Nee ik was niet in de war. En ik kwam er niet toevallig. Ik ging er speciaal naartoe. Na een tip van wijnvriendin Annita ’t Hoen: Verward, volgens Annita dé nieuwe hotspot voor wijn, mooie hapjes en o.k., ook bier. Dus hop! In de benen en polshoogte nemen!

Verward in de Rotterdamse Hoogstraat

Verward is gevestigd in het ‘laatste’ deel van de Rotterdamse Hoogstraat. Een deel waarvan ik als ‘import-Rotterdammer’ tot voor kort het bestaan niet eens wist. Maar wát een leuk deel van de Hoogstraat is dat! Ik was er vorige week in een winkel voor kunstbenodigdheden. En had Verward toen niet eens gezien. Laat die nu ook nog eens tegenover die art-winkel zitten…

vwardbuiten

Verward voelt als thuiskomen

Als wij op een vrijdagmiddag rond de klok van vijven bij Verward binnenkomen is het nog heel rustig. We worden bijzonder gastvrij ontvangen. Onze gastheer komt achter de bar vandaan om ons welkom te heten, geeft ons een hand en stelt zich voor: Ward de Zeeuw. Hoe leuk is dat?! Vervolgens onthoudt hij ook nog eens onze namen. En noemt die als hij ons aanspreekt. Dat voelt alsof je elkaar al goed kent. Een beetje als thuiskomen bij Verward. Doet-ie goed.

vwardbar

De inrichting van Verward is minimalistisch, iets industrieel maar ook heel sfeervol. Detail: onder de bar bij Verward vind je tassenhaken en stopcontacten om je mobieltje op te laden. Handig!

Verward interieur

Water en wijn bij Verward

We kunnen kiezen: plaatsnemen aan houten tafeltjes en dito stoelen of aan de bar. Of op de twee relaxed uitziende Gispen stoelen aan het eind van de bar van Verward. We zijn best een beetje moe zo aan het eind van de week, dus die laatste kiezen we. Direct voorziet Ward ons van een karaf water en een schaaltje gezouten chips. We voelen ons nu al lekker! Op de kaart van Verward staat een vijftal witte en een zelfde aantal rode wijnen. Per glas of fles. Redelijke prijzen. En best spannende wijnen. Een Jurancon bijvoorbeeld. Die kiezen we. En hij is heerlijk!

verward water

verward jurancon

Persoonlijkheid, kennis en kwaliteit bij Verward

Ward hurkt even bij ons neer en vertelt over Verward. Hij en compagnon Bas Fraterman zijn dikke vrienden. Ze werkten jaren geleden al samen bij IJsclub Kralingen. Daarna is Ward bij het bekende Rotterdamse café Stobbe aan de slag gegaan. Gek als hij is op wijn heeft hij de vinologen-opleiding gedaan en werkte na Stobbe als sommelier bij o.a. In Den Rustwat, Eendracht en Dertien. Bas is een sportieveling. Hij gaf ook nog squash-les. Koken is zijn grote hobby en zo kwam hij in de keuken van Dertien terecht waar hij en Ward weer samenwerkten. Dat ging zo fijn dat ze een crowdfunding startten om hun droom waar te maken: een café beginnen dat opvalt door persoonlijkheid, kennis en kwaliteit. Kennelijk is ze dat met Verward goed gelukt!

verward wijn lachen

De mannen kunnen het goed vinden met elkaar. Links Ward, rechts Bas.

Het Verward Proeflokaal

Na dit opwekkende glas heeft mijn WvD zin in een rode wijn. En een hapje erbij. Ward is benieuwd naar het type wijn waar we van houden en maakt een fles open die volgens hem bij die smaak past. Niet van de kaart, maar hij heeft z’n veertig wijnen op de juiste temperatuur liggen in de wijnkelder onder het café. Ik mag even een kijkje nemen. Het is nog een beetje een rommeltje, maar de plannen zijn er. Dit gaat een leuk proeflokaal worden.

vwardwijnkelder

Voor elke smaak heeft Ward wel een mooie wijn in de kelder liggen.

Lindeboom uit de tap

Niet alleen in wijn is Verward groot, je kunt er ook een aantal heerlijke biertjes drinken. Blij is Ward met het Lindeboom bier uit de tap. Lindeboom is een Limburgs ambachtelijk gebrouwen bier. Een bier om  samen met vrienden van te genieten. En dat gebeurt ook, zo zien we om ons heen.

vwardbier

Vijf bieren van de tap en nog meer, veelal lokale biertjes, op fles.

Verward’s geweldige vleesplank

Partner- in-business Bas Fraterman voorziet ons van een meer dan geweldige vleesplank met pure, afwisselende smaken met producten van o.a. WildVleesch, Hollands Wild en Wildhandel Treuren. Ward en Bas vullen elkaar naadloos aan. Hoewel Bas bij Verward verantwoordelijk is voor de keuken voelt hij het feilloos aan als er achter de bar extra handjes nodig zijn.

vwardkeuken

In het kleine keukentje van Verward tovert Bas de mooiste hapjes tevoorschijn.

vwardvleesplank

vwardcarignan

Genieten met een grote G bij Verward

Mijn Wvd zou eigenlijk koken vanavond, maar na deze mooie wijnen en de heerlijke vleesplank worden we reuze nieuwsgierig naar de steak tartaar en het kaasplankje. En het vlees is zwak…Ward voorziet ons vervolgens van nog enkele heerlijke rode wijnen en Bas van een gesneden en heerlijk gekruide steak tartaar en afsluitend een kaasplankje met goed gerijpte kazen. Dit is genieten met een grote G.

verwardsteak

Mooie, heerlijk aangemaakte tartaar.

vwardventoux

vwardelpinorojo

Verward, een superfijne sfeer

Als wij Verward verlaten is de zaak inmiddels behoorlijk vol. Er hangt een superfijne sfeer. Het kost ons moeite om te vertrekken. De wetenschap dat we er gewoon morgen weer terecht kunnen bij Verward verzacht ons lijden. Tenzij ‘morgen’ dinsdag of woensdag is. Want hoe gastvrij ook… dan is Verward gesloten. Om op donderdag weer te knallen!

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Klik hier om een kijkje te nemen op de Facebook Pagina van Verward. Er staan altijd leuke dingen te gebeuren daar.

#wijnbar