Of je het nu kies wegens een strikt dieet, of omdat je de vegan trend opvolgt: vegan wijn is hot en heerlijk! En met de tips over vegan in het algemeen is het makkelijk om er een vegan lifestyle op na te houden, maar wist je ook dat vegan wijn bestaat? Zeer passend in een vegan dieet en zeker niet minder lekker dan een normale wijn. En daarom hebben wij wat meer informatie over deze bijzondere wijn voor jou. Ben jij klaar voor een mooi glas vegan wijn?

Wat is het verschil tussen normale wijn en vegan wijn?

Dat is uiteraard een hele logische vraag bij het horen van de term vegan wijn. We snappen dat je direct denkt dat druiven, de basis van iedere wijn, eigenlijk altijd veganistisch zijn. Maar niets is minder waar! Er wordt namelijk bij het maken van de wijn vaak gebruik gemaakt van producten die dierlijk zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld gelatine, of vislijm. Dit wordt toegevoegd zodat de onderdeeltjes die een wijn troebel kunnen maken daar zich aan kunnen hechten. Uiteraard wordt dit wel weer in het proces verwijderd, maar voor een veganist of vegetariër kan dit proces niet heel wenselijk zijn.

Let op het vegan wijn etiket

Om er zeker van te zijn dat jij met een vegan wijn naar huis gaat, moet je letten op het etiket op de fles. Wanneer een wijn vegan is, dan wordt dit duidelijk aangegeven. Verwar dit niet met de term ‘biologisch’, want ook niet alle biologische wijnen zijn per definitie vegan. Er zullen ongetwijfeld wel minder klaringsproducten aan toegevoegd worden (zoals de dierlijke ingrediënten hierboven benoemd), maar helemaal vegan hoeft het niet te zijn.

Leuk om te zien is dat deze trend zich veelal steeds verder aan het ontwikkelen is, net zoals biologische wijn een aantal jaar geleden zeer populair is geworden, ook in Nederland komt deze sterk op. En dat is fijn voor de natuur. Bij het maken van biologische en vegan wijnen worden er zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt in het creatieproces. Zo wordt er niet alleen heerlijke wijn geproduceerd, maar ook nog eens aan het milieu gedacht. Op de toekomst!

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Partner artikel
Foto bron: Adobe Stock