Vermouth, vermout…. hoe schrijf je dat eigenlijk. Ik google: “Correct is: vermout (zonder koppelteken). Betekenis: drank bereid uit Italiaanse of Franse wijn met op alcohol getrokken alsem en suiker (Kramers)” lees ik in het NRC Stijlboek. Nou, dan zit ik dubbel fout. Want ik heb een VERMUT. En nog wel een uit Spanje!

Vermout, wat is dat ook alweer?

Vermout is, volgens de boekjes, een versterkte wijn. Dat wil zeggen dat aan de wijn alcohol wordt toegevoegd. Daaraan worden aromatische kruiden, specerijen, citrusschillen en eventueel suiker toegevoegd. Een van die kruiden is de naamgever van het drankje: het kruid alsem (artemisia absinthium) heet in het Duits ‘Wermut‘. Er wordt beweerd dat er minimaal 50 kruiden in dienen te zitten, maar dat spreken andere bronnen weer tegen. Dat het er veel zijn, daar is iedereen het over eens. Enkele ingrediënten die gebruikt worden zijn tijm, kinine, vanille, kardemom, kaneel en kruidnagel. Elke producent heeft zijn eigen recept, dat hij natuurlijk, uit concurrentie-overwegingen, niet prijsgeeft.

‘La Vermut’

SaborVermutFlesDe pure Andalusische Vermut die ik vandaag proef is, in tegenstelling tot de meeste andere vermouts, niet “versterkt” en bevat 14,8 % alcohol. Dat is minder dan de meeste andere vermouts. Hij komt uit het kleine familiebedrijf van Carlos Cordoba in Granada. De vermout wordt gemaakt van wijn van  ‘jerezdruiven‘ (zoals Carlos ze noemt, dus waarschijnlijk palomino?)  en pedro ximenez druiven. De wijn van deze druiven koopt Carlos jong in. Hij blendt ze en legt de wijn gedurende een jaar op hout. De laatste maanden voegt hij de botanicals toe. Een mix van wel 39 soorten, waaronder kaneel en tijm. Er wordt dus nergens nog suiker of alcohol toegevoegd.

 

 

Mijn proefnotities

De vermut serveer je lekker koel met ijs en een SaborVermutEnTapas vermout schijfje sinaasappel. Maar zo koel ruik je niet heel veel. Dus ik schenk hem even (zonder ijs) in een wijnglas om hem te ‘besnuffelen‘. En dan ruik ik veel! Dat kan ook niet anders met zoveel kruiden. Ik kan ze niet allemaal noemen, maar ik ruik tijm, iets aromatisch als kardemon, kaneel, dadel, gedroogd fruit, sinaasappelzeste. Ook iets medicinaals, wat echter in niets lijkt op de ouderwetse ‘Martini’ die mijn moeder vroeger schonk op feestjes. Deze heeft meer pit. Naast kruidig is hij ook lekker fris en niet al te zoet. Kortom: een opwekkend aperitief!

 

Wat eet je bij vermout

Als aperitief knabbel je er lekker wat stevige groene olijven bij, licht gezouten amandeltjes en/of een mooie gedroogde ham. Meestal wordt vermout niet bij de maaltijd gedronken, maar vanavond doen wij dat wel. De venkel die in de oven staat hebben we besprenkeld met een scheutje La Vermut, net zoals het visje op de grill. Daar gaat een glaasje La Vermut best bij smaken!

VenkelOvenKaas vermut vermout

Meer info en verkoopadressen: La Vermut