Vakantieplannen? 15 x de leukste wijnreisboeken

  • Wijnreis boeken Pixabay uitgelicht

Vakantieplannen? 15 x de leukste wijnreisboeken

Vakantieplannen aan het maken en bezoek je graag een wijngaard tijdens je vakante? Dan zijn dit een paar leuke wijnreisboeken voor je.  Over wijnstreken en wijngaarden verder weg en lekker dichtbij in eigen land. Voor elk wat wils!

150 Vineyards you have to visit before you die

150 vineyards you have tooIk heb dit boek net in huis en nog niet gelezen, maar het ziet er veelbelovend uit!  “After 150 Bars, Restaurants, Hotels, Houses, Gardens and Golf Courses, there is now also 150 Vineyards you need to visit before you die. For lovers of wine, both professional and hobbyists, and of nature, vineyards are real must-see places. These vineyards can often be found in the most scenic regions in the world where you can wander for hours, or unexpectedly, right in the middle of the city. A selection of the most unique and worth visiting vineyards in the world, from Japan to Argentina and from South Africa to France. Discover in this guide how to visit the vineyards, the many exceptional stories and – of course – where to taste wine. Cheers!”
Check: 150 Vineyards you need to visit before you die

Wine Trails Europe

Wine Trails EuropeHet nieuwe Wine Trails – Europe-boek van Lonely Planet is jouw wijnreisboek voor de perfecte Europese wijnreis. Ontdek cultfavorieten en geheime juweeltjes met Europa’s meest opwindende en opkomende wijnbestemmingen. Reis door 40 routes, van de stedelijke wijngaarden van Wenen tot de regio Alentejo in Portugal, met de hulp van onze regionale wijnexperts die je kennis laten maken met elke oude wereldbestemming. In elke regio bespreken deskundige schrijvers – waaronder Masters of Wine Caroline Gilby en Anne Krebiehl en critici en columnisten Sarah Ahmed, Tara Q. Thomas en John Brunton – de meest lonende wijnmakerijen om te bezoeken en de meest memorabele wijnen om te proeven. Of het nu gaat om een ​​gekoeld glas rosé in de pittoreske Provence of een hartige, droge fino-sherry in Andalusië, alles komt aan bod in deze uitgebreide gids voor Europa’ s beste wijnbouwgebieden.
Check: Wine Trails Europe

Dé wijngids voor de Algarve en de Alentejo

omslag Wijngids Algarve DEFAls het even kan: pak een vliegtuig naar de Algarve met dit boek onder je arm: “Dé wijngids voor de Algarve & de Alentjeo” van Arthur van Amerongen en Reggie Smith. Want manmanman… wát een heerlijk wijnreis boek is dát! Na het uitgebreide voorwoord door Harold Hamersma voel je je door de verhalende pennestreken van Arthur van Amerongen direct in het zuiden van het prachtige land dat Portugal heet. Dit boek gaat over meer dan wijn alleen. Het tweetal begint de reis in de Algarve, het meest zuidelijke stuk van Portugal. Daar wippen ze onder meer binnen bij Adgeda di Cantor, de winery van zanger Cliff Richard, waar het niet alleen over wijn gaat, maar ook over kip piri-piri en waar je die het lekkerst kan eten. Tussen de wijnverhalen door delen de schrijvers plenty tips en wetenswaardigheden over het zuid- Portugese leven en de mooie producten.
Check: Dé wijngids voor de Algarve & de Alentejo

Madeira Wine Today

Madeira-Wine-Today-600x786Madeirawijn is zo veel meer dan een smaakmaker. En dat bewijst Jeroen Bronkhorst met zijn prachtige boek Madeira Wine Today. Madeira Wine Today is een uitgebreid naslagwerk dat van begin tot einde boeit. In dit boek vertelt  Jeroen over het eiland Madeira, wat madeirawijn bijzonder maakt, de perfecte wijn en spijs combinaties en over de toekomst van Madeira. Vol met historische feiten en verhalen. Over het (ontstaan van het) eiland zelf, het terroir en de mensen die er wonen. En ook over de druiven die er groeien, de wijnmakers en de wijnen die zij maken. Kortom: dikke aanrader dit boek!
Check: MadeiraWineToday

Meer dan 100 champagne adresjes

champagne adresjes boekChampagne is verreweg de lievelingswijn van Vlamingen en Nederlanders. Wie reist er niet eens met de wagen door de streek, naar zijn favoriete adresje? Om huiswaarts te keren van de wijnreis met de koffer vol godendrank? De flessen verdwijnen in de kelder, om bij het volgende feestje gul te knallen… Dit boek van Peter Doomen, Champagne ambassadeur van België, is de gedroomde reisgids voor de champagnekoper. Het bevat maar liefst 280 heerlijke adresjes van wijnbouwers die zelf champagne maken en verkopen, vaak aan uiterst schappelijke prijzen. Daarnaast is er ook aandacht voor toeristische bezienswaardigheden of lekkere culinaire adresjes, van de snelle hap tot een uitgebreid maal. De handige kaarten maken dat je je weg in de streek zó vindt.
Check: Meer dan 100 champagne adresjes

