Even lekker op vakantie, je wijnstudie (of professie) aan de kant maar toch een beetje ‘in de wijn’ blijven? Dan kan ik je de romans van Ilja Gort aanraden. Aanvankelijk had ik er geen al te hoge verwachtingen van, maar door De Druivenfluisteraar ben ik om.
Het is niet het eerste boek van Ilja Gort. Ik had er al een paar voorbij zien komen, maar ging nooit tot aanschaf over. Ik had de indruk dat het om het type ‘kasteelromannetjes’ ging. En eigenlijk klopt dat ook wel, alleen blijkt dat in een positieve zin des woords: de rode draad in de boeken is wijn, dat wordt gemaakt op een ‘château’ en er wordt gewerkt (en nog veel meer) in en om de wijngaard.
De Druivenfluisteraar
In De Druivenfluisteraar bijvoorbeeld ontpopt een eenzaam in de wijngaard werkende Janty zich tot een ware held als hij een truffelvarken van de slacht redt en haar in een 2CV meeneemt. Eerst slechts vluchtend voor de slager maar later voor de Italiaanse truffelmaffia. Op hun reis door Frankrijk en Italië raken ze verzeild in allerlei bizarre en hilarische situaties. Nu wil het geval dat ik op het moment van lezen zelf 2 varkens bezat en gek ben op truffel (dat laatste ben ik nog, de varkens zijn inmiddels ingeruild voor 4 geitjes) waardoor ik veel van de grappige voorvallen in het boek herkende.
Godendrank
Na het lezen van dit boek durfde ik een volgende ook wel aan. Dat werd Godendrank, waarin eind-vijftigers Abel en zijn vrouw Angela hun CD-zaakje in de Amsterdamse Jordaan verkopen en een wijnboerderij in Zuid-Frankrijk beginnen. Dat gaat niet zonder slag of stoot en door een aantal tegenslagen besluit Abel ook wiet aan te planten om zijn wijn te verrijken en daarmee zijn financiële positie te versterken. Dat brengt hem echter in contact met de afdeling internationale drugscriminaliteit van de Centrale Recherche in Amsterdam en is het begin van een spannende ontknoping.
Bed en Breakfast
In Bed en Breakfast beginnen Abel en Angela op hun ‘château’ een B&B omdat hun wijn moeilijk te verkopen blijkt. Dit zeer tegen de zin van Abel, die het niet zo heeft op toeristen en zo snel mogelijk de wijn- (en wiet) gaard invlucht zodra er gasten arriveren. Nu zijn die gasten ook wel typetjes die je als horeca-ondernemer het bloed onder de nagels vandaan kunnen halen. Tot overmaat van ramp dient zich ook een tv-ploeg aan om er een reality serie van te maken en raakt Abel betrokken bij obscure zaken die alles te maken hebben met wiet en de extreem gevaarlijke leider van een motorbende.
Overigens zijn de boeken een vervolg, maar ook allemaal zonder voorkennis te lezen.
Vrije Vogels en De Hemel
Ik ga me nu laten vermaken door Vrije Vogels, waarin Abel samen met een bendeleider op een Harley Davidson op een roadtrip gaat door het ruige Pyreneese berglandschap. En dan is er nu ook De Hemel, waarin het echtpaar een esoterisch centrum begint in een heus kasteel. In beide boeken belooft de achterzijde dat er sprake is van een eigenzinnige ezel, die hen in hun avonturen begeleidt. Ik kan niet wachten. Een ezeltje komt namelijk straks onze 4 geitjes vergezellen🤩.
Alle romans en nog meer boeken van Ilja Gort koop je makkelijk en snel via Bol.com
Over Ilja Gort
Ilja Gort was musicus, reclameman (met reclametunes als ‘Duopenottie, twee…’ , de Nescafé – Panfluit en de Rolo-met-olifant, wie kent ze niet, op zijn naam) maar is nu schrijver, wijnboer en tv-maker. In 2005 schreef hij zijn eerst boek Leven als Gort in Frankrijk over zijn belevenissen tussen de wijnboeren op het Zuid-Franse platteland. Hij heeft eigen televisieprogramma’s en daarnaast publiceerde hij meerdere Frankrijkromans, een flink aantal wijnboeken, een achttal Slurpboeken en, samen met Caroline d’Hollosy, een kookboek.
In Volkskrant (juni 2022) noemt Ilja Gort zijn boeken
“Boeken die je moet lezen ‘als een lekker zomerboek.’”
En zo is het. Met name met een fijne wijn erbij.
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedInofFacebook
Geef een reactie