Op dinsdag 26 en woensdag 27 september 2017 vindt in het Expo Center in Houten de jaarlijkse Vakbeurs Foodspecialiteiten plaats. Deze beurs is een professionele en eigentijdse vakbeurs die zich primair richt op de speciaalzaak in foodspecialiteiten en onderscheidt zich door de uitdagende presentaties en interessante noviteiten.

Noord-Hollandse Kaasmarkt

De Vakbeurs Foodspecialiteiten biedt dit jaar flink meer standruimte. De nieuw toegevoegde Hal 3 wordt deels ingericht met een grote publiekstrekker: De Noord- Hollandse Kaasmarkt van leverancier Zijerveld. Dit is variant op de Alkmaarse Kaasmarkt, met de originele kaasdragers die hiervoor op de beursvloer in actie komen en meer dan duizend kazen meebrengen. Een fotowand van de Alkmaarse markt zorgt voor een versterking van de beleving.

Dé vakbeurs voor delicatessen

De Vakbeurs Foodspecialiteiten is dé vakbeurs voor delicatessen, gericht op speciaalzaken en aanverwante kanalen. Producenten, importeurs en groothandels tonen op de beurs uitgebreide assortimenten en noviteiten in Hollandse- en buitenlandse kazen, boerenkaas, noten, zuidvruchten, chocolade, bonbons, koffie, thee, charcuterie, wijnen en andere drankspecialiteiten, geschenkartikelen en verpakkingsmaterialen, bedrijfskleding en winkelinrichting. Hieronder een foto-impressie van vorige beurzen.

Beste Noviteit 2017

De organisatie geeft nadrukkelijk de ruimte voor kleine, ambachtelijke en startende bedrijven. Op de beursvloer worden op verschillende plaatsen interessante en sfeervolle pleinen ingericht met marktkramen. Een belangrijk onderdeel van de beurs is het Noviteitenplein, waar deelnemers hun belangrijkste innovaties uit het afgelopen jaar kunnen tentoonstellen en inzenden voor de titel ‘Beste Noviteit 2017’. Als noviteit wordt aangemerkt een echt nieuw product of concept dat na 1 januari 2017 op de markt is geïntroduceerd. Een deskundige vakjury beoordeelt de inzendingen op criteria als originaliteit, nieuwswaarde, toepasbaarheid, verkoopbaarheid, verkoopverhaal en toegevoegde waarde voor winkelier en consument. De jury bestaat uit Felix Wilbrink, Puck Kerkhoven, Ad Kuyten en ondergetekende, Anne-Wies van Oosten.

Jury Noviteiten Vakbeurs Foodspecialiteiten

Jury Noviteiten Vakbeurs Foodspecialiteiten. Vnl.: Puck Kerkhoven, Felix Wilders, Ad Kuyten en Anne-Wies van Oosten

Boerenkaas

Doordat kaasspeciaalzaken en foodspecialiteitenwinkels een belangrijke doelgroep van de beurs vormen, is ook boerenkaas een belangrijk product op de beurs. De BBZ (Bond van Boerderij Zuivelbereiders) is met een eigen stand op de vakbeurs aanwezig. Daarnaast laten groothandels op de beurs hun eigen assortimenten boerenkazen proeven.

BBZ-Logo voor Vakbeurs Foodspecialiteiten

Nederlands Nationaal Kaaskeur Concours

Tijdens de vakbeurs vinden de kaaskeuringen plaats van het Nederlands Nationaal Kaaskeur Concours (NNKC). Deze kaaswedstrijd om de titel ‘Beste Proever van Nederlandse Kaas’ trekt jaarlijks zo’n 450 deelnemers uit de kaasindustrie, handel en detailhandel.
Het is dit jaar de 58ste editie van het NNKC. De keuringen, in verschillende sessies tijdens de beursdagen vinden plaats in de grote zaal op de eerste verdieping van het Expo Center. Deelnemers krijgen tien kaasmonsters te proeven, die zij zo nauwkeurig mogelijk dienden te benoemen. Voor de beste keurders zijn er bronzen, zilveren en gouden medailles in de categorieën industrie, handel en detailhandel. De overall winnaar krijgt op een feestelijke avond begin oktober de prestigieuze ‘Gouden Kaasboor’ uitgereikt. De organisatie achter het NNKC (het Gemzu in Den Haag, de brancheorganisatie voor de Nederlandse zuivelhandel) doet de laatste jaren extra moeite om de belangstelling van deelnemers uit speciaalzaken te wekken. Het NNKC is niet alleen een keuring voor technische kenners zijn. Inschrijven kan op de website: www.nnkc.nl

Holland Kaaskeuring consumenten

Daarnaast is er de presentatie van de finalisten van de Holland Kaaskeuring, de consumentenkeuring van kazen van grote producenten: de lekkerste kaas in twee categorieën. Ieder jaar worden andere categorieën gekozen. Welke van de inzendingen de lekkerste kaas is, wordt bepaald door een consumentenpanel van het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO).

Vakbeurs Foodspecialiteiten in cijfers

De Vakbeurs Foodspecialiteiten is zeer geschikt voor het leggen van nieuwe contacten, het promoten van producten en diensten, en het kennismaken met nieuwe ontwikkelingen in deze groeiende markt. Vorig jaar trok de beurs 5600 bezoekers, die de Vakbeurs Foodspecialiteiten waardeerden met een 7,7, een hoog gemiddelde. Dit jaar zal de beursvloer met 1050 vierkante meter worden uitgebreid naar 8100 meter, met ongeveer 250 deelnemende bedrijven.

Bekijk hieronder de beurseditie van het vakblad Lekkernijver met alle deelnemers, noviteiten en nog veel meer nieuws!

Beursbezoek vooraf registreren

Ondernemers uit de Foodspecialiteitenbranche, supermarkten, ambulante handel en luxere horeca kunnen zich gratis als bezoeker aanmelden. Ga naar www.vakbeursfoodspecialiteiten.nl/registreren.
De Vakbeurs Foodspecialiteiten vindt plaats op dinsdag 26 en woensdag 27 september 2017 van 11.00 tot 22.00 uur in Expo Houten, Meidoornkade 24, 3992 AE Houten

LINKS:

Klik hier voor de website van de Vakbeurs Foodspecialiteiten

Geen enkel culinair nieuwtje, recept met wijn-spijs advies, proefnotitie of cocktail missen? Schrijf je dan hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief!