Normaal ben ik niet zo van de ‘vega-gerechten’. Ik ben er ook niet tegen hoor, maar meestal komt er bij ons toch wel een visje of iets ‘vlezigs’ op tafel. Gisteren echter werd er voor ons gekookt. Vegetarisch. En dat was smullen! De ingrediëntenlijst voor deze vegetarische pasta lijkt lang en het recept ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Probeer maar! En ook de wijn erbij is verrassend….

Welke wijn is daar lekker bij?

Nu verblijven wij op dit moment in een piepklein dorpje in Transsilvanië, Roemenië, waar helaas geen wijnwinkel in de wijde omtrek te vinden is. We zijn daarvoor aangewezen op de enige supermarkt in de stad hier zo’n 25 kilometer vandaan: de Lidl. Zo af en toe worden we daar verrast door een wijn die niet tegenvalt. Zo eentje is deze: Baturrica Gran Reserve 2011 uit Spanje, Tarragona. Het is een ronde, fluweelzachte rode wijn en die paste prima bij de ronde, romige smaak van onze vegetarische pasta. De zoete mediterrane kruidigheid van de vegetarische pasta komt terug in de zachte, zoete vanilletonen in de wijn. Een heel goede prijs-kwaliteitsverhouding, gezien zijn prijs van rond de 3 euro! Op de Nederlandse website van Lidl zie ik dat hij daar wordt aangeboden voor 3,99!. Ik hoop dat ze er hier in Roemenië nog een voorraadje van in huis hebben….

Baturrica Gran Reserva Lidl bij de vegetarische pasta

“Ronde, fluweelzachte rode wijn met een heel goede prijs-kwaliteitsverhouding”
A-W 7/10
€ 3,99 Lidl

Heerlijke vegetarische pasta, het recept

Wat je nodig hebt voor 4 personen:

  • 150 gr cashewnoten
  • 75 gr boter
  • 2 grote tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 rode uien, fijngehakt
  • 2 el Italiaanse kruiden fijngesneden (basilicum, rozemarijn oregano)
  • 200 ml groentebouillon
  • 125 ml crème fraîche
  • 250 gr gemalen belegen kaas
  • sap van 1/2 citroen
  • 400 gr champignons in plakjes gesneden
  • 2 el rozemarijnblaadjes fijngehakt
  • 100 ml rode wijn
  • 400 gr broccoliroosjes
  • 350 gr volkoren spaghetti
  • 4 el olijfolie
  • 4 el pesto
  • 2 bosuitjes (het groen ervan in ringetjes)
  • versgemalen zwarte peper en zout

Vegetarische pasta, wat je gaat doen:

  • Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan
  • Het sausje:
    • Laat de boter smelten in een steelpan met dikke bodem
    • Doe de helft van de fijngehakte knoflook en 1 el van de gehakte rode ui erbij, voeg dan de fijngesneden Italiaanse kruiden toe en laat even zachtjes bruinen.
    • Roer de bouillon er doorheen en voeg vervolgens voorzichtig de room er door en als laatst 2 el van de gemalen kaas
    • Voeg naar smaak versgemalen peper, citroensap en eventueel wat zout toe
    • Houd het sausje warm
  • De champignons:
    • Doe 2 el olijfolie in een koekenpan en bak hierin de rest van de rode ui en knoflook even aan
    • Doe de champignons erbij samen met de rozemarijn en laat ze 10-15  minuten meebakken
    • Voeg tot slot een scheutje rode wijn toe en houd warm
  • Doe de broccoliroosjes in kokend water en laat maximaal 5 minuutjes zachtjes koken
  • Giet ze af en laat er koud water over stromen zodat ze knapperig blijven
  • Kook de spaghetti gaar volgens de gebruiksaanwijzing, giet af en roer de overigen olijfolie erdoor
  • Dien de spaghetti en broccoli op met in aparte schaaltjes de
    • ringetjes bosui
    • geraspte kaas
    • pesto
    • het roomsausje
    • de geroosterde cashewnoten

Pasta Broccoli Champigons Roomsaus Vegetarische pasta

Eet smakelijk en geniet van deze vegetarische pasta!
Of, zoals ze hier in ons boerendorpje in Roemenië zeggen:
Poftă Bună!

LINKS:

Meer vegetarische recepten 🌱mét wijnadvies op deze website? Klik hier! 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje, recept of wijn-spijs advies missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#vegetarischrecept