Ervaar de lente in Cappadocië. Adem de frisse ochtendlucht in terwijl de zon opkomt boven het landschap en geniet van de sprookjesachtige uitzichten tijdens een ballonvaart over de feeënschoorstenen van Cappadocië. Maar… er is ook wijn!

Met haar betoverende vulkanische rotsformaties en adembenemende zonsopkomsten is Cappadocië, gelegen in het hart van Turkije, een ware trekpleister voor reizigers. Het indrukwekkende landschap wordt nog magischer door de kleurrijke luchtballonnen die boven de rotsen zweven! Een ballonvaart over Cappadocië is een onvergetelijke en spannende ervaring die je reis extra bijzonder maakt.

Cappadocia Kogabac artikel

Het grillige landschap van Cappadocië

Het wonderbaarlijke landschap van Cappadocië is ontstaan door vulkaanuitbarstingen miljoenen jaren geleden. Door de lavastromen van de vulkanen Erciyes Dagi en Hasan Dagi ontstond gloeiend gesteente. Toen dit door ontploffende gassen werd verpulverd, ontstonden er enorme asregens. Door langzame verwering en de verschillende gesteente typen die elk anders en met een andere snelheid eroderen, is een bijzonder eigenaardig en grillig landschap ontstaan. Het is een toeristische trekpleister waar je van het landschap kunt genieten in een luchtballon, tijdens een rit op een paard, met een jeep, mountainbike, quad of gewoon lekker te voet.

Wijn in Cappadocië

Maar er is ook wijn! Wijn heeft in Cappadocië een diep-gewortelde wijn traditie. Al sinds de Hettitische periode, 3700 jaar geleden, werd er in deze regio wijn gemaakt. Er zijn archeologische vondsten zoals wijnkruiken, wijnpersen en kleitabletten die wijnproductie en -consumptie bij de Hettieten beschrijven.

Enkele bekende wijnhuizen in Cappadocië zijn:

  • Turasan Winery (Ürgüp)
    Opgericht in 1943; het oudste wijnhuis in Cappadocië, bekend om zijn bekroonde wijnen van lokale druiven zoals emir en kalecik karası.

  • Kocabağ Winery (Uçhisar)
    Familiebedrijf sinds 1972; produceert hoogwaardige wijnen van zowel inheemse als internationale druivensoorten, met een focus op duurzaamheid.

  • Vinolus Winery (Kayseri)
    Boutique wijnhuis met biologische certificering; combineert ecologische wijnbouw met een boetiekhotelervaring.

Vinolus Winery

Op de London Wine Fair, mei 2025, maakte ik kennis met Olus Molu en haar wijnen. Olus is bioloog en eigenares van de Vinolus Winery in Cappadocië. Zij transformeerde haar familieboerderij tot een van de eerste volledig ecologische wijnbedrijven van Turkije. Oluş Molu hecht veel waarde aan authenticiteit en duurzaamheid. Ze houdt de productie bewust klein, met ongeveer 10.000 flessen per jaar, om de ecologische balans te behouden en de kwaliteit te waarborgen. Haar filosofie is om wijnen te produceren die zowel de terroir van Cappadocië weerspiegelen als een persoonlijke expressie zijn van haar toewijding aan natuurlijke wijnbouw.

Olus Molu, Vinolus Cappadocië

De charmante Olus Molu van de Vinolus Winery in Cappadocië

De Vinolus wijngaarden beslaan een oppervlakte van circa 60 hectare en bevinden zich op een hoogte van 770 – 1150 m. De bodem bestaat uit zand en klei van vulkanische oorsprong. Er staan 5 druivenrassen aangeplant. Naast het autochtone druivenrassen narince,  kalecik karasi en emir  zijn dat chardonnay, roussanne, syrah en tempranillo. Door de hooggelegen wijngaarden en het grote verschil tussen dag- en nachttemperatuur behouden de druiven hun frisheid.

www.vinolus.com

Kocabag Winery

De Kocabag Winery bezocht ik in 2020, evenals de Turasan Winery. Het artikel over het bezoek aan de Kocabag Winery vind je via de knop hieronder. Meer over Turasan op deze website.