Het wijnhuis Nino Negri uit het Italiaanse Valtellina bestaat 120 jaar. Reden voor importeur Wine & Spirits om relaties uit te nodigen voor een lunch met de wijnen van Nino Negri. Sara Maule, dochter van eigenaar en wijnmaker Casimiro Maule, is speciaal voor deze gelegenheid overgevlogen om in het Haagse restaurant La Liguria te vertellen over het familiebedrijf en de bijzondere wijnen uit Valtellina.
Nino Negri en Casimiro Maule
Carlucci Negri is de naamgever van het wijnhuis in Valtellina. Dit jaar is het precies 120 jaar geleden dat hij zijn eerste wijnstokken plantte in de Valtellina vallei. Toen bleek dat Negri’s twee dochters geen interesse hadden om het bedrijf over te nemen moest Carlucci op zoek naar een goede opvolger. Die vond hij in Trentino in de persoon van Casimiro Maule, die sinds 1971 de wijnmaker is van het bedrijf. Zijn passie, kennis en toewijding om de kwaliteit van de wijnen van Nino Negri naar een nog hoger niveau te tillen heeft niet alleen geleid tot prachtige wijnen, maar ook tot zijn nominatie als ‘Winemaker of the Year 2007‘ door de belangrijke Italiaanse wijngids ‘Gambero Rosso’.
Over Valtellina
De wijnstreek Valtellina ligt in Lombardije, ten noord-oosten van het bekende Comomeer. Het Valtellina dal wordt door de Alpen beschermd tegen de koele noordenwind. De wijngaarden bevinden zich op 300-700 m hoogte. Ze zijn aangeplant op terrassen want de hellingen van de Alpen zijn steil, sommige zelfs wel 70%. Alle werkzaamheden in de wijngaarden van Valtellina moeten dan ook met de hand worden uitgevoerd.
De kwalificaties binnen Valtellina
Naast de DOC Valtellina Rosso zijn er DOCG kwalificaties voor de Valtellina Superiore en de Sforzato (of Sfursat). Binnen Valtellina zijn er daarnaast vijf “Cru’s” die de naam van het dorp waar de wijngaarden liggen mogen vermelden. Dat zijn Grumello, Inferno, Maroggia, Sassella en Valgella. Nino Nedri bezit in Valtellina in totaal 38 hectare aan wijngaarden, onder meer in alle vijf de cru’s.
Koning van Valtellina
De voornaamste druif in Valtellina is de nebbiolo (daar chiavennasca genaamd) de druif die in Piëmonte zorgt voor de prachtigste Barolo’s en Barbaresco’s. Door een andere bodemsamenstelling zijn de nebbiolo-wijnen in de Valtellina vallei lichter dan die uit Piëmonte. De tannines zijn zachter en de zuren milder. Sara vergelijkt ze met een mooie Bourgogne.
Sfursat, de specialiteit van Valtellina
Een lastige naam, zo vindt ook Sara. Sfursat betekent zoveel als ’to force’, ‘ so stress the grape to make the best of it’. En dat is bij dit type Valtellina wijn goed gelukt! Het principe is zoals bij Amarone. Hele trossen nebbiolo-druiven worden stuk voor stuk geplukt en voorzichtig in kleine kratjes neergelegd. Vervolgens drogen ze in speciale drooghuisjes in de Valtellina streek waarvan de ramen worden gesloten of geopend, wanneer nodig. In Valtellina is het van nature heel droog, dus extra maatregelen zijn niet nodig. In 100 dagen is er nog slechts zo’n 35% van het oorspronkelijke gewicht van de druiven over. Ze zijn dan super geconcentreerd: voor een fles Sfursat in Valtellina is de dubbele hoeveelheid druiven nodig dan voor een ‘normale’ wijn.
Niet alleen wit bij Nino Negri
De vader van Sara komt uit Trentino, een Italiaans wijngebied dat vooral bekend staat om zijn witte wijnen. Niet gek dus dat hij ook experimenteert met witte druivenrassen. En dat doet hij in Valtellina, zoals wij later proeven, niet zonder succes! Maar ook daarin gebruikt hij de blauwe druif nebbiolo, die gevinificeerd wordt als een witte druif, dus gelijk persen zodat de schil nauwelijks tijd krijgt om kleur af te geven aan de wijn.
Nino Negri, de lunch met de wijnen: Antipasti
Dit taartje van Filodeeg met verse groenten is aan de vette kant en de frisheid van de rode wijn past daar heel goed bij. De wijn wordt ook op een fijne licht-gekoelde temperatuur geserveerd. De Nino Negri Grumello 2013 is een van de vijf cru’s van Valtellina. Hij heeft twee jaar op grote (5000 liter) houten vaten gerijpt van Frans en Sloveen eiken. In de neus kruidig en fluweelzacht en lekker fris in de mond. Tikje aards, bosbessen, bramen en milde tannines.
Rood of wit: wat past het best?
Bij de volgende twee gerechtjes wil Sara graag dat we twee wijnen proeven en beslissen welke het best past: de rode Sassorosso van de Grumello wijngaarden of de bijzonder witte Ca’ Brione. De Ca’Brione is de enige witte wijn die Nino Negri maakt. Het is een blend van gelijke delen sauvignon blanc, chardonnay, de lokale incrocio manzoni en…. 5% nebbiolo! De incrocio manzoni is een kruising van pinot blanc en riesling, zo leert Sara ons. De witte druiven worden na de oogst 2 weken gedroogd alvorens de fermentatie op Franse barriques plaatsvindt. De fermentatie van de nebbiolo vindt volledig in RVS plaats. De wijn is aromatisch en fris in de neus. Romig, fluweelzacht en rond in de mond. Maar ingetogen. Niet heel uitgesproken. Bloemig, perzik, meloen, frisheid komt later. De incrocia manzoni is top, maar heeft andere druiven nodig in de blend. In dit geval is het de chardonnay die de wijn body geeft en de sauvignon blanc zijn frisse zuren.
De rode wijn bij het gerecht, de Sassorosso, is van 100% nebbiolo uit het hart van de Grumello, sub-zone. De karakteristieken van deze ‘Grumello Superiore’ komen overeen met de eerste wijn die we vandaag proefden, maar hij is net iets voller en ronder. Voor mij paste de witte wijn perfect bij beide gerechten. En daar was het gros van de proevers het mee eens. Vooral de bloemigheid van de witte wijn paste goed. De rode wijn was heerlijk, maar had toch nét iets teveel ‘hards’ bij beide gerechtjes.
Valtellina: Secondo di Carna en…
Bij het hoofdgerecht schonk Sara twee rode wijnen. De Vigneto Fracia Valtellina Superiore DOCG 2013 naast de Sfursat Carlo Negri Valtellina DOCG 2013. De druiven voor de eerste wijn waren laat geoogst, maar niet te drogen gelegd zoals bij de tweede wijn, de Sfursat Carlo Negri Valtellina DOCG 2013. De Francia is dus net iets minder vol en geconcentreerd dan de Sfursat. Maar desalniettemin erg mooi! Mijn voorkeur: bij dit gerecht, vooral door de zoete saus: de Sfursat. Bij de Fracia zou ik een mooi stuk rood rund van de bbq (of mijn favoriete BGE!) kiezen, lekker gekruid maar zonder de zoete saus.
5 Stelle, 5 Sterren?!
Het nagerecht is kaas. Italiaanse kaas uiteraard. Gorgonzola, Pecorino, Parmesan… heerlijk! De wijn erbij? De Nino Negri 5Stelle Sfursat 2013. Wow! Wát een fijne wijn is dát! “Zwoel, sexy, áf”, heb ik opgeschreven. Ook Sara is heel enthousiast over deze wijn. “Die kan makkelijk 30 jaar ouderen!” Onlangs proefde zij er een van zo lang geleden. Wetende dat zij ‘as we speak’ 29 jaar jong is, vind ik haar opmerking erg leuk.
“When this wine is my age it is better than I am! I have no brother, but this is mine!”
Links:
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!\
Voor de consument zijn de wijnen uit van Nino Negri te koop via de webshop van Jacobus Toet
Horeca en handel gaat hier naar de website van Wine & Spirits, de importeur van deze wijnen
Deze lunch vond plaats in La Liguria aan het Noordeinde in Den Haag. Eveneens een aanrader!
Valtellina is inderdaad een geweldig wijngebied met veel goede wijnhuizen. Afgelopen twee jaar door de streek gereden en de diverse wijngaarden bezocht. ArPePe, Bettini, Rainoldi, Negri en Fay zijn in mijn ogen de toppers. Aan de Sassella van Rainoldi die ik dronk als begeleider van een Tagliata al rosmarino gegeten in Enoteca delle Alpi Il Tabernaria te Sondrio heb ik hele mooie herinneringen! De kofferbak goed volgeladen en de wijnen hebben nu een mooi plekje in mijn kelder!
Dat klinkt goed! Ik heb dat het komende jaar in de plannen staan.