Deel 2 van de ervaringen van Jon Peter van den Oever tijdens
de tiende editie van de Union des Grands Crus de Bordeaux proeverij, die begin maart plaatsvond in de Beurs van Berlage, Amsterdam. 

Eerder deelde hij zijn ervaringen over de wijnen van de rechteroever. Vandaag zijn de wijnen van de linkeroever en Sauternes aan de beurt.

Map medoc ANNE-WIES.NL

Map: La Carte des Vins s’il vous plaît. Discover more wine maps here

Listrac-Médoc

We gaan verder met Listrac-Médoc dat wat verderaf ligt van de Gironde op het hoogste gedeelte van de Médoc en kent een wat koeler klimaat. Aangezien september wat warmer was moet het de Cabernet druiven qua rijping goed hebben gedaan. Ik proef de vier chateaus Clarke, Fonréaud, Fourcas Dupré en Fourcas Hosten. De laatste drie hebben met een klein percentage petit verdot en lijken iets minder rijp met nog wat behoorlijke tannines.
Chateau Clark (70% merlot en 30% cs) is elegant, fruitig met milde zuren en zachte tannines.
Dupré is diep paars met tonen van braam, framboos en pruim. Beetje aards maar een wijn met persoonlijkheid.
Château Fonreaud oftewel de ‘koninklijke fontein’ geeft donker fruit, cassis, tabak, kruidig met ferme tannines. Zou deze nog even laten liggen.
De wijn van Fourcas Hosten heeft een concentratie van zwart fruit en elegante tannines. Het wijnhuis is een stap aan het maken naar biologische vinificatie.

Moulis-en-Médoc

De donkerpaarse Château Maucaillou is vol van blauwe bes, zwarte kers, zwarte olijf. Geconcentreerd, viooltjes, beetje kruidig met rijpe tannines en lange afdronk. Het barokke gebouw uit 1875 is een trekpleister want het ‘Musée des Arts et Métiers de La Vigne et du Vin’ bevinden zich hier.
De purperen Château Chasse-Spleen is kruidig met een mooie tannine structuur en gelaagd zwart fruit. Kan zeker nog een paar jaartjes rijpen. Sinds 2017 is het chàteau ook een centrum voor moderne kunst en is zeker het bezoeken waard.
De wijn van Château Poujeaux is krachtig, strak, kruidig en fris. Veel donker fruit en de wijn is zo goed als ondoorzichtig. Kan ook nog een paar jaar rijpen. De druiven groeien op dikke lagen steen (graves de günz) en hier staan ook de betere wijngaarden van Moulis. De crus van Saint -Julien schijnen de meeste betrouwbare van de Médoc te zijn en lijken qua karakter op die van Moulis. We gaan wat Noordelijker.

Saint Julien

Saint Julien is de kleinste appellatie van de Médoc (908 ha) maar niet de minste. Circa 95% zijn crus classés en de grootste zijn Château Lagarange (118ha) en Château Beychevelle (92,5ha). Gezamenlijk goed voor een productie van meer dan een half miljoen flessen. De wijnen zijn intens, gelaagd en hebben vele smaak. Mooie verleidelijke combinatie van zwart en rood fruit, fris, niet te hoog in de alcohol en hebben over het algemeen fijne tannines en lengte. Ik ben onder de indruk van deze wijnen. Het is behoorlijk druk geworden met wijnproevers en daarom niet geheel mogelijk alle wijnen stands te proeven.

Margaux

Château Brane-Cantenac is een smaakvolle wijn met rood en donker rijp fruit, bramen, blauwe en rode bes, pruim, viooltjes, tabak en zachte doch ferme tannines. Zeer goed in balans en wat een topwijn is dit van het befaamde Cantenac plateau.

De 49ha van Château Dauzac, waar de druiven voor deze wijn vandaan komen, kent een microklimaat met een terroir van grind en klei dicht bij de Garonne. Het château staat bekend als innovatief, experimenteel en heeft veel geïnvesteerd in biodiversiteit. Ook hier een behoorlijke smaaksensatie aan gelaagd fruit, complex, kruidig en zachte lange afdronk. Nog zo’n topper van 72% cs en 28% merlot die, naar ik meen, na een kleine vier jaar volmaakt wordt.

De wijn van Château Desmirail geeft ook al zoveel fruit. Sappig en fris. Iets zachter vanwege het merlot aandeel. Kruidig en floraal (viooltjes) door de 10% petit verdot en 40% cs. Een elegante wijn.

De donker purpere grand cru van Château Kirwan (Schröder & Schÿler) heeft veel donker fruit en fijne tannines. Kruidig, fris en elegante wijn waar de oenoloog Philippe Delfaut zeker zijn signatuur aan heeft gegeven.

