Wát een leuke boekjes zijn dat: de Vakantiekookboeken van Onno Kleyn! Niet alleen in het buitenland bieden ze je inspiratie en een culinaire helpende hand, ook voor thuis zijn het heerlijke inspiratiebronnen.

Vakantiekookboeken: koken op de camping

Drie boekjes zijn onlangs verschenen in de serie Vakantiekookboeken: Frankrijk, Italië en Spanje. In Frankrijk wordt door Nederlanders veel gekampeerd. In Italië daarentegen genieten we voornamelijk in vakantiehuisjes of appartementen rondom het Gardameer of in Toscane. In Spanje vieren we vakantie op beide manieren én overwintert een groot deel van ons Nederlanders langs de zonnige Spaanse stranden. Dan heb je meestal wel een eenvoudige keuken tot je beschikking. Maar in alle gevallen geldt: “Lekker, makkelijk en snel koken, dat is wat je op vakantie wilt”. Het uitgangspunt van de boekjes is dus ‘koken op de camping’.

“Lekker, makkelijk en snel koken, dat is wat je op vakantie wilt”

Heerlijk (onder)weg lezen

De Vakantiekookboeken hebben een handzaam formaat, je neemt ze makkelijk mee in je koffertje. En ze lezen heerlijk (onder)weg! Elk boekje heeft grofweg dezelfde indeling; de verschillen zitten in de specialiteiten van elk land. Zo vind je in het Frankrijk-boek meer toetjes met kaas, in de Spanje-uitgave een special over hammen en in de Italiaanse is veel aandacht voor pasta.

El mercado, le boulanger of alimantari

In het kort laat Onno Kleyn je eerst zien hoe je lekker, makkelijk en snel kunt koken tijdens je vakantie; wat handig is om standaard in ‘huis’ te hebben en waar je je boodschappen doet. Ook dat is per land verschillend. Zo is het in Frankrijk heerlijk rond te neuzen in een hypermarché, op de markt of de plaatselijke ‘boulanger’. In Italië heb je de ‘supermercato’ en ‘alimentari’, maar ook de ‘mercato’ of ‘frantoio’ (olijvenperserij) zijn zeker een bezoekje waard. In Spanje raadt Onno een bezoekje aan de stalletjes in de overdekte El mercado, el mercat – de markthal aan, naast de kleinere winkels, waar men je graag het een en ander laat proeven. Ik krijg trek wanneer ik dat alleen al lees!

Ook op vakantie zonder zakjes of pakjes

Na hoofdstukjes over wat je zelf in de natuur kunt vinden (Frankrijk, Italië) en wijn (Frankrijk, Spanje; in het Italië-boekje is de wijn onder de noemer ‘boodschappen’ te vinden) volgt een groot aantal meer dan aangename recepten. Voorgerechten, hoofd en na; salades, soepen, vis, vlees, tapas (Spanje), antipasti (Italië), kaas (Frankrijk) en nog veel meer. Allemaal makkelijk te bereiden recepten die niet lang hoeven te sudderen, stoven of braden. En natuurlijk zonder overbodige pakjes en zakjes of zelf uit Nederland meegebrachte aardappelen, pindakaas en sojasaus.

Omelettes, penne en tapas

‘Oeuf dur mayonnaise’, een snelle ‘coq au vin’ en ‘artichaut vinaigrette’ zijn slechts een paar traditionele gerechten waarvan de recepten beschreven staan in het Frankrijk-boekje. Maar ook véél ‘omelettes’. Want ‘de ware Franse omelet is een wondertje van smaak’. In het Italië-boekje ‘Sugo di pomodoro’ en ‘Penne all’arrabbiata’ naast ‘Bruschetta con rucola’ en mijn favorieten ‘Spaghetti aglio e olio’ en ‘Scaloppine al limone’. In het vakantiekookboek Spanje onder meer ‘Conejo en salmorejo’ en ‘Catalaanse ratatouille’ naast VEEL superlekkere tapas- en visrecepten.

Handige woordenlijsten en veel te leren

Elk Vakantiekookboek besluit met een woordenlijst waarin opgenomen maten, hoeveelheden en de belangrijkste vertalingen. In het Italië- kookboekje is daar ook (heel handig) een uitleg over de uitspraak van de Italiaanse woorden aan toegevoegd. En in de Spanje-uitgave vind je de vertalingen niet alleen in het officiële Spaans (Castiliaans), maar ook in het Catalaans. Catalonië is immers de steek waar de meeste Nederlanders hun vakantie in Spanje doorbrengen. Meer als aardigheid heeft de schrijver van de vele vissoorten die in dit boekje worden beschreven ook de Baskische namen opgenomen. Tussen de bedrijven door leert Onno je ook nog onder meer de verschillen kennen tussen Italiaanse Parmezaanse kaas, Grana en Pecorino, de Spaanse Iberico en Serrano ham en de Franse ‘bifteak’ en ‘filet mignon.’

Ik ben fan van deze Vakantiekookboeken. En niet alleen als ik verblijf in Frankrijk, Italië of Spanje. Ik ga me nu storten op de “Pommes de terre à la Lyonnaise’ uit het Frankrijk-boekje. Hier in Roemenië. 

PS: een kort wijnadvies bij de recepten zou leuk zijn. Maar wellicht worden de Vakantieboeken dan zo dik dat ze niet meer zo makkelijk in je vakantiekoffertje passen????.

Leuke LINKS:
De boekjes zijn o.a. te koop via Bol.com:
Frankrijk
Italië
Spanje
De review op Anne-Wies.NL van het grote naslagwerk van Onno Kleyn, De Grote Kleyn vind je hier 

Meer kookboeken op Anne-Wies.NL? Klik hier! 

Geen culinair nieuwtje missen: schrijf je hier in voor de wekelijkse culinaire nieuwsbrief!

#kookboek