Maandag 14 mei vond een mooie proeverij plaats gevolgd door een dito lunch waarin de Rieslings van Pewsey Vale ( Yalumba ) centraal stonden. Titia Boxma* werd, samen met een groep sommeliers en wijnbloggers, door een aantal medewerkers van Verbunt Wijnkopers ontvangen in het statige, historische gebouw van Central Park (het voormalige Rust en Vreugd) in Voorburg. 

International Woman in Wine

Louisa Rose, hoofd wijnmaker van Pewsey Vale, had een mooie selectie van Rieslings gemaakt uit de oude wereld en haar domein in Australië. Louisa werkt al vele jaren bij Yalumba, het moederbedrijf. Sinds 2006 is zij de Chief Winemaker en als zodanig betrokken bij alle aspecten van zowel het wijnmaken als het keldermanagement. Ze is in het bezit van vele wijntitels en is in 2004 verkozen tot International Woman in Wine door de International Wine and Spirit Competition in Londen.

Een interview met Louisa Rose zie je hier: 

Geschiedenis Yalumba

In 1849 kocht de Britse Samuel Smith 30 hectare land en plantte hij de eerste druiven. Hij noemde het stuk land ‘Yalumba’, wat in de Aboriginal taal ‘Al het land rondom’ betekent. Zes generaties en meer dan 165 jaar later, is Yalumba het oudste familie wijnbedrijf in Australië. Trots op zijn geschiedenis, behoudt het bedrijf bepaalde tradities zoals het produceren van eigen wijnvaten.

YALUMBA: A RIESLING ODYSSEY IN SINGLE VINEYARD PEWSEY VALE

Als onafhankelijk familiebedrijf is Yalumba Winery zeer vooruitstrevend en  worden er  voortdurend experimenten uitgevoerd op het gebied van wijnmaken en druiventeelt. Tegenwoordig valt Yalumba Winery officieel onder moederbedrijf Hill-Smith Family Vineyards waar ook Oxford Landing Estate, Nautilus Estate uit Marlborough Nieuw-Zeeland en Jansz Premium Sparkling Wines uit Tasmanië toebehoren.

Riesling kan goed ouderen

Volgens Louisa Rose gaat het bij Rieslings vooral om balans en kunnen de wijnen uit Eden Valley goed ouderen. Van kopiëren van de Duitse Riesling uit de Moezel of Rheingau is geen sprake. Het klimaat is veel warmer en de bodem anders. South Australia is erg warm en een groot aantal gebieden is veel te droog voor wijnbouw, maar aan de kust is onder invloed van de zee en hoogtes van 500 meter een aantal plekken beschikbaar waar de Riesling het goed doet. Door de sterke afkoeling ‘s nachts tot 7 graden (overdag is het gemiddeld 27 graden), is er sprake van een langere rijpingstijd waardoor de druif zijn zuren en aantrekkelijke aroma’s behoudt. Omdat er weinig schimmelvorming is, hoeft men niet te spuiten en wordt er gebruik gemaakt van de natuurlijke vijanden.

Wijnmaker Darell Kruger over wormen in de wijngaard: 

Riesling op de proeftafel 

yalumba 10 de tafel staat klaar

Flight 1: drie keer Riesling uit Europa

2016 Dr. Loosen Erdinger Treppchen Riesling Kabinett
2013 Zind-Humbrecht Clos Windsbhul Riesling
2009 Zöbinger Heiligenstein Riesling Alte reben

Wat in deze flight opvalt is dat bij alle wijnen de zoet-zuur balans goed in orde is. Uiteraard verschillende wijnen, de eerste wijn heeft duidelijk restzoet, wat ontbreekt bij de strak droge wijn van Zind-Humbrecht en de Oostenrijkse Riesling uit Kamptal. Maar alle wijnen zijn redelijk aromatisch in de neus, met aroma’s van  citrus, groene appel en witte perzik bij de jonge Riesling uit de Moezel en  abrikoos, marsepein, zoete appel, sinaasappelmarmelade (botrytis) bij de oudere exemplaren.

