Op 5 februari deed de Union des Grands Crus de Bordeaux tijdens hun jaarlijkse ’tour du monde’ Amsterdam aan. In de sfeervolle binnentuin van Grand Hotel Krasnapolsky stonden dit jaar niet minder dan 94 Grand Cru wijnen uit 2015 op de proeftafels. Wijnvriend en Bordeaux-kenner WillemG deelt hier zijn ervaring.

Union des Grands Crus de Bordeaux, een prachtig event

De Union des Grands Crus de Bordeaux 2015 tasting in Amsterdam. Een prachtig event! Meer wijnmakers dan ooit tevoren als ik het goed begrepen heb en een prachtige jaargang. Ook gestroomlijnd georganiseerd. De spuugemmertjes werden constant bijtijds geleegd. Veel bekenden uiteraard, goed voor het netwerken en vooral ook gezellig en gemoedelijk.

Extra aroma’s

Wat me opviel in vergelijking met voorgaande jaren was dat er ook meer jongere mensen waren. Dat is natuurlijk heel mooi! Jammer alleen dat vooral enkele jongedames de parfumfles die ochtend wat te royaal hadden gebruikt, zodat je in hun buurt de wijnen niet meer goed kon ruiken. En tot mijn spijt moet ik melden dat ook een enkele heer op leeftijd zijn hele aftershave voorraad over zichzelf heen had leeggegooid. Maar goed, de ruimte was groot genoeg en 20 meter verderop waren ook voldoende wijnen te ruiken en proeven zonder last te hebben van parfum en aanverwante geuren.

2015, een prachtige jaargang

Al met al: een prachtige proeverij! Heel geweldig dat dit circus nog steeds de wereld rondreist, want het is een unieke gelegenheid om te proeven wat een van de meest gerenommeerde wijngebieden ter wereld te bieden heeft. En 2015 is een prachtige jaargang! Geen enkele slechte wijn geproefd. Wel stijlverschillen en meer of minder (getoast) houtgebruik. Alles eigenlijk heel rond en soms al heel toegankelijk. Uiteraard kunnen de meeste wijnen moeiteloos tot 2027 worden bewaard.

De favorieten van WillemG

De appellation die mij het meest bekoorde was zonder twijfel Pessac. Zowel in rood als wit fantastische en harmonische wijnen. Mijn persoonlijke favorieten hier zijn Haut Bailly, Pape Clément, Smith Haut Lafitte en Domaine de Chevalier. Prachtig rijp donker fruit, goede zuren en rijpe tannine in de rode wijnen. De witte wijnen hadden mooi gedoseerd hout en goede frisse zuren.

Union des Grands Crus de Bordeaux Olivier Bernard, voorzitter

De goedlachse Olivier Bernard, de altijd goedlachse eigenaar van Domaine de Chevalier,
tevens voorzitter van de Union des Grands Crus de Bordeaux, presenteert zijn mooie wijnen.

Margaux vond ik over de gehele linie wel goed tot heel oké, maar zonder enorme uitschieters.

In St. Julien waren vooral de Léovilles meer dan oké. Langoa en Barton klassiek en Poyferré meer modern, maar met goede potentie. Ook Saint Pierre vond ik een heel mooie wijn met veel toekomst.

In Pauillac was vooral de Comtesse de uitblinker wat finesse betreft, maar ook Clerc Milon en Batailly waren heel oké. Door te veel parfum in de omgeving heb ik de Grand Puy Lacoste helaas over moeten slaan en aan het eind vergeten om alsnog te gaan proeven.

Saint Estèphe was mager vertegenwoordigd, maar hier was zonder twijfel Lafon Rochet de positieve uitschieter.

Op de rechteroever vielen de Pomerols – Ondanks dat er een paar heel mooie waren – toch een beetje tegen.

In St. Emilion vielen mij vooral Clos Fourtet en Valandraud op in positieve zin; prachtige wijnen met rijp fruit en goed gedoseerd getoast eiken.

Union des Grands Crus de Bordeaux Valandraud

“Het was een fraaie, fijne en welbestede middag, waar ik tot mijn grote plezier ook een aantal oude bekenden weer eens tegenkwam” – WillemG (Zeer gepassioneerde wijnliefhebber)

LINKS:

Ga hier naar de website van de Union des Grands Crus de Bordeaux

De organisatie was in handen van Perswijn 

Lees hier meer over Bordeaux op deze website

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!