Met Mont d’Or maak je in een handomdraai een lekkere kaasfondue voor twee. Heerlijk als maaltijd of gewoon tussendoor. Je zet het kaasje even in de oven en lepelen maar! En… welke wijn is lekker bij de fondue Mont d’Or.

Wat is eigenlijk (Vacherin) Mont d’Or

Vacherin Mont d’Or is een kaas die je alleen in het winterseizoen kunt kopen. Hij wordt gemaakt in de Jura van de melk van koeien die in de herfst terugkomen uit de alpenweiden om te overwinteren in de warme stallen. De productie van de melk is niet genoeg om er de harde kazen Comté of Gruyère van te maken, dus maken de boeren er de kleinere, zachte Mont d’Or van. Komt de kaas uit de Franse Jura, dan heet hij Mont d’Or, maar komt hij uit het Zwitserse deel dan staat er ‘Vacherin‘ voor de naam. Je hebt de grote uitsnij variant en de kleinere doosjes van zo’n 450 gram. Voor dit recept kies je voor de laatste variant.

Welke wijn bij de fondue Mont d’Or

Bij de fondue van Mont d’Or kun je eigenlijk alle wijnen drinken die ook lekker zijn bij een ‘gewone’ kaasfondue. Hier vind je een paar leuke tips voor wijnen bij kaasfondue!

Fondue Mont d’Or, het recept

  • 1 (Vacherin) Mont d’Or kaasje
  • paar takjes rozemarijn en/of tijm
  • 1 grote teen knoflook, in partjes gesneden
  • flinke scheut droge witte wijn
  • vers brood met een knapperige korst, en/of kleine stukjes rauwkost zoals  te dippen bloemkoolroosjes, kerstomaatjes, stukjes bleekselderij of wat je maar lekker vindt

Ook nodig:

  • ovenschaaltje of aluminiumfolie

Mont d’Or fondue, wat je gaat doen

  • verwarm de oven voor op 200 graden
  • verwijder de eventuele plastic verpakking van de kaas en zet het spanen doosje met de kaas erin in een vuurvast ovenschaaltje of bekleed het spanen doosje met aluminiumfolie
  • maak in de korst een paar inkepingen met een mes
  • steek de takjes rozemarijn en/of tijm en de knoflook in de inkepingen
  • schenk er een scheut witte wijn over
  • zet het bakje met de kaas 20-25 minuten in de oven of tot de kaas helemaal zacht is en de bovenkant licht goudbruin kleurt

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#kaasfondue