauwe vis, fantaseert Samuel Levie over een boudin blanc met ceps en een spar-geinfuseerde jus, en denkt René van der Weijden aan een dessert van peer gestoofd in sparrensiroop en gezouten caramel van rozemarijn, licht gerookt op sparrennaalden. Joris Bijdendijk houdt zijn kaarten vooralsnog voor de borst, maar garandeert “dat het iets heel bijzonders gaat worden en ook aan vegetarische opties wordt gedacht”.

Na drinken, nu ook eten

Lowlanders “Chief Botanical Officer” Frederik Kampman is blij met het animo onder de vier topchefs. Hij vertelt: “Als botanisch brouwer zijn natuurlijke ingrediënten als kruiden, specerijen en fruit altijd de smaakmakers van onze bieren. Enkele jaren geleden ontstond het idee om van sparrennaalden een Winter I.P.A. te maken en dat werd een groot succes. Het was voor ons dan ook een logische keuze om naast het drinken van de kerstboom, ook het eten van de kerstboom onder de aandacht te brengen. En wie kunnen die gedachtegang nu beter tot leven brengen dan vier van Nederlands meest creatieve chefs? Het zou toch te gek zijn als wij er samen met hen voor kunnen zorgen dat de kerstbomen die normaliter op de hoek van de straat belanden, vanaf nu alleen nog maar in het glas en op het bord eindigen?”

Zelf het 5 gangenmenu proeven?

Dat kan! Op zaterdag 11 december worden de gerechten van de chefs in een exclusief 5-gangenmenu geserveerd bij Bar Bistro Bureau in Amsterdam. Een couvert kost 75 euro, en dat is inclusief bierpairing en beertail vooraf. Na het unieke diner worden de tafels opzij geschoven en kun je tot middernacht dansen op de tunes van de DJ. Vol is vol, dus wees er snel bij. Reserveren kan uitsluitend via www.lowlander-beer.com.

Lowlander kerst compilatie

Over Lowlander Botanical Beers

Lowlander Botanical Beers staat bekend om hun natuurlijk lekkere bieren, gebrouwen met kruiden, specerijen en vers fruit, ofwel botanicals. Elk van de botanisch gebrouwen bieren heeft een uniek verhaal en unieke smaak. Lowlanders “Chief Botanical Officer” Frederik Kampman werkte jaren in brouwerijen en gin- en jenever distilleerderijen, zowel in Nederland als over de grens. “Toen ik terecht kwam in de wereld van distilleren werd ik gegrepen door de vele kruiden en specerijen die werden gebruikt. Als bierliefhebber maakte me dat nieuwsgierig naar wat deze botanicals aan bier zouden kunnen toevoegen”. En zo ontstond het idee voor Lowlander.

Tegelijkertijd is Lowlander zich ervan bewust dat we de schoonheid en de voordelen van de natuur nooit als vanzelfsprekend mogen beschouwen. Daarom neemt Lowlander met zoveel mogelijk van hun biertjes verantwoordelijkheid voor hun acties, zijn ze trots lid van de ‘1% for the Planet’ beweging en hebben ze de ambitie om ‘Nature Positive’ te worden. Lowlander levert botanisch gebrouwen bier aan meer dan 4000 restaurants, bars en winkels in bijna twintig landen.

lowlanderbycopykirstenvansanten-20

Foto: Kirsten van Santen

Naast de Winter IPA, gebrouwen met gerecycle kerstbomen, bestaat Lowlanders botanisch gebrouwen assortiment uit White Ale, Indonesian Pale Ale, de klimaatpositieve Cool Earth Lager, een zomerse Tropical Ale, Organic Blonde Ale, Floral Ale en Autumn I.P.A.. Het low & no assortiment van Lowlander bestaat uit een laag-alcoholisch bier van 2,5%, Lowlander Ginger & Lime Leaf en de non-alcoholische bieren 0.00% Wit, 0.3% I.P.A., 0.3% Organic Blonde Ale, 0.3% Cool Earth Lager en 0.3% Tropical Ale. 

Informatie over de Winter I.P.A.:  https://www.lowlander-beer.com/

Bron: persbericht

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!