Château Lacombe, met zo’n kleine 130 ha aan wijngaard areaal en een grote productie van circa 300.000 flessen, maakt ook gebruik van zo’n 75% nieuw eiken. De wijn is kruidig met warm donker fruit, ietwat zuivelig, beetje boers maar na wat walsen kwam de wijn meer open.  Stevig met zachte tannines. Nog paar jaar laten rijpen. Een echte bewaarwijn.

De wijn van Château Siran beviel direct. Een volle rijke en elegante wijn met veel donker fruit. Kruidig en fijne tannines. Afdronk met veel smaak die lang blijft hangen. Een aanrader.

Nog zo’n wijn die zeer in de smaak viel is die van Château du Tertre. Het chateau dat eigendom was van de 2018 overleden Eric Albada Jelgersma is verkocht aan een verzekeringsmaatschappij. De familie Helfrich beheert het kasteel in de stijl van de tradities van Margaux. Veel donker fruit, geconcenteerd, rijp en fijne tannines. Veel smaak met lange afdronk. Even nagenieten.

Bij Château Giscours volgen de nazaten van Jelgersma (Dennis, Derek en Valérie) hun vader op in het wijnmaken en het beheren van het wijngoed (100 ha). Met 56% cs en 44% merlot is dit een intense wijn van rood en donker fruit, cassis, nootmuskaat, rozenblaadjes, pruim en ferme gelaagde rijpe tannines. Kan nog zeker wat jaartjes rijpen. Dit is ook een mooie bewaarwijn maar gewoon openen over een kleine 4 jaar. Klasse!

Bordeaux JP linkeroeverij rode wijnen

Haut-Médoc

Château Belgrave, een van de oudste cru wijngaarden van de Haut-Médoc, heeft veel gelaagd donker fruit, tabak, kruidig en geen harde tannines. Een bijzondere wijn en zal na 4 jaar echt op dronk zijn. Lijkt een beetje op de Lagrange uit Saint-Julien.

Château de Camensac heeft gelaagd rood en donker fruit, wat zuivelig maar een krachtige sterke wijn en kan ook nog even liggen.

Château Lamarque gaat al een kleine 800 jaar mee en heeft verschillende oorlogen en overheersingen meegemaakt. Het is nog steeds familiebezit waar geschiedenis, kennis en ervaring in het maken van wijn nog steeds de waarden van het chateau zijn, De wijn, met 16% petit verdot heeft pittige tannines, veel zwart fruit, cederhout en blijft lang hangen.

De Cantelmerle heeft gelaagd zwart en rood fruit, krachtig, complex, kruidig en elegante tannines.

De atypische Merlot overheersende Chateau Coufran (85% merlot en 25% cs) schijnt de Pomerol van de Médoc te zijn. Rijp, zacht en veel rode kers en pruim, cacao. Iets frisser en wat meer tannine dan de Pomerol wijnen.

Medoc

Château La Tour de By is krachtig en complex. Kruidig en fruit van zwarte bessen, bramen, cassis, donker fruit en rijk met ferme tannines. Fris, kruidig en toch fruitig. Een echte Bordeaux waar de ervaringen van de repatriant Marc Pagés uit Noord-Afrika, een zgn. ‘pied noir’ het chateau maximale potentie heeft gegeven die is doorgegeven aan zijn opvolger, kleinzoon Frederic Le Clerc.

Paulliac

Château Batailly ligt wat verder van de Gironde en kent rijke geschiedenis die teruggaat naar de  Franse overwinning op de Engelsen in 1455. De wijn heeft veel rijp fruit, wat laurier, vanille, grafiet en niet te zware tannines. De wijn is al op dronk.

Château Haut-Bages is een krachtige complexe en kruidige wijn. Kersen, tabak, pruim en gelaagd donker fruit met weldadige tannines. Even tot je door laten dring(k)en. De 3% petit verdot geeft de wijn wat extra stevigheid.

Château Lynch-Bages (13,5% alcohol) heeft achttien maanden gerijpt op hoofdzakelijk nieuw Frans eiken en dat proef je. De dieppaarse wijn heeft het aroma van zwarte kers, blauw bes, pruim, bloemig (viooltjes, rozen) en is rokerig.  Stevige maar rijpe tannines met een bepaalde frisheid. Een elegante en sterke wijn met een lange afdronk.

Château Lynch-Mousas eigendom van de Castéja familie (net als Batailly) is sappig, licht kruidig met tonen van cassis, bosbessen, zwarte kers en zachte tannines. Met 2018, 2019 is 2020 de laatste van deze drie Musketiers. Een elegante wijn die met wat jaren verder rijpen nog veel te ontdekken geeft. Pauillac wordt afgesloten met een geweldenaar van

Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande. Wijngoed eigenaar Roederer heeft veel geïnvesteerd in het château richting biodynamische landbouw met moderne wijntechnieken. Donkerpaarse kleur en veel gelaagd rijp fruit, kruidig en wat truffel. Mooie zuren en een lange afdronk. Een sublieme wijn!

