Het lijkt erop dat de lockdown voorlopig nog niet aan zijn eind is. Er wordt zelfs over een avondklok gesproken. Uit eten zit er dus voorlopig nog niet in. Zo wordt UIT eten IN eten, het take away 2.0. En dat moeten we, volgens Marloes*, vooral blijven doen. Support your locals, lees maar eens mee hoe zij dat doet.

Het nieuws dat de lockdown met minimaal twee weken verlengd wordt, kwam niet bepaald als een verrassing. Sterker nog, ik hield er zelf al rekening mee dat ik, docent op een middelbare school, in ieder geval pas na de voorjaarsvakantie op zijn vroegst weer leerlingen zie in plaats van dat ik alleen maar naar ze kan kijken.

Sloffe pizza’s en flauwe curry’s?

Ik denk dat ik voor iedereen spreek als ik zeg dat we reikhalzend uitkijken naar het moment dat we ons in de restaurants weer in de watten mogen laten leggen. Maar tot die tijd bestaat er gelukkig wel de kans om bij onze favoriete restaurants af te halen of te laten bezorgen. Door corona heeft take away een heel nieuwe dimensie gekregen. Namelijk die van kwalitatief goed eten. Is het eigenlijk niet vreemd dat we voor het virus veelal genoegen namen met sloffe pizza’s en flauwe curry’s? Nu zijn we wat betreft fastfood in Nederland sowieso nogal van de middelmaat. Haal maar eens een midnight snack in bijvoorbeeld Frankrijk en vergelijk dat eens met wat je hier op dat tijdstip kan halen. Echt, je wordt er bijna een beetje verdrietig van.

Keuzestress

Doordat restaurants noodgedwongen overgegaan zijn op afhaal bestaat ineens de mogelijkheid een kwalitatief goede maaltijd bij je thuis te nuttigen. Daarnaast is er ook veel meer verscheidenheid in wat er wordt aangeboden. Persoonlijk vind ik dat een verademing. Voorheen liep ik er zelfs hier in de grote stad wel eens tegenaan dat ik eigenlijk niets lekkers en tien keer hetzelfde tegenkwam als we eten wilden laten bezorgen. Inmiddels heb ik keuzestress.

Channel je inner chef

Naast de ‘snelle’ gerechten die je tegenwoordig kan laten bezorgen, gaan restaurants nog een stap verder. Door menu’s bestaande uit meerdere gangen aan te bieden, krijgt men de mogelijkheid thuis een heuse restaurantervaring te creëren. Het enige wat je voor, wat ik noem, ‘In eten’ hoeft te doen is sommige elementen op te warmen en naar eigen inzicht, channel je inner chef, op een bord te leggen. Dat is me een partij leuk. Je zet echt iets moois op tafel zonder er zelf uren voor in de keuken te staan en zonder de vaat die daarbij hoort. Met kerst haalden wij een vijf gangendiner af. Normaal gesproken zou de vaatwasser daar overdag al twee keer voor draaien. Nu hadden we hem na de koffie slechts halfvol staan. Klein doekje over het aanrecht en klaar was Kees.

in eten kerstmenu

Van cocktails tot wijnarrangement

Nog een bijkomend voordeel is dat je in je eigen tempo kan eten. Rustig en uitgebreid tafelen of misschien een paar gangen lekker vlot na elkaar. Jij bepaalt. Ik kan je vertellen, met een baby van twee maanden oud is het heel fijn om je eigen tempo te bepalen en niet naar de restaurant te hoeven voor een maaltijd van restaurantniveau. Al is dat laatste misschien nog wel het meest aangenaam voor de andere gasten in dat restaurant. De restaurantervaring kan je zelfs helemaal afmaken door bij je menu een fles wijn of zelfs een wijnarrangement te bestellen. Bij ons in Utrecht kan je ook gewoon je favoriete cocktail afhalen. Wat is nou een fijner begin van je borrel of diner dan dat?! Het zou mij niet verbazen als die menu’s, ook na corona en zeker met de feestdagen, een blijvertje zijn. Veel restaurants waren met de feestdagen in ieder geval volledig uitverkocht.

Support your locals

Daarmee komen we meteen bij het belangrijkste van dit take away 2.0; support your locals. Hoewel het allemaal mooi klinkt wat ik hierboven beschrijf, is het natuurlijk niet zaligmakend. Wat ik hier noem lijkt voordelig, maar de voordelen beginnen pas echt op te wegen als afhaal en open restaurants naast elkaar kunnen bestaan. Tot nu toe lijkt het mee te vallen met restaurants die omvallen maar ik gok dat de grootste golf nog moet komen. Om ervoor te zorgen dat we na de lockdown en op langere termijn weer kunnen gaan eten in ons favoriete restaurant is het van groot belang dat we ook daadwerkelijk blijven afhalen.

Sterren zonder reserveren

Dat kan hem in de kleine dingen zitten. Haal je koffie morgen eens niet op het station maar bij de koffietent waar je onderweg langsrijdt (of maak een omweg naar je thuiswerkkantoor). Haal je lunch niet uit de broodtrommel maar bij dat ene fijne zaakje om de hoek. En geniet van het weekend weer eens uitgebreid van een menu van je favoriete restaurant. En heb je iets of juist helemaal niets te vieren, ga dan eens voor een menu van een sterrenrestaurant. Want de lockdown biedt ook juist de kans om daar eens van te proeven zonder maanden van te voren te moeten reserveren. Alleen samen krijgen we corona onder controle. Laten we dan ook samen de horeca er doorheen slepen.

*Waar wijn eerst gewoon een interesse was voor Marloes Veerkamp, is het inmiddels een flink uit de hand lopende hobby. Op haar Instagram It’s always wine o’clock schrijft ze stukjes over alles wat ze proeft, leert en ontdekt over wijn. Lees hier de andere artikelen van Marloes.

🍇🍷🍴Geen enkel wijn-spijs advies, culinaire hotspot of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Marloes