Australië als wijnland. Dan denk je al snel aan Barossa Valley. En dikke Shiraz. Maar dat het ook anders kan bewijst Virginia Willcock, chief winemaker van Vasse Felix. Over een bijzondere vrouw, topwijnmamer, en een bijzondere winery in Margaret River, Western Australië.

wijnkaart-1-australie-002

Margaret River, close to paradise

Wijnbouw in Margaret River is nog jong. Cardioloog Thomas Brendan Cullity ontdekte tijdens zijn reizen door Europa in de jaren 1950 de grote wijnen van Europa. Toen hij terugkeerde naar Australië plantte hij de eerste wijnstokken in deze regio. Dat was in 1967. Ik ben blij dat hij dat deed want de wijnen uit Margaret River zijn prachtig, zo blijkt later deze ochtend. Jancis Robinson vergeleek de wijnstreek  Margaret River eens zelfs met het paradijs.

Jancis Robertson: “Margaret River is a wine region as close to paradise as I have been on my wine travels”

 

Vasse Felix: spanning in de wijnen

Virginia Willcock komt uit een familie van wijnliefhebbers. Toen zij mensen om zich heen zo zag genieten van wijn wilde zij weten waarom?! Wat gebeurt er met zo’n druif en de hele weg er naartoe totdat hij in de fles zit? En er zoveel mensen van genieten? Zij stortte zich via studies in het maken van wijn. Inmiddels maakt zij al ruim 11 jaar de wijnen van Vasse Felix, met de focus op chardonnay en cabernet sauvignon. Voor de laatste vintages is zij overgegaan tot het gebruik van 100% natuurlijke gistsoorten, minder malolactische vergisting in de witte wijnen en gedeeltelijke ‘whole bunch pressing’. Door het persen van de hele trossen i.p.v. de ontsteelde druiven komt een spontane gisting beter op gang en hoeven geen kunstmatige gistsoorten gebruikt te worden. Dit levert, gecombineerd met verfijnd houtgebruik, enorm veel spanning op in haar wijnen.

“Big isn’t better. Its all about balance, elegance and structure.”

Prijswinnende wijnmaakster

In 2012 is Virginia uitgeroepen tot ‘Australian Winemaker of the Year’ door het meest toonaangevende wijnblad in Australië Gourmet Traveller WINE. In 2014 was zij genomineerd voor de ‘Winemaker of the Year Wine Star Award’ door het Amerikaanse wijnmagazine ‘Wine Enthusiast Magazine’. En in 2017 won zij de Australian Women in Wine Awards. Kortom, een dame om in de gaten te houden!

Klimaat(veranderingen) in Margaret River

Margaret River is volgens Virginia ‘Het hottest biodiversity hotspot in the world’. Van de klimaatveranderingen (o.a. de opwarming van de aarde) heeft men weinig tot geen last. Margaret River heeft een mediterraan klimaat. Door de koele winden van de oceaan blijft dit bestaan. Ook de bodem is al duizenden jaren gelijk: er hebben zich al jarenlang geen aardbevingen of andere verschuivingen van de aardbodem voorgedaan.

Vasse Felix, de wijnen

De naam van de winery, Vasse Felix, is een samenstelling van de woorden Felix, wat zoveel betekent als gezegend, voortvarend, gelukkig en Vasse. Vasse komt van de naam van Thomas Timothee Vasse, een Franse zeiler die in 1881 voor de kust van zuid-west Australië met zijn zeilschip vermist raakte en nooit teruggevonden is. Het wijngaardareaal Vasse Felix bestaat uit 160 ‘blocks’ met druiven die allemaal apart worden geplukt en gevinificeerd.
Vandaag proeven we een aantal wijnen uit de Filius en de Heytesbury range. En als kers op de taart de onlangs gelanceerde “Vasse Felix Tom Cullity 2013”. De druiven voor de ‘Filius’-wijnen (Filius is Latijns voor zoon van) Vasse Felix komen allemaal van het eigen Vasse Felix estate. Ze worden daar gefermenteerd, gerijpt en gebotteld. Voor de ‘Heytesbury’ wines geldt hetzelfde, maar die komen van de allerbeste wijngaarden van het estate.
Victoria houdt meer van malbec dan van merlot, want die is meer ‘distinctive’. Hij dient als de ‘backbone’ voor de cabernet sauvignon. Om die reden verwijdert men langzaamaan merlot uit de wijngaard om te vervangen door malbec. De petit verdot geeft, door zijn ‘heavy tannins’ ook stevigheid aan een blend.

