Yes!! We kunnen de ijzers onderbinden! En wat is er lekkerder na het schaatsen dan een glas home-made glühwein? De vertaling van glühwein is immers ‘gloeiwijn’: je wordt er lekker warm van! En je kan er veel kanten mee uit, afhankelijk van de gebruikte kruiden. Hier een basisrecept en extra tips voor een heerlijke glühwein.

Ingrediënten voor een basis glühwein

  • 1 fles rode wijn
  • 1 sinaasappel
  • halve citroen
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • eventueel wat (bruine) suiker of honing

Basisrecept glühwein

  • Boen de sinaasappel en citroen schoon en snijd rondom reepjes van de schil van de sinaasappel met een mesje of een zester
  • Pers de sinaasappel en halve citroen uit en doe in een pan (van minimaal 1,5 liter)
  • Voeg de reepjes sinaasappelschil, kruidnagels, het kaneelstokje en de steranijs toe en laat een kwartiertje zachtjes op middelhoog vuur trekken. Als er te weinig vocht in je pannetje zit doe er dan alvast een klein scheutje van de wijn bij
  • Voeg dan de wijn toe en warm 10 minuten mee (zonder te laten koken!)
  • Proef, en voeg naar smaak wat (bruine) suiker of honing toe
  • Zeef de glühwein en serveer in een thee- of wijnglas of mok en garneer eventueel met een schijfje sinaasappel of een feestelijke sinaasappelkrul

Tips voor extra lekkere glühwein
(en een alcoholvrije glühwein)

  • Het is belangrijk de wijn niet te laten koken, anders vervliegt de alcohol en dat vermindert de smaak; houd maximaal 70 graden aan
  • Meer sinaasappel maakt de glühwein zoeter, meer citroen frisser (lees: zuurder)
  • Experimenteer met kruiden. Voeg wat nootmuskaat toe, jeneverbessen, een paar laurierblaadjes of een vanillestokje
  • Extra pittig en kruidig maak je de glühwein door toevoeging van een stukje verse gember, wat kardemon peulen, piment korrels en/of zwarte peperkorrels
  • Voeg op het laatst een klein scheutje Jägermeister of een andere kruidenbitter, cherry brandy, Cointreau, cognac, rode port, Grand Marnier of rum toe
  • Liever een alcoholvrije glühwein? Vervang de wijn dan door rode bessen- of druivensap
  • De glühwein blijft een paar dagen goed in een afgesloten fles of pot in de koelkast, dus maak gerust wat meer!

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook