Wat een heerlijke stad, Valencia. “Het lijkt wel een beetje op Nederland”, zo lachte de taxichauffeur me toe. “Wij hebben ook een ramp met water gehad. En ook hier kun je lekker fietsen”. Dat is zeker waar. Maar ook Valencia heeft zoveel meer!

Valencia Turia Park

Die ramp met water in Valencia vond plaats in 1957, toen de rivier de Turia buiten zijn oevers trad. Het water op sommige plaatsen kwam wel tot 2-3 meter hoog. De ramp kostte veel mensenlevens. Dat deed de regering besluiten de rivier om te leggen. Gelukkig ging het plan om van de drooggelegde rivier een snelweg te maken niet door en is er nu een heerlijk park aangelegd. In dit ruim 9 kilometer lange park kun je heerlijk wandelen, fietsen of gewoon lekker luieren op een bankje of in het gras. Ook worden er in het Turia Park hier en daar regelmatig evenementen en (muziek-) festivals georganiseerd. Het is heerlijk om in het centrum van Valencia een fiets te huren en een tochtje te maken naar de jachthaven. Dan kom je gelijk langs het Ciudad de las Artes y las Ciencias.

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Deze ‘Stad van de Kunsten en Wetenschappen’ is een ontwerp van de Valenciaanse architect Santiago Calatrava. Het is een futuristisch uitziend complex van verschillende gebouwen. Als je vanuit het centrum richting de haven fietst kom je eerst langs het ‘Palau de les Arts Reina Sofía’, het operagebouw. Als je het van verschillende kanten bekijkt zie je steeds iets anders: een vissenkop, een helm, een karakter uit Star Wars. Ook het licht doet zijn werk. Op de foto hieronder heeft de ‘vis’ door de zonneschijn een ‘oog’.

SCIENCE VISSENKOP

Als je de achter elkaar liggende digitale 3D cinema ‘El Hemisfèric’, het wetenschapsmuseum ‘Museo de las Ciencias Príncipe Felipe’ en de brug Puentecito L´Assut d’Or in het water ziet weerspiegelen lijkt het net een enorme vis. VALENCIA SCIENCE VIS

Het Umbracle is een grote tuin waar je rustig doorheen kunt wandelen en waar een diversiteit aan palmbomen en planten uit het Mediterrane gebied te zien is en voorbij de brug vind je het Oceanogràfic, een van de grootste aquaria van Europa.

Leuke markten

In Valencia zijn verschillende leuke en lekkere markten. Ik bezocht er drie. El Mercat Central de València is een van de grootste overdekte levensmiddelenmarkten van Europa. Een markt waarvan je gaat watertanden! Van maandag t/m zaterdag van 7-15 uur vind je daar de meest uiteenlopende verse producten. De eveneens overdekte Mercado de Colon is niet meer de handelsmarkt die het vroeger was. Er is nu een veelheid aan horecagelegenheden te vinden en leuke kraampjes met ‘hebbedingetjes’. Het is een bijzonder gebouw met prachtig tegelwerk. De Mercado de Mossén Sorell is compact. Je vindt er verschillende delicatessenwinkels en een wijnwinkel die gespecialiseerd is in wijnen uit Valencia.

Wijnwinkel Vegamar Selección

Wijnen uit  Valencia vind je ook bij de wijnwinkel Vegamar Selección. Hier kunt je wijnen proeven of een fles bestellen van een van de wijnen van Vegamar Bodegas samen met wat lekkere antipasta. De bodega van zo’n 50 ha ligt in Calles, buiten de stad Valencia. Ik proefde de hele serie wijnen van cava tot zoet door.

 

Horchata de chufas

Niet vergeten Horchata de chufas te drinken als je in Valencia bent. Dit authentieke Valenciaalse dranke wordt gemaakt van chufas, een soort aardnoten. Die worden gemalen tot poeder waarvan, door toevoeging van water en suiker, het drankje wordt gemaakt. Het heeft een beetje de smaak van dunne melk met amandel, maar het heeft dus niets met melk, noch amandelen te maken. Wil je helemaal Valenciaals gaan, dan eet je er een farton bij. Dat is een langwerpige droge ‘koek’ bestrooid met poedersuiker die je in de Horchata doopt. Ik genoot ervan bij Horchateria de Santa Carolina, dat op zich al een bezoek waard is om de mooie tegeltableaus.

Aqua de Valencia

Aqua de Valencia moet je ook geproefd hebben. Hoewel het drankje met ‘aqua’ niet zoveel te maken heeft want het bestaat uit sinaasappelsap, wodka, cava, gin en suiker. Een heerlijk verfrissende cocktail.

Aqua de Valencia

Natuurpark Albufera

In de stad zijn volop kerken, musea en andere bezienswaardigheden de moeite waard. De zijdebeurs, het keramiekmuseum, de kathedraal… Maar als je het jachtige leven even zat bent pak je de fiets (of bus, auto of taxi) naar het natuurgebied Albufera. Dit park bestaat uit een duingebied met een pijnbomenbos waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen. Met de grote lagune is het een van de belangrijkste wetlandgebieden van Spanje. Het is een paradijs voor vogels en vissers. En er wordt volop rijst verbouwd. De bakermat van de paella! De ideale locatie dus ook om te genieten van locale gerechten zoals paella en ‘all i pebre’, een gerecht van uit het meer vers gevangen paling, aardappel, peper en knoflook.
Mijn fiets- en boottochtje deed ik samen met gids Jaume Dasí van VisitAlbufera.com. Hieronder een korte impressie↴↴↴

LINKS:

Deze persreis was op uitnodiging van VisitValencia.com

Heel fijn logeerde ik in SH Boutique Hotel Valencia (met een eveneens fijne champagne-bar aan de overkant:-))

Meer over Valencia op deze website lees je hier 

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!Booking.com

#Valencia
#ValenciaPersreis