Saint-Estèphe

Bij Château Phélan Ségur, met opvallend geel etiket, horen we dat er voor het eerst klein percentage petit verdot (2%) in de blend is opgenomen. Het geeft de intense en toch frisse wijn wat extra pit buiten het complexe samenspel van donker fruit, chocola, vleugje cassis en rode bes (merlot 54%, cs 54%  en cf 2%). Gelaagde tannines die een frisse toets geven. Knap ensemble van dit château dat sinds 2018 eigendom is van de Belgische zakenman Philippe Van de Vyvere.

Château de Pez, één van de oudste wijn estates van Estéphe (1454) én eigendom sinds 1995 van het champagnehuis Louis Roederer geeft een warme en zachte drinkbare wijn met niet te zware tannines. Gebalanceerd, expressief en lange afdronk!

Union Grands Crus volle zaal

Het wordt dringen en het lukt helaas niet om alle wijnen uit Saint-Estèphe te proeven.

Sauternes & Barsac

De laatste stands aan het einde van de proeverij zijn de edelzoete wijnen van Sauternes en Barsac.

Map Sauternes Barsac Anne-Wies.NL

Map: La Carte des Vins s’il vous plaît. Discover more wine maps here

De goudgele Château Sigalas Rabaud is een fluweel zachte wijn met frisse toets. Veel exotisch fruit, nectar, amandel en peer. Er liggen trouwens verschillende jaartallen op tafel.

Château de Rayne Vigneau is een samenstelling van 2020 en 2021 (87% sémillion en 13%sb) laat ik me vertellen. Honingzoet en fris tegelijk, exotisch, amandel. Heerlijke afsluiter van de proeverij waar ik nog even voor terugloop.

Château Lafarie-Peyraguey bestaat uit 88% sémillion en 12% sb en is zalvende en kruidige wijn. Vol van amandel, geconfijte citroen, bloemig, honing romig en toch fris. Mooi in balans is deze edelzoete wijn die een glimlach op het gezicht tovert.

De goudgele Clos Haut-Peyraguey is rijk, romig, kruidig, sappig, zacht en fris. Wat abrikoos, rijpe peer en nectar met een lange finale. Werkelijk mooi edelzoet.

Château Bastor-Lamontage was helaas al op. Misschien was dit dan toch een hele geliefde wijn om de Bordeaux tannines, aroma’s en kleurstoffen met frisse zoetheid te overtreffen? Wie weet? Het Sauternes edelzoet was wel heel fijne afsluiting van de Union de Bordeaux proeverij.

Bordeaux JP linkeroever

Nieuwe druivenrassen

De Bordeaux heeft het niet makkelijk als wijngebied maar blijkt toch wel weer iedere keer het summum van traditionele wijnstijl, kwaliteit en smaak. Toch dringt hier ook stelselmatig duurzaamheid en innovatie door en mag er sinds 2021 officieel (*INAO), door klimaatverandering en de prognose van hogere alcoholpercentages, de klassieke druivenrassen worden uitgebreid. Het gaat om de blauwe rassen arinarnoa, touriga nacional, marselan, castets en de witte alvarinho en liliorila. Deze zijn beter bestand tegen hitte en verschillende ziekten en mogen maar voor maximaal 5% van de aanplant van de wijngaard uitmaken. Ze kunnen meegenomen worden in kleine percentages (max 10%) in de blend zodat de klassieke Bordeaux stijl gewaarborgd blijft bij de liefhebbers en afnemers. Dit geldt wel alleen voor de AOC Bordeaux en AOC Bordeaux Superieur. Vernieuwing zal wel in de toekomst moeten plaatsvinden anders verdwijnt de herkenbare smaak en aroma’s van de klassieke blauwe Bordeaux rassen (*Kees van Leeuwen).

Voorlopig kan ik stellen dat wijnjaar 2020 voor de Bordeaux uitstekend is uitgevallen en enigszins vergelijkbaar is met wijnjaren 2019 en 2018, alleen wat frisser, zachter en veel gelaagd fruit met niet al te hoge alcoholpercentages. Klasse!

*Jon Peter van den Oever is registervinoloog®, informatiewetenschapper en IT-er en heeft een consultancybureau om kennis digitaal toegankelijker te maken. Als wijnliefhebber deelt hij zijn ervaringen op Instagram en The Wine Taxonomist. Lees hier alle artikelen van Jon Peter.

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedInofFacebook

#JP