Tom Cullity, de Iconwine

Vasse Felix Virginia Willcock en rode wijn in glazenDit jaar, 2017, is het 50 jaar geleden dat Vasse Felix opgericht werd. Reden voor een feestje! Er werd een nieuwe wijn, een nieuw ‘merk’ in de markt gezet: de “Tom Cullity”. Een eerbetoon aan de man die de eerste druivenstokken plantte in Margaret River. De vintage 2013 is de eerste die onder deze naam is gebotteld. Het is een blend van cabernet sauvignon (76%) en malbec (20%), aangevuld met 4% petit verdot en met een vatrijping van 18 maanden. De druiven komen van de allerbeste stukjes wijngaard van Vasse Felix. Sterker nog: van de meest zeldzame stukjes wijngaard in heel Australië! Slechts 900 ‘cases’ zijn beschikbaar voor de totale markt. Met het op de markt brengen van deze wijn is tevens afscheid genomen van het ‘merk’ Heytesbury voor rood. Heytesbury is vanaf nu de naam van de Chardonnay’s van Vasse Felix.

Vasse Felix, de proeverij

We proeven de wijnen. Op verzoek van Virginia Wilcock eerst de rode, daarna de witte. De rode zijn “smooth, elegant and not that acid”. De Chardonnay’s zullen heerlijk opwekkend zijn na de rode wijnen. En daarin heeft ze gelijk! Alle flessen zijn met schroefdop. Dat staat een rijping niet in de weg, aldus de wijnmaakster.

Vasse Felix Virginia Willcock en rode wijn in glazen

Tijdens de proeverij vertelt een enthousiaste Victoria Willcock honderduit

 

Flight 1:

1) 2015 Vasse Felix Filius Cabernet Sauvignon
87% cs, 13% malbec, 12 mnd gerijpt op Frans eiken, 13% nieuw, 87% 1-5 jaar oud
Donker fruit, tikje hout, fris, rood en donker fruit, wit pepertje. Ietwat stroef, maar nog heel jong.

2) 2014 Vasse Felix Filius Cabernet Sauvignon
85% cs, 13% malbec, 2% petit verdot, 12 mnd gerijpt op Frans eiken, 13% nieuw, 87% 1-5 jaar oud
Komt iets ‘warmer’ over. Elegant, sap, rood fruit, rond, witte peper, ronde tannines. Afdronk lang en fris.

3) 2013 Vasse Felix Filius Cabernet-Merlot
45% cs, 44% merlot, 8% malbec, 2% petit verdot, 1% cabernet franc, 12 mnd gerijpt op Frans eiken, 8% nieuw, 92% 1-5 jaar oud
Rond, sap, mineraliteit (ijzer), fris, kruidig.

Flight 2:

1) 2014 Vasse Felix Cabernet Sauvignon
90% cs, 8% malbec, 1% petit verdot, 1 % merlot, 18 mnd gerijpt op Frans eiken, 64% nieuw, 36% 1-4 jaar oud
Veel rood en donker fruit, mooi hout, veel sap, ronde tannines, witte peper, zoete frisse kruidigheid, mineralig (zilt). Afdronk lang, fris en fruitrijk.

2) 2010 Vasse Felix ‘Heytesbury’ Red
75% cs, 15% petit verdot, 10% malbec, 18 mnd gerijpt op Frans eiken, 77% nieuw, 23% 1-4 jaar oud
2010 was een topjaar. Ook hier veel rood fruit, maar iets meer ingetogen in de neus. In de mond rond, dik sap, inkt, donker fruit, tannines stevig maar rond. Lange afdronk.