Foot Trodden – Portugal and the Wines that Time Forgot

Foot Trodden boekVier jaar research ging eraan vooraf, maar daar is-ie dan: het boek van Simon J Woolf en Ryan Opaz ‘Foot Trodden  Portugal and the Wines that Time Forgot’. Een boek dat heerlijk wegleest over Portugal en zijn wijnen en vooral ook de gezichten achter die wijnen. “Waarom heeft de wijnminnende wereld zo weinig waardering voor Portugese wijnen?” Dit boek is in zekere zin het boeiende antwoord van Woolf en Opaz. In deze verhalende en visuele duik in de ziel van Portugese wijn, graven zij diep in de verhalen achter de wijnmakers, hun geschiedenis en de Portugese cultuur. En hoe dit alles Portugal en zijn wijnindustrie van vandaag heeft beïnvloed. Leerzaam én leuk wijnreisboek.
Check:Foot Trodden

The Landscape of Swiss Wine

The landscape of Swizz wine‘The Landscape of Swiss Wine’ laat lezers kennismaken met de Zwitserse wijnen en de buitengewone landschappen waaruit ze voortkomen. Wijnschrijver Sue Styles onderzoekt hoe de wijnbouw het landschap door de eeuwen heen heeft gevormd en laat de lezer kennismaken met de beste wijnmakers van Zwitserland.  Het meest uitgebreide wijnreisboek voor Zwitserse wijn en wijngaarden beschikbaar in elke taal. Een onbevooroordeeld en gezaghebbend overzicht van de beste wijnjaren van Zwitserland met meer dan 60 wijngaarden uit de zes belangrijkste wijnregio’s van Zwitserland. Inclusief informatie over proeverijen, wandelen en bezienswaardigheden. ‘Wines to watch out for’ wijzen op de beste wijnen om te proeven en te kopen.
Check: The Landscape of Swiss Wine

Wijngids Spanje

Wijngids SpanjeSpanje is één van de belangrijkste wijnproducenten van de wereld en qua oppervlakte zelfs het grootste wijnland ter wereld. In de laatste 25 jaar heeft er een ingrijpende modernisering van de sector heeft plaatsgevonden! Auteur Sander de Vaan neemt de lezer mee op een tocht langs bekende en minder bekende Spaanse wijnhuizen uit alle 70 ‘Denominaciones de Origien’ op het Spaanse vasteland, de Balearen en de Canarische Eilanden. Naast de uitgebreide en diepgaande informatie over de verschillende herkomstgebieden biedt Wijngids Spanje – Een Vuelta langs alle wijngebieden en de beste bodegas ook een overzicht van de meest representatieve wijnen uit iedere streek. Het verhaal van Spaanse wijnmakers (plus een enkele Nederlander en Belg) en richtprijzen van de Spaanse wijnen maakt de wijngids compleet. Wijngids Spanje is de perfecte gids voor kenners, liefhebbers én iedereen die graag eens een bijzondere Spaanse wijn wil proeven. Want Spanje is zoveel meer dan alleen de bekende La Rioja wijnstreek!
Check: Wijngids Spanje

Lonely Planet Wijnroutes

Wijnroutes Lonely PlanetMet Lonely Planet Wijnroutes ontdek je de mooiste routes door diverse wijnstreken in de wereld. Van de klassieke gebieden als de Bourgogne tot de relatief nieuwe wijngaarden in Marlbourough. Lonely Planet Wijnroutes bevat 52 gedetailleerde routes door de interessantste wijnstreken ter wereld. Deze gids voert je naar geheime pareltjes in bekende regio’s als Toscane en de Bourgogne, maar ook naar wijngaarden in bij voorbeeld Georgië en Griekenland. Met beoordelingen van wijnexperts en praktische informatie over waar te verblijven in de streek kan je reis niet mislukken. De indrukwekkende foto’s maken het boek compleet. Hét cadeau voor de wijnliefhebber die van reizen houdt.
Check: Lonely planet Wijnroutes

Adventures on the Wine Route

adventures on the wine routeDe eerste publicatie van het boek Adventure on the Wine Route verscheen al dertig jaar geleden, maar nog steeds is het m.i. een van de leukste wijnreisboeken. In 2007 noemde The New York Times het al een van de beste Amerikaanse boeken over wijn. En in juni 2012 riep The Wall Street Journal het uit tot het beste boek over de wijnhandel. “Bij wijn gaat het vooral om plezier.  Als je een open geest houdt en elke wijn op zijn eigen voorwaarden neemt, is er een wereld van magie te ontdekken.” Dat schreef de vermaarde wijnexpert Kermit Lynch in de inleiding van Avonturen op de wijnroute, zijn ultieme rondreis door Frankrijk, vooral door de wijnkelders. De magie van wijn is het onderwerp van Lynch terwijl hij de lezer meeneemt op een unieke reis door de Loire, Bordeaux, de Languedoc, de Provence, de noordelijke en zuidelijke Rhône en Bourgondië. Het boek staat vol levendige portretten van Franse wijnboeren, gedenkwaardige evocaties van het Franse platteland en natuurlijk levendige beschrijvingen van Franse wijnen, deze nieuwe editie van Adventures on the Wine Route is een moderne klassieker voor onze tijd.
Check: Adventures on the Wine Route

