Vermouth, vermout…. hoe schrijf je dat eigenlijk. Ik google: “Correct is: vermout (zonder koppelteken). Betekenis: drank bereid uit Italiaanse of Franse wijn met op alcohol getrokken alsem en suiker (Kramers)” lees ik in het NRC Stijlboek. Nou, dan zit ik dubbel fout. Want ik heb een VERMUT. En nog wel een uit Spanje!
Vermout, wat is dat ook alweer?
Vermout is, volgens de boekjes, een versterkte wijn. Dat wil zeggen dat aan de wijn alcohol wordt toegevoegd. Daaraan worden aromatische kruiden, specerijen, citrusschillen en eventueel suiker toegevoegd. Een van die kruiden is de naamgever van het drankje: het kruid alsem (artemisia absinthium) heet in het Duits ‘Wermut‘. Er wordt beweerd dat er minimaal 50 kruiden in dienen te zitten, maar dat spreken andere bronnen weer tegen. Dat het er veel zijn, daar is iedereen het over eens. Enkele ingrediënten die gebruikt worden zijn tijm, kinine, vanille, kardemom, kaneel en kruidnagel. Elke producent heeft zijn eigen recept, dat hij natuurlijk, uit concurrentie-overwegingen, niet prijsgeeft.
‘La Vermut’
De pure Andalusische Vermut die ik vandaag proef is, in tegenstelling tot de meeste andere vermouts, niet “versterkt” en bevat 14,8 % alcohol. Dat is minder dan de meeste andere vermouts. Hij komt uit het kleine familiebedrijf van Carlos Cordoba in Granada. De vermout wordt gemaakt van wijn van ‘jerezdruiven‘ (zoals Carlos ze noemt, dus waarschijnlijk palomino?) en pedro ximenez druiven. De wijn van deze druiven koopt Carlos jong in. Hij blendt ze en legt de wijn gedurende een jaar op hout. De laatste maanden voegt hij de botanicals toe. Een mix van wel 39 soorten, waaronder kaneel en tijm. Er wordt dus nergens nog suiker of alcohol toegevoegd.
Mijn proefnotities
De vermut serveer je lekker koel met ijs en een schijfje sinaasappel. Maar zo koel ruik je niet heel veel. Dus ik schenk hem even (zonder ijs) in een wijnglas om hem te ‘besnuffelen‘. En dan ruik ik veel! Dat kan ook niet anders met zoveel kruiden. Ik kan ze niet allemaal noemen, maar ik ruik tijm, iets aromatisch als kardemon, kaneel, dadel, gedroogd fruit, sinaasappelzeste. Ook iets medicinaals, wat echter in niets lijkt op de ouderwetse ‘Martini’ die mijn moeder vroeger schonk op feestjes. Deze heeft meer pit. Naast kruidig is hij ook lekker fris en niet al te zoet. Kortom: een opwekkend aperitief!
Wat eet je bij vermout
Als aperitief knabbel je er lekker wat stevige groene olijven bij, licht gezouten amandeltjes en/of een mooie gedroogde ham. Meestal wordt vermout niet bij de maaltijd gedronken, maar vanavond doen wij dat wel. De venkel die in de oven staat hebben we besprenkeld met een scheutje La Vermut, net zoals het visje op de grill. Daar gaat een glaasje La Vermut best bij smaken!
Meer info en verkoopadressen: La Vermut
Krijg helemaal trek Annewies, heb je daar nog een fles van of kan ik hem nog proeven en vooral ook ruiken.
Leuk geschreven
Dank je Annita, nee ik heb er geen fles meer van. Maar ik zal nagaan waar hij te koop is in Nederland!
Hoi Anne Wies,
goed en aantrekkelijk verhaal over de vermut La Picateria! Ik moet er nog hard mee aan de slag! Ik merk wel dat het nog niet echt doorgedrongen is in Nederland delicatessenland, maar dat komt goed!
Wim/Import Life Is A Pintxo
Gewoon doorgaan Wim:-). Ik doe mee!
Hoi Anne-Wies,
Dank je voor de heerlijke recensie. Ik zou graag een vermutje met je drinken zodra ik weer in Nederland ben! Heb je onze speciale LaVermut website gezien?? Dáár vind je alles over deze heerlijke vermout en hoe en waar je die kan drinken! Zou je de link kunnen omzetten naar http://www.lavermut.com? Dank je!! En proost!
Doen we! Dat vermutje drinken en ik voorlopig die link veranderen:-).