3) 2007 Vasse Felix ‘Heytesbury’ Red
72% cs, 15% malbec, 13% petit verdot, 18 mnd gerijpt op Frans eiken, 92% nieuw, 26%(??) 1-4 jaar oud
Veel neus, donker en rood fruit, ‘wollig’. Veel sap, echt juicy maar ook stevig, witte peper, pruimen. Afdronk fris, fruit, tannines.

Flight 3:

Dit is een ‘stand-alone’: de 2013 Vasse Felix ‘Tom Cullity’ wordt gepresenteerd. Hij is gemaakt van 76% cs, 20% malbec en 4% petit verdot en rijpte 18 maanden op Frans eiken, 61% nieuw, 39% 1-4 jaar oud. Veel neus, zwoel, fluweelzach maar toch stevig, structuur, veel fruit, minaraliteit, zoete kruidigheid. Lange, elegante afdronk.

Vasse Felix rode wijnen

 

Flight 4:

1) 2016 Vasse Felix ‘Filius’ Chardonnay
9 mnd gerijpt op Frans eiken, 19% nieuw, 81% 1-4 jaar oud
Boter, honing en eiken in de neus. Rond, fris, sappig, groene appel en limoen in de mond. Afdronk rond, fris, fruit.

2) 2016 Vasse Felix Chardonnay
9 mnd gerijpt op Frans eiken, 42% nieuw, 58% 1-2 jaar oud
Minder hout in de neus. Rond, fris, meer mineraliteit en iets steviger, maar toch ook heel elegant van stijl.

Flight 5:

1) 2015 Vasse Felix ‘Heytesbury’ Chardonnay
9 mnd gerijpt op Frans eiken, 57% nieuw, 43% 1-2 jaar oud
(Nog) wat gesloten in de neus. Mond fris, rond, limoen, grapefruitbittertje.

“This is what Margaret River is”

2) 2014 Vasse Felix ‘Heytesbury’ Chardonnay
9 mnd gerijpt op Frans eiken, 64% nieuw, 36% 1-2 jaar oud
(Nog) niet helemaal in balans. “Wild and intense”.

3) 2012 Vasse Felix ‘Heytesbury’ Chardonnay
9 mnd gerijpt op Frans eiken, 64% nieuw, 36% 1-2 jaar oud
Ook nog heel erg gesloten. Het wordt duidelijk dat de Chardonnays van Vasse Felix baat hebben bij (fles)rijping.

4) 2011 Vasse Felix ‘Heytesbury’ Chardonnay
9 mnd gerijpt op Frans eiken, 62% nieuw, 38% 1-2 jaar oud
Rijk, intens, iets boers, rond, fris, limoen

5) 2010 Vasse Felix ‘Heytesbury’ Chardonnay
9 mnd gerijpt op Frans eiken, 71% nieuw, 29% 1-2 jaar oud
Vanaf het (topjaar) 2010 is Virginia gestopt met ‘settling’ van de wijnen. Dat maakt ze spannender. Vanaf dit jaar valt de wijn positief op in alle proeverijen. Hij heeft een wat boers karakter. “A lovely funckyness”, noemt Victoria Willcock dat, niet zonder trots.
Opmerkelijk fris is deze inmiddels 10 jaar oude witte wijn!

Vasse Felix witte wijnen

LINKS:

De wijnen van Vasse Felix zijn voor particulieren te koop bij QV-Select, voor horeca bij Wijnimport Bart

Deze mooie en leerzame proeverij vond plaats bij het Amsterdamse restaurant Lt.Cornelis, waar we aansluitend van een lunch genoten. Een bijzonder sfeervol restaurant waar ik zeker nog eens terug kom!

Geen enkel culinair nieuwtje, recept met wijnadvies, cocktail of proefnotitie missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!