Wijngids Duitsland

wijngids duitslandWijnland Duitsland zit enorm in de lift. Schrijver Sander de Vaan bezocht de belangrijkste Duitse wijnhuizen en sprak met 101 vooraanstaande wijnmakers over hun filosofie, ervaringen in de wijngaard, favoriete druivenvariëteiten, kelderwerk, duurzaamheid en nog veel meer. Naast beroemdheden als Dr. Ernst Loosen (Mosel), Georg Prinz zur Lippe (Sachsen, familie van koning Willem-Alexander) en Cornelius Dönnhof (Nahe) komen ook veelbelovende talenten als Julia Bertram (Ahr), Martin Bauer (Pfalz) en Alexander Götze (Baden) uitgebreid aan het woord.
Check: Wijngids Duitsland

Wijnroutes Nederland en België

Wijnroutes Barbara HaverkampIn “Wijnroutes Nederland & België: ontdek de mooiste wijnstreken van de lage landen” neemt Barbara Haverkamp je mee op een wijnreis waarvoor je niet ver hoeft te reizen. Er is immers zoveel moois te ontdekken in ons eigen Nederland! En bij onze zuiderburen. Extra het vermelden waard: het boek is doorspekt met prachtige foto’s van de wijngaarden, wijnhuizen en enthousiaste wijnmakers.
Check: Wijnroutes Nederland en België

 

Het grote Nederlandse WIJNWANDELBOEK

Het grote Nederlandse wijnwandelboekEen uitgave van de ANWB: 25 x Heerlijk wijnwandelen. Het grote Nederlandse wijnwandelboek is het vervolg op Het grote Nederlandse bierwandelboek en Het Zuid-Nederlandse bierwandelboek. Nederlandse wijnen zijn sterk in opkomst! We tellen nu al zo’n tweehonderd wijngaarden en dat aantal groeit gestaag. Het grote Nederlandse wijnwandelboek combineert de opmars van Nederlandse wijn en de wandeltrend met elkaar. Met keuze uit 25 verschillende wandelingen, van circa 5 tot 15 kilometer lang, wandel je langs wijngaarden en wijnmakers in Nederland. Bij elke wandelroute kun je lezen wat er onderweg zoal te zien en te doen is. En hoe kan een wandeling nou beter afgesloten worden, dan met een lekker glaasje wijn. Dat kan in het proeflokaal van één van de wijnmakers, in een café waar je lokaal of regionaal geproduceerde wijn kunt bestellen of gewoon in een leuke uitspanning die buitenlandse wijn onder de kurk heeft, want de productiecapaciteit van veel Nederlandse wijnmakers is nog te klein om het hele jaar door te kunnen garanderen dat er een ‘château Néerlandais’ voorradig is.
Check: Het grote Nederlandse Wijnwandelboek

12 x wijnweekendje weg in Nederland

Wijn Weekendje WegVoor de thuisblijvers onder ons: 12 x wijn weekendje weg in NL. Dikke wijnreis tips voor de leukste wijngaarden en wijnadresjes in Nederland. (Check voor vertrek wel even of openingstijden etc. wellicht zijn aangepast ivm corona-maatregelen. Ruim 7.000 kilometer legde Registervinoloog Peetra van der Knaap af door Nederland op zoek naar (h)eerlijke wijnen en verhalen van onze eigen Nederlandse wijnboeren- en boerinnen. Want als je denk dat er alleen in Limburg, Zeeland en Drenthe wijn wordt gemaakt zal je verrast worden door dit boek. Peetra ontdekte namelijk wijngaarden in elk van de 12 Nederlandse provincies!
Check:12 x wijnweekendje weg in Nederland

De Mooiste Wijnwandelingen in Nederland

De mooiste wijnwandelingen in Nederland kaftDe Mooiste Wijnwandelingen in Nederland. Je hebt wandelgidsen en je hebt wandelgidsen. Dit is er een van het soort waar ik van houd: een WIJNwandelgids.
Want wat is er fijner dan een wandeling door en langs wijngaarden te maken om daarna te genieten van een mooi glas wijn? Registervinoloog, historicus en wijnschrijver Mariëlla Beukers en professioneel wandelaar en wandeltrainer Wanda Catsman zochten voor deze wijnreis gids een paar heerlijke wandelingen voor je uit.
Check: De Mooiste Wijnwandelingen in Nederland

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant