Bodegas Vicente Gandía staat in thuisland Spanje bekend om de voortreffelijke wijnen en om de samenwerking met bekende Spaanse kunstenaars. Dit jaar werd zo’n kunstproject voor het eerst naar Nederland gehaald. 

Beschilderde wijnvaten

Het kunstproject werd in de Amsterdamse Cerveceria-Taperia VIDA, één van de ‘Brand Ambassadors’ van Bodegas Vicente Gandía, geïntroduceerd. Valenciaanse kunstenaars zijn door Vicente Gandía gevraagd om gebruikte wijnvaten te gebruiken als ‘doek’. Voor het eerst kregen kunstenaars buiten Spanje dit jaar ook de kans om hun creativiteit te uiten op een wijnvat. De beschilderde vaten, ware kunstwerken, worden tentoongesteld in het ‘Art in Barrel’ museum op het eigen wijngoed Hoya de Cadenas. Vicente Gandía is het eerste wijnhuis in Spanje met een eigen museum dat volledig is gewijd aan de combinatie wijn en kunst.

Vicente Gandía Ton buiten tekst VIDA op raam

Vicente Gandiá: een wijnvat als kunstwerk voor Cerveceria-Taperia VIDA

Vicente Gandía veilt voor Muziekids

Natuurlijk vond de introductie plaats in combinatie met een wijnproeverij van de Vicente Gandía wijnen. Directeur Javier Gandía was speciaal naar Amsterdam gekomen om uit de 10 mooiste wijnvaten de winnaar te kiezen en de overige 9 tonnen te veilen. De ton van kunstenares Sarai van de Boel werd tot winnaar uitgeroepen. Haar kunstwerk wordt tentoongesteld in het Art in Barrel museum in Valencia. De veiling van de overige 9 wijnvaten leverde in totaal €2.000 op en wordt geschonken aan de Stichting Muziekids. 
 

Vicente Gandía Ton rood zwart met winnares Sarai van de Boel

Vicente Gandiá: Sarai van de Boel met haar winnende wijnvat

Het winnende kunstwerk

Winnares Sarai van de Boel is een veelzijdige kunstenares die voornamelijk conceptueel werkt. Voor dit werk heeft ze zich laten inspireren door het proces van wijn maken en het materiaal van het wijnvat. Uniek in haar werk is het gebruik van alternatieve materialen zoals een fluweelachtige stof en de geluidsinstallatie in het wijnvat. De geïntegreerde hakken van Flamencoschoenen zijn een knipoog naar de historie van de bodega en zorgt voor de schuin liggende presentatie van het kunstwerk.
Een Virtual Reality proeverij, Spaanse tapas, een authentieke flamenco-dans begeleid door Spaanse gitaarklanken en een heuse Cantor maakten de middag af.

LEUKE LINKS:

Meer over Vicente Gandia op de website van de importeur: Oud Reuchlin en Boelen
Lees hier over de Virtuality Proeverijen van Vicente Gandía
Gereon de Leeuw schreef op zijn blog GereonsKeukenThuis een stukje over deze middag
Geen enkel culinair nieuwtje, recept of wijn-spijs advies missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

#Valencia