Flight 2: Pewsey Riesling – oud versus jong

1982 Pewsey Vale Rhine Riesling
2007 Pewsey Vale Vineyard The Contours Museum Release Riesling
2012 Pewsey Vale Vineyard The Contours Riesling

yalumba 1 Pewsey Vale Rhine RieslingDat Riesling goed kan ouderen, zie je terug in de eerste proeffles uit de tweede flight uit 1982, die grappig genoeg met een schroefdop is afgesloten. Ik noteer aroma’s zoals crème brulee, honingmeloen, salie, maar ook roostertonen en koffie in de geur. In de smaak is de wijn wel wat vlakker dan de geur doet vermoeden maar wat een bijzondere wijn en erg leuk dat Louisa deze flessen meegenomen heeft. Op de fles staat met grote letter Rhine Riesling omdat er in de jaren 70 en 80 ook flessen in Australië werden geproduceerd die moesten doorgaan voor Riesling maar een andere inhoud bleken te hebben. De Rhine Riesling werd gemaakt van klonen uit de Rheingau.
De tweede wijn in deze serie is een exemplaar waarvan de druiven op een stuk wijngaard van de Pewsey Vale staan aangeplant waar de rijping van de druiven iets later plaatsvindt op een iets koelere plek. De wijn wordt 5 jaar op fles gerijpt voordat hij op de markt verschijnt. Honing, kaneel, citrus en een behoorlijk hoog smaakgehalte in een droge wijn met een lange afdronk. Deze wijn kan nog gemakkelijk 10 jaar mee.
Dit geldt ook voor de derde wijn, die nog behoorlijk jong overkomt.

Flight 3: drie jonge Pewsey Vale Rieslings

2016 Pewsey Vale Vineyard Eden Valley Riesling
2017 Pewsey Vale Vineyard Eden Valley Riesling
2017 Pewsey Vale Vineyard 1961 Block Riesling

De derde flight laat 3 jonge Rieslings zien die op zich nu al prima te drinken zijn, maar zeker aan kracht zullen winnen als ze ouder worden. Louisa heeft onlangs nog de 2017 Pewsey Vale Vineyard Eden Valley Riesling met oesters gegeten en vertelt ons dat  ze  wat Riesling over de oesters druppelde in plaats van citroen. Ze noemt deze serie ook echt wijnen for Breakfast.

“Ik zeg, Riesling is de nieuwe Champagne! Je kunt er op elk moment van genieten.”

Lunch at Central Park by Ron Blaauw

Na de zeer interessante proeverij worden we op het mooie terras ontvangen met een glaasje bubbels uit Cool Climate Tasmanië. Jansz maakt ook deel uit van de Yalumba familie en is vernoemd naar Abel Janszoon Tasman en daardoor toch een beetje Nederlands. Heerlijk met de erbij geserveerde taco met baars.

Yalumba Jansz

Wat volgt is een uitstekende lunch waarbij de wijnen goed passen. Enige minpuntje is de droge Riesling bij het dessert. Een wijn met een licht zoetje had hier beter bij gepast.

Het menu en de Pewsey Vale wijnen:

Burrata/ avocado/ wortel compote/ gember vinaigrette / krokante ui
&
Pewsey Vale Vineyard Eden Valley Riesling 2016 (magnum)    

yalumba 6 buratta

Gegrilde grietbotfilet/ witte asperges/ beurre blanc/ sereh
&
Pewsey Vale Vineyard The Contours Riesling 2012  

yalumba 7 Grietbotfilet en asperges

Citroen posset met pistache
&
Pewsey Vale Vineyard The Contours Riesling 2009

yalumba 8 Citroen Posset met Pistache

Conclusie:

De Rieslings uit Australië van Pewsey Vale Vineyard hebben mij verrast. Geen goût de petrol en logge wijn zoals ik verwacht had maar frisse, zuivere wijnen met bijzondere aroma’s en potentie tot rijping. En uitstekende begeleiders van veel gerechten.

LINKS:

*Dit artikel is geschreven door Titia BoxmaTitia is vinoloog, wijndocent en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops in Leiden of op locatie. Meer weten?  Kijk op haar website www.keytowine.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#titia