Op maandag 4 december 2023 vindt in Boekarest de 5e editie van de ‘Concursului de Vinuri Spumante Românești’ plaats, een competitie uitsluitend voor mousserende wijnen uit Roemenië. Vond vorig jaar de wedstrijd simultaan in Nice en Iasi plaats, dit jaar gaat dat in Amsterdam gebeuren.

In Boekarest vindt de competitie plaats in Aria TNB, in Amsterdam bij de Amsterdam Wine Academy. Organisatoren zijn Tiberiu Onuțu (www.viesivin.ro ) in Boekarest en Iulia Țigău DipWSET in Amsterdam.

Elk juryteam bestaat uit 10-12 wijnprofessionals, met een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen.

In Boekarest zijn dat:

In Amsterdam zijn dat:

Diverse flights

In de editie van 2023 zullen naar verwachting 117 mousserende wijnen worden geproefd en beoordeeld van 29 Roemeense producenten. De wijnen worden ingedeeld op productiemethode. Zo zijn er aparte flights voor wijnen gemaakt volgens de traditionele methode (dus, net als champagne, met de tweede gisting in de fles) en wijnen gemaakt volgens de Charmat-methode. Vanwege de nieuwe en populaire trend in de wijnwereld, zowel nationaal als internationaal, als het om ongefilterde mousserende wijnen gaat, zal hier een speciale sectie aan worden gewijd.

Niet alleen cijfers

Net als de vorige jurering vindt ook deze editie plaats met behulp van een elektronisch proefformulier op laptop, tablet of telefoon. Elk jurylid vult haar of zijn eigen, onafhankelijke oordeel in. De wijnen worden uiteraard blind geproefd. Naast cijfers worden de juryleden geacht ook zoveel mogelijk proefnotities en opmerkingen in te vullen, die worden verzameld en doorgegeven aan de inzenders van de wijnen.

Er komen verschillende ranglijsten. Zo is er een speciale lijst voor sprankelende rosé’s en een lijst met mousserende wijnen die door de vrouwelijke resp. mannelijke proevers het hoogst werden gewaardeerd. Voor de categorieën waarbinnen veel wijnen zijn ingestuurd (zoals die van de traditionele methode en de Charmat methode) wordt niet, zoals voorgaande jaren, een top-3 samengesteld, maar een top-5.

De uitslag

De organisatie verwacht de uitslag vrijwel direct na de competitie bekend te kunnen maken. Als er geen problemen zijn, kan de uitslag binnen 10 minuten vanaf het moment dat de laatste resultaten zijn verwerkt bekend gemaakt worden. Later zullen op de websites www.viesivin.ro en www.anne-wies.nl niet alleen de uitslagen in cijfers worden gepubliceerd, maar ook de commentaren/waarderingen van de juryleden.

Maar over de vorige editie van deze competitie en de uitslagen ervan  lees je hier.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedInofFacebook

#